Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Óriási gép, rugalmas felhasználás

Egy 7 méteres, 80 tonnás, Európában is egyedülálló Hartford HSA-736 EAY gép kezdte meg működését a Ferroflex 2005 Kft.-nél Tószegen.

 

Nagy Krisztián, a cég tulajdonosa és ügyvezetője ott jártunkkor elmondta, hogy új, legnagyobb portálgépüket elsősorban nagy méretű hegesztett szerkezetek megmunkálásához fogják használni.

MM: Hogyan választották ki a gépet?

N.K.: Tudtuk, hogy mit szeretnénk, és milyen paramétereket kell figyelembe vennünk a választás során. Ezek alapján a tajvani Hartford HSA-736 EAY modellje bizonyult a legmegfelelőbbnek, a legjobb ár-érték aránnyal bíró gépnek. Az is sokat nyomott a latban, hogy az M+E-vel már hosszú évek óta sikeresen dolgozunk együtt, tudjuk, hogy megbízható partnerünk, számíthatunk rájuk az üzembehelyezéstől a napi esetleges szervizes segítségig. A már több mint 5 éve meglévő Hartford Sword gépünket ritkán látja szervizes, ez is közre játszott, hogy újra Hartford modellt választottunk.

MM: Egy vagy több feladatot fog ellátni az új gép?

N.K.: Gépparkunkat mindig is úgy bővítjük, hogy a meglévő megrendelések biztonságos teljesítése mellett új munkákat is el tudjunk vállalni. Számunkra nagyon fontos a rugalmas felhasználás. Hasonló méretű portál gépek elsősorban multiknál vannak szerte a világon, akik jellemzően kevésbé tudnak gyorsan reagálni a sokszor csak néhány darabos, azonban gyors átfutási idejű, nagy méretű megrendelésekre. Ezt az igényt kihasználva, itt Európa közepén, akár több ezer km-es sugarú kört nézve számtalan megrendelői igényt tudunk teljesíteni.

MM: Korábban már többször is jártunk a Ferrflex 2005 Kft.-nél. Milyen változások voltak az utóbbi időben?

N.K.: Az elmúlt 5 évben nagy beruházások történtek, új csarnokot építettünk, bővült gépparkunk, emellett a minőségbiztosítás, mérés területén is fontos fejlesztések voltak. Kiemelten fontos munkatársaink képzése, 65 fős állandó állományunk mellett szerencsére 10 tanuló is részt vesz a munkában, így az utánpótlás is biztosított, ami nagyon ritka manapság. Nagyon jó csapat állt össze, mind emberileg, mind szakmailag maximálisan bízunk egymás munkájában -azt hiszem ez a legfontosabb egy jó munkahelyen.

MM: Saját fejlesztésekkel is foglalkoznak?

N.K.: Igen, mivel a horgászat a hobbim, szinte adta magát, hogy ezen a területen is elkezdjünk dolgozni. Ma már saját márkanév alatt kerülnek piacra a horgászoknak szánt alumínium termékeink.

MM: A jövőben milyen fejlesztéseket terveznek?

N.K.: Két új 3D nyomtató beszerezését kezdtük el nemrégiben, elsősorban ezen a területen a fémnyomtatás, az egyedi alkatrészek gyártása foglalkoztat minket.


A Szolnok közelében Tószegen működő Ferroflex 2005 csapata, Nagy Krisztián vezetésével főként a nagyméretű, alumínium és acél járműipari alkatrészek specialistája, a Stadlerrail csoport elismert beszállítója Európa több országában.


Hartford HSA-736 EAY műszaki adatok:

löketek:

hossz irány (X): 7000 mm

kereszt irány (Y): 4400 mm

függőleges irány (Z): 1200 mm

asztal mérete: 7000 x 3000 mm

asztal maximum terhelhetősége: 27 000 kg

hely igénye: 18,790 x 8,650 m

a gép nettó súlya: 80 000 kg

Szögfejek:

Automata multi szögfej (HF-AU360H) 1°-os osztás, 4.000 ford/perc, (CTS)

Automata 90°-os szögfej (HF-A90H) 1°-os osztás, 4.000 ford/perc, (CTS)

Automata 500mm-es hosszabbító fej (HF-AE50L), 4.000 ford/perc (CTS)

Automata fejcserélő, 3 férőhelyes: oldalsó szögfej tárral, automatikusan felveszi és cseréli a szerszámot is a szögfejben

Péter Szabolcs, az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft., ügyvezetője elmondta:

„Tavaly Pécsett telepítettünk egy 3 méteres, Szabolcsban egy 5 méteres portált, 2019-et pedig ezzel a 7 méteres géppel indítottuk! Úgy tűnik, a portálgépekre egyre nagyobb a kereslet. Minthogy a Hartford Tajvan legnagyobb CNC megmunkálóközpont exportőrének a márkája, mondhatni a világ egyik vezető gyártója ezen a téren, ezt bizonyítja a világszerte több mint 50 000 eladott gép, melyből 12 000 (ami jelenleg havi 50 eladást jelent) portálgép és 37 000 vevő. A cég magyarországi képviselőjeként számtalan gyártási igényre tudunk megbízható megoldást szállítani, legyen szó akár több méteres, akár több mint 30 tonnás munkadarabokról.”

További információk: www.ferroflex2005kft.hu

További cikkek a témában