Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Munkavédelem

Ne essen a hamisítványok csapdájába!

A hamis csapágyak okozta veszély elhárítható

A hamisított termékek komoly problémát jelentenek az iparban. A hamis termékek eredete ismeretlen, minőségük és teljesítményük kiszámíthatatlan. A kritikus gépekbe történő beszerelésük komoly biztonsági kockázatot jelenthet a személyzet, az eszközök és a környezet számára. Iparági becslések szerint a világ csapágy értékesítésének kb. 10-15%-át adja a hamis termékek részesedése, és minden márka érintett. A fertőzöttség régiónként változó, de nem kell hozzá nagy fantázia, hogy milyen előfordulást jelenthet ez egy olyan vállalatnál, ahol ezerszámra használnak csapágyakat. Van módja, hogy védekezzünk, azonban ehhez ismernünk kell a hamisítási üzlet jellegzetességeit! Az SKF ebben is számos módon segíti vevőit.

Több, mint divatcikk?

Amikor a “hamis” szót halljuk, a legtöbben azonnal divatcikkekre, hamis kézitáskákra és órákra gondolnak. A hamisítás azonban óriási probléma az ipar világában is. A vállalkozások és a hatóságok minden területen igyekeznek visszaszorítani a hamisított termékeket előállító és forgalmazó szervezetek működését, mert az iparban számos veszélyt idéznek elő a hamis csapágyak. A nagy, összetett gépek javítása igen bonyolult feladat, sok időt vehet igénybe, így az állásidő, a termelés kiesése igen nagy költségeket és veszteségeket okozhat. A hamis csapágyak sokkal nagyobb valószínűséggel mennek tönkre idő előtt, akár néhány órányi használat után is.

Tudott, hogy a katasztrofális meghibásodási móddal tönkre menő csapágyak súlyos károkat okoznak a csapágyházban és annak környezetében, valamint a tengely is jelentősen sérülhet. A vállalatok azonban nem szándékosan vásárolnak hamisított ipari termékeket, hanem mert gyakran nem ismerik a veszély mértékét. A hamis csapágy felismerése nem könnyű feladat: úgy tűnhet, hogy a termék rendelkezik a megfelelő csomagolással és márkajelzéssel, így a gyakorlott szem számára is eredeti cikknek tűnhet. A fogyasztási cikkekkel ellentétben, ahol az alacsony árak jelzik, hogy egy termék hamis, a hamisított csapágyakat általában az eredeti termékhez hasonló áron értékesítik. Ráadásul, az iparban használt csapágyak többsége ISO szabvány szerint készül, ez még inkább megnehezíti a hamisítvány felismerését, mert a jellemzők, például a szélesség, az átmérő és a furat azonosak, függetlenül a márkától és eredettől. Itt gyorsan tisztáznunk kell azt az általános félreértést, hogy csak a kis csapágyakat hamisítják. A hamisítók bármilyen típusú csapágyat képesek hamisítani!

Hamis csapágyak: vannak figyelmeztető jelek

Számos figyelmeztető jele lehet annak, hogy a szóban forgó csapágy hamisítvány. Ilyen lehet például a túl rövid szállítási határidő. Ha egy vállalat beszerzési osztálya nem tudja időre beszerezni a bevált csatornákon keresztül az alkatrészt, nagyon csábító lehet egy új kereskedő kipróbálása. Ha a vállalt szállítási határidő túl jónak tűnik, hogy igaz legyen, gyanúnk jó eséllyel beigazolódhat.

Jobb félni, mint megijedni: a tudatos védekezés első lépése a hamisítás természetének megismerése

Nincs olyan csodaszer, ami egy csapásra megoldaná a problémát, azonban a veszély természetével kapcsolatos tájékozottság és a hozzáállás döntő fontosságú. Íme néhány kockázatot csökkentő eljárás:

