Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Családi vállalkozások a digitalizáció és az ipar 4.0 kihívásaival szemben

A családi vállalkozások Magyarországon a hazai gazdaságnak igen jelentős részét alkotják. Közel 30.000 ilyen vállalkozás van Magyarországon, ezek a magyar KKV-szektor 58%-át teszik ki, jellemzően a feldolgozóipar területén tevékenykednek, illetve tudományos-műszaki tevékenységet végeznek. 

A magyar családi vállalkozásoknak a generációváltás mellett például olyan kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a digitalizáció és az ipar 4.0 térhódítása, hogy kielégítsék az egyre növekvő piaci igényeket.

A hazai vállalkozói szféra részvevői számára az automatizáció lassan nem a versenyelőny megszerzésének eszköze, hanem a túlélés egyik feltétele a piacon. Annak, hogy az automatizálás lehetőségei nem csak a nagyvállalatok esetében határtalanok, az egyik legjobb példája a Magna Power, egy növekvő, családi tulajdonban lévő amerikai vállalkozás, amely nem ismert lehetetlent, és két együttműködő MiR robot (Mobile Industrial Robots – autonóm mobil robot) telepítése után – a versenyképessége megőrzése érdekében – javította a logisztikai folyamatait és a cég hatékonyságát.

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) nem csak a nagy-, hanem kisvállalkozásoknak is hihetetlen rugalmasságot és növekvő hatékonyságot képesek nyújtani a belső logisztikai folyamataikban. Ezeket az egyedi, együttműködő robotokat már iparágak és az egészségügyi szektorok széles köre alkalmazza a belső szállítási folyamataik automatizálására. Könnyen irányíthatóak – akár mobiltelefonnal, vagy tablettel is, – a kifinomult szenzoroknak köszönhetően pedig az emberek és akadályok körül biztonságosan tudnak közlekedni. A MiR autonóm robotjai a fejlett mobil robotok új generációját képviselik, amelyek gyorsan behozzák árukat, a befektetés többnyire kevesebb, mint egy év alatt megtérül.

A Magna Power, amely világszerte ipari és kutatási célokra alkalmazott programozható tápegységeket gyárt, vertikális integrációt léptetett életbe, ezzel felszabadítva három teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottat, akik így a monoton feladatok helyett sokkal érdekesebb és változatosabb feladatokat láthatnak el. A munkatársak egész nap állomástól állomásig mozogtak, ezzel rengeteg felesleges távot megtéve. Ezen kívül gyakran előfordult, hogy torlódás alakult ki a raktárban, mivel több alkalmazott ugyanabban az időben szerette volna elérni, vagy szállítani az árut. Most két új együttműködő, autonóm mobil robot (MiR) menedzseli az áruszállítást és összeszerelést a teljes gyárterületen. A robot a programozott ellenőrző pontok érintésével mozog, ahol az alkalmazottak leállíthatják őket, amíg lerakodják róluk az alkatrészeket, vagy rápakolják az összeszerelt termékeket, amik aztán mennek a raktárba.

Az a meggyőződésem, hogy egy dolog A-ból B-be való mozgatása nem kifejezetten értékes. Ez egy kiadás, szóval, ha sikerül automatizálni a szállítmányozást, csökken a termelési költség, a gyártási hatékonyság pedig növekszik. Az automatizáció jelenti a jövőt azoknak a vállalatoknak a számára, akik versenyképesek akarnak maradni.”

mondja Niels Jul Jacobsen, a Mobile Industrial Robots stratégiai igazgatója.

Hirdetés

További cikkek a témában