Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

A Jövő Gyára – hol tartunk ma és merre visz az út

Képzelje el mi lenne, ha néhány nap vagy akár néhány óra alatt mindent meg lehetne változtatni a gyárban a padló, a mennyezet és a falak kivételével?

Teljes rugalmasság, egyénre szabhatóság és skálázhatóság. Pontosan erről van szó a Jövő Gyárában. A jövőben történő gyártás követelményei közé az egyre rövidebb termékciklusok, kisebb cikkméretek és egyedi termékkialakítások és jellemzők tartoznak. A hatékony és változó gyártás felé vezető fejlődés tehát feltartóztathatatlan.

Mi az, ami ma rendelkezésre áll? Ami holnap már standard lesz? Milyen fejlemények várhatók a jövőben?

Telepített gépek egyszerű összekapcsolása

Minden az érzékelők, gépek, rendszerek és folyamatok átfogó hálózatba kapcsolásával kezdődik, tehát mindazzal, ami információt nyújt az ipari környezetben. Az olyan megoldások segítségével, mint például a Rexroth IoT Gateway, néhány lépésben hálózatba kapcsolhatjuk teljes gyártásunkat, az érzékelőtől kezdve a gépadatokig, és ezáltal garantált a rendszer átláthatósága és felügyelete. A gyűjtött adatokat használó állapotfigyelő megoldásokat például domain ismeretekkel párosítva a prediktív karbantartásra vonatkozó mechanizmusok nagyon hatékonyak lehetnek.

A Rexroth decentralizált automatizálási koncepciói, mint például a vezérlőszekrény nélküli hajtás- és vezérléstechnika, már ma lehetővé teszik a gépek és rendszerek igény szerinti moduláris bővítését. A kommunikáció nyílt szabványokon keresztül történik, mint például IO-link, Multi-Ethernet és egyre inkább OPC UA a gépről gépre adatátvitelhez. Az intelligens szerelőállomások, mint az ActiveAssist, azonosítják a szerelési elemeket, lehívják a megfelelő munkaterveket, és végigvezetik a dolgozót a szerelési folyamaton, illetve betanítják őt, ellenőrzik és optimalizálják a munkalépéseket és a minőséget. A gyakorlatlan dolgozókat is végig tudják vezetni a változatos szerelésen egyértelmű utasításokkal, ráadásul mintegy 40 százalékkal csökkentik a hibákból adódó költségeket.

Teret hódítanak a digitális ikrek

Szoros együttműködésben a gépgyártókkal és végfelhasználókkal, kutatóintézetekkel és IT-vállalatokkal a Bosch és a Bosch Rexroth azonban első alkalmazási eseteket is fejleszt a közeljövő számára. Ezen a téren központi szerepet játszanak a digitális ikrek, az összes komponens, modul és teljes értéklánc virtuális megjelenítéseként. A Bosch Rexroth a Dassault Systèmes szoftver szolgáltatóval és a Gnutti Transfer gépgyártóval közösen a tavalyi Hannoveri Vásáron mutatta be, milyen lehetőségek adódnak a koncepció, tervezés, szimuláció és optimalizálás terén a digitális ikrek révén a technikai folyamatokhoz a gépgyártásban és a gyártástervezéshez.

A Bosch Rexroth a Rampf cégcsoporttal közösen kifejlesztett egy olyan intelligens gépágyat, amelyben működés közben érzékelők érzékelik és befolyásolják a hűtőrendszer hőmérsékletét és nyomását. A Bosch Rexroth a vásár területén kívül lévő, távvezetéken keresztül összekapcsolt szerszámgéppel mutatja be, hogyan lehet vele gyártási folyamatokat elemezni, változásokat felismerni és optimalizálni, valamint eltéréseket vagy kopást időben észlelni.

