Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

3D technológia

Ennek a 3D technológiának köze nincs az eddig ismert nyomtatáshoz

Amennyiben sikerülne ipari méretekben is megvalósítani a Berkeley-n kifejlesztett módszert, akkor gyakorlatilag minden eddiginél hatékonyabb lehetne a 3D nyomtatás.

Az év első hónapjának utolsó felében értesülhettünk a Science tanulmányából egy olyan fotopolimerizációs eljárásról, amely jócskán csökkenteni tudná a 3D nyomtatás költségeit, leginkább az additív gyártási technológiák területén. Maga a 3D nyomtatás egy elképesztően felfelé ívelő iparág az innováció és az automatizáció korában.

“A 3D nyomtatás azonban mindez idáig azt jelentette, hogy egy speciális nyomtató valamilyen módszerrel valamilyen anyagot rétegezett egymásra egy 3D-s modell alapján. Ez még a lézeralapú sztereolitográfiára is igaz (ennél a módszernél lézersugárral a megvilágítás hatására megszilárduló anyagból hoznak létre térbeli alakzatot, de a 3D-s nyomtatáshoz hasonlóan rétegenként).”

– írja a bitport.hu

A rétegezés a múlté

Az eddigi rétegező módszernél elég sok hibaforrás jelentkezhet, hiszen nem mindig tudnak tökéletesen illeszkedni, sokszor komoly utómunkát igényelnek az elkészült termékek, amik természetesen munkát és időt igényelnek. A már említett Kaliforniai Egyetem csapata olyan eljárási módszert dolgozott ki, amely szinte hibátlan felületet biztosít a bonyolultabb formák esetén is. Az inspirációt a mindennapokban használatos orvosi kutatóeszközök adták, például a CT működési elve.

Az eljárás látszólag nem bonyolult

“Egy tartályba töltenek egy speciális, gyantaszerű, viszkózus anyagot, amely fényérzékeny molekulákból és oldott oxigénből áll. Az anyagot körbevetítik egy bármilyen térbeli tárgyról készült számított képsorozattal (lásd a lenti videót). A fény hatására a fényérzékeny anyagból a megvilágítás helyén távozik az oxigén, és a molekulák között keresztkötések alakulnak ki, így ott az anyag megszilárdul.”

– olvashatjuk a bitport jelentésében

Mindamellett, hogy sokkal hatékonyabb és olcsóbb így az egész folyamat, mindenképp érdemes kiemelni, hogy sokkal-sokkal gyorsabb is az előállítás időtartama, gyakorlatilag percekről beszélhetünk. Jelenleg maximum 10 cm átmérőjű tárgyakat tudnak így nyomtatni, viszont az eljárás teljesen hulladékmentes, minden maradék anyag újrafelhasználható.

Forrásanyag: Bitport

További érdekes híreink a 3D nyomtatás technológiáról, újdonságokról.

Hirdetés

További cikkek a témában