  • Keresse meg a hivatalos forgalmazókat: mindig győződjön meg róla, hogy a csapágyakat megbízható forrásból szerzi-e be! A közeli szerződött kereskedő partnereket megtalálja az SKF honlapján. A nap, mint nap ismeretlenektől érkező kéretlen leveleket, amelyek vásárlásra csábító ajánlatokat tesznek, kezelje erős fenntartással! Ha az ár „túl jó”, valószínűsíthető, hogy hamisítvánnyal van dolgunk. Azonban a hamisítók gyorsan megtanulták: ha túl alacsony az ár, a vevő gyanakszik, ezért ma már az ár nem megkülönböztető jel. Egy biztos: minél távolabbról érkezik a levél, annál nehezebben ellenőrizhető küldőjének megbízhatósága és felelősségre vonhatósága.
  • Az internetes kereséskor kételkedjen: bár az interneten gyorsan eljuthat a csapágygyártókhoz, azonban a hamisítókhoz is! Ők általában úgy mutatják be magukat, mint szerződött kereskedők, akik eredeti forrásból értékesítenek. A valódi SKF szerződött partnerek megtalálásához használja inkább az SKF honlapját (lásd alább).
  • Ha kétségei vannak, kérdezze a gyártó szakértőjét – használjon hitelesítő alkalmazást: a hamisítványok megtévesztőek! A hamisítványok úgy készülnek, úgy csomagolják őket, hogy meggyőzőek legyenek, különben nem érik el a céljukat. Egy jól megkülönböztethető hamisítványt a hamisítónak értelmetlen lenne elkészítenie! Nem csak a termék kinézetének, hanem a csomagolás kinézetének imitálásáról is szó van. A felismerésben képzetlen személy nem tud ítéletet mondani akkor sem, ha régóta használ SKF csapágyakat. Ha bizonytalan a termék eredetiségével kapcsolatban, mindig vegye fel a kapcsolatot képzett szakértővel. Az SKF ingyenes mobilalkalmazást kínál az SKF termékek hitelességének ellenőrzésére, amin keresztül rövid időn belül választ kap a termék eredetiségéről.
  • Tervezzen előre: időben gondoskodjék a kritikus gépek alkatrészeinek beszerzéséről, ezzel elkerülhető az a kényszerhelyzet, ami oly sok vásárlót a hamisítók karjaiba taszít!
  • Figyeljen a bizonylatok eredetiségére: figyeljen arra, hogy mi szerepel ezeken a dokumentumokon! Magyarországon SKF termékekre gyártói nyilatkozatot csak az SKF Svéd Golyóscsapágy Zrt. tehet. Az SKF ezt a nyilatkozatot csak közvetlen partnereinek nevére állítja ki. Amennyiben a dokumentumon a „Szerződött Partneri” megkülönböztető cím használatára nem jogosult kereskedő nevét találja, gyanakodjon! Magyarországon a hamis okiratok felhasználása bűncselekmény! Itt is igaz: minél távolabbi országból érkezik a gyártói nyilatkozat, annál nehezebben ellenőrizhető annak valódisága, a jogérvényesítés lehetősége a távolsággal rohamosan csökken!
  • Tartson személyes kapcsolatot a beszállítójával: az internet világa komoly lehetőségeket ad a gyors kommunikációra és ismeretszerzésre, hogy gyorsan kiszolgálják igényeinket. Azonban a rendszeres személyes találkozókra alapozott kapcsolat nagyobb biztonságot ad. A kereskedő üzletének, raktárának megtekintése nagyon sok információt nyújt a kereskedő megbízhatóságáról!

Az SKF külön hálózatot tart fenn, és ezen keresztül számos szolgáltatást nyújt a hamisítványok elkerüléséhez és kiszűréséhez. Ezek elsősorban a megelőzést célozzák:

  • Az SKF országos ipari Szerződött Partneri hálózata: egyszerű lehetőség az eredeti csapágyak beszerzéséhez! Az Ön közelében is található ilyen partner, aki lehetővé teszi a biztonságos beszerzést. Ezen szakértelemmel és raktárkészlettel rendelkező partnerek feladata a vevők igényeinek gyors és pontos kiszolgálása. Az SKF partnereinek elérhetőségét az SKF honlapján megtalálhatja. A szerződött üzletek felismerhetők a „SKF Szerződött Partner” feliratú logóról.
  • Az SKF képzi vevőit: megismerteti velük a hamisítás jellemzőit, jelenségeit, veszélyeit és az ellene való védekezés eszközeit. Kérje az SKF vagy szerződött partnere segítségét ebben is!
  • Raktárkészlet átvizsgálás: a már beszerzett és raktározott SKF csapágyakat az SKF átvizsgálja. Ezzel a hamis, illetve a régi készleteket is ki lehet szűrni.
  • Eredetiséget ellenőrző mobil alkalmazás: Android és iOS eszközökre elérhető SKF Authenticate app segítségével egyszerűen kapcsolatba léphet szakértő kollégáinkkal. Amennyiben nem lehetséges az alkalmazás használata, a genuine@skf.com címre is elküldheti a termék képeit.

Az SKF mind műszaki, mind kereskedelmi területen több módon segíti a felhasználókat üzleti céljaik elérésében. Azonban hiába a műszaki szakértelem, a megfelelő megoldás kiválasztása, ha a beszerzési, üzemeltetési, karbantartási folyamatok során hamis, azaz kiszámíthatatlan minőségű termék kerülhet be a kritikus alkalmazásba. Ennek elkerülésére kérje az SKF segítségét!

További információk: https://www.skf.com/hu/index.html

Hirdetés

További cikkek a témában