A gyártási adatok összekapcsolásába, elemzésébe és állapotfigyelésébe való belépéshez egy új, előnyös és különösen egyszerűen integrálható érzékelőgenerációt SCD (Sense Connect Detect) fejlesztettünk ki. Egy okos eszközalkalmazással (IOS vagy Android) vagy IoT Gateway eszközzel együtt további adatokat gyűjt és dolgoz fel a még jobb állapotfigyelés érdekében.

A vásáron gyakorlatban mutattuk be, hogyan gyűjthetők egy bizonyos számú SCD-érzékelő adatai, és azok hogyan elemezhetők és kezelhetők a felhőben. Ezzel azt szeretnénk bemutatni a felhasználóknak, milyen lehetőségek adódnak a gyakorlatban, és milyen egyszerűen lehet eredményekhez jutni. Célunk, hogy néhány óra alatt gyártási és érzékelő-adatokat bocsássunk rendelkezésre és az Ipar 4.0 mindenki számára alkalmazható és megtapasztalható legyen.

Átlátható logisztika

A Bosch és Bosch Rexroth már a jelenleg csak kezdetlegesen összekapcsolt intralogisztikai területre vonatkozóan is rendelkezik megoldásokkal: Például a Nexeed Intralogistics Execution megoldással a teljes járműállományra vonatkozóan bármikor közel valós idejű információk állnak rendelkezésre: az anyag tárolási helyétől a járművek állapotán és a szállítási útvonalakon keresztül az üres és teljes menetek arányáig. Ily módon a szoftver az intralogisztikát is átláthatóvá teszi, ami a gyártási rendszerekben már standard.

A Laser Localization Software Module (LLC) megoldással a Bosch egy lényeges alaptechnológiát biztosít az autonóm járművek számára az intralogisztikában. Az LLC egy lézerérzékelő segítségével bármikor nagy pontossággal érzékeli és meghatározza az adott jármű és a tárolt áruk pozícióját az épületeken és csarnokon belül. Más megközelítésekkel ellentétben az LLC nem igényel költséges infrastruktúrát mágneses sínekkel vagy reflektorokkal. A megoldás sokkal inkább önálló és folyamatos, dinamikusan változó környezetben is.

Ezen kívül a Bosch Rexroth jelenleg fejleszti az ActiveShuttle-t, az első Level 5 szerinti autonóm járművet üzemen belüli szállításhoz.

Az áru üzemen kívüli áramlásának ellenőrzéséhez és nyomon követéséhez a Nexeed Track and Trace megoldást használjuk. Szenzorok segítségével az áru maga táplál információkat a pozíciójáról és állapotáról a mobilhálózaton keresztül a felhőbe, így a logisztikai ügyintézők mindig le tudják kérdezni a pontos szállítási időt a tényleges aktuális pozíció alapján és optimalizálni tudják az anyag- és kapacitástervezést.

Új üzleti modellek körvonalazódnak

Belátható időn belül a gyárakban már csak a falak, a padlózat és mennyezet lesz megváltoztathatatlan. Minden gép és berendezés gyorsan új gépsorra konfigurálható, és a teljes gyártás nemcsak a valós, hanem párhuzamosan a virtuális gyártási világban is megtörténik, amely keretében a digitális ikrek abszolút reális képet és magatartást szolgáltatnak, jóval azelőtt, hogy a hardver egyáltalán használatba kerül.

A gyártási eszközök a szinteken keresztül kommunikálnak egymással – vezeték nélkül az új 5G mobilkommunikációs szabványon keresztül és valós időben OPC UA-n keresztül TSN-nel. Ebből új üzleti modellek adódnak a gépgyártók és az automatizálási szereplők részére. Az ipari végfelhasználók egyre kevesebb tőkét fektetnek gépekbe, inkább üzemeltetőknek fizetnek folyamatlépések végrehajtásáért, gépeket bérelnek vagy berendezéseik rendelkezésre állását szolgáltatásként vásárolják meg. A Bosch és Bosch Rexroth ezen a területen is már az első finanszírozási modelleken dolgozik az ügyfelekkel együttműködve.

További információ: www.boschrexroth.hu

Hirdetés

További cikkek a témában