Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Háztartási hulladékkal üzemelő új gázmotor

A Scania áramfejlesztőkhöz kifejlesztett új gázmotorja egy teljesen természetes, fenntartható és megújuló forrásból származó üzemanyaggal működhet – ez a forrás a háztartási hulladék.

A legköltséghatékonyabb és legfenntarthatóbb termelés a folyékony hulladékban, a szennyvíziszapban és az élelmiszer-hulladékban található szerves anyagok lebomlásakor keletkező gázok elegyével érhető el.

A szén-dioxid-kibocsátás akár 90 százalékos csökkenése, a kisebb részecskekibocsátás miatti jobb levegőminőség és az azonos mennyiségű gázolajhoz képest kisebb üzemeltetési költségek révén a biogáz a fenntarthatóság szempontjából is fontos és meggyőző. Növekvő érdeklődés a gázmotorok iránt

„Ez az új gázmotor nagy piaci felfutás előtt áll. Egyre gyakrabban halljuk ügyfeleinktől, hogy érdeklődnek a gázüzemű motorok és a megújuló forrásból származó üzemanyagok iránt. Világszerte egyre nagyobb érdeklődést látunk a gázmotorok iránt, főként Brazíliában és Oroszországban”

– mondta Hans Petersson, a Scania Motorok üzletág áramfejlesztőkért felelős globális termékmenedzsere.

Scania 16-litre industrial gas engine.
Photo: Dan Boman 2016

A V8-as, 16 literes Scania gázmotor biogázzal üzemel majd áramfejlesztési felhasználás esetén. Teljesítményszintjei 320 kilowattól indulnak, ami folyamatos üzemelési teljesítményt jelent, 1500-as és 1800-as percenkénti fordulatszám között pedig 360 kilowatt primer teljesítményt ad le. Újabb lépés a fenntarthatóság felé

„Ez a motor egy újabb lépés a Scania fenntarthatósági céljainak elérése felé. Amíg a biogázmotorok iránti ügyféligény még nem teljesedett ki egészen, addig ügyfeleink többet is megtudnak majd ennek a motorfajtának az előnyeiről, miközben mi folytatjuk a finomítását; esetleg néhány kiemelt ügyfelünkkel közösen”

– mondta Hans Petersson.

Meggyőződése szerint a biogázmotor első felhasználói között olyan ügyfelek szerepelnek majd, akiknek áramfejlesztőre van szükségük, tevékenységük során pedig mezőgazdasági vagy kommunális hulladék keletkezik. Ennek eredményeként ugyanis „ingyen juthatnak biogázhoz, így előállíthatják a saját üzemanyagukat”.

Hirdetés

További cikkek a témában