Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Lubritool – automatikus kenési megoldás

A megmunkáló gépek akkor tudnak rendeltetésszerűen működni, ha rendszeresen karbantartják őket, erre kínál megoldást a Lubritool.

 

Például a HSK szerszámbefogó rendszereket a megbízható működés érdekében 75 óránként vagy 20.000 szerszámcsere után át kell vizsgálni. Ezek az átvizsgálások viszont a gyakorlatban sokszor elmaradnak, egészen addig, míg a behúzó erő számot tevően le nem csökken, ami megmunkálási hibákat esetleg szerszámtörést eredményez.

A fenti probléma egyszerű megoldására a németországi RÖHM cég kifejlesztett egy készüléket. A Lubritool névre keresztelt eszköz lehetővé teszi, hogy maró gépeken, megmunkáló központokon a szokásos 5 perces karbantartás (ami általában elmarad) mindössze 5 másodperc alatt elvégezhető legyen. Az egész folyamatot a gép vezérlőegysége intézi: előre programozott időközönként a szerszámtárból beváltja és a befogási folyamat során a szükséges mennyiségű kenőanyagot a HSK behúzó szegmensek közé fújja. Így biztosítja a szerszámbefogó megbízható működését. A folyamat végén, amely így tényleg csak pár másodperc, az eszköz visszakerül a szerszámtárba „pihenni” a következő kenési ciklusig.

A Lubritool 2017-ben került bemutatásra a hannoveri EMO kiállításon. Azóta pedig a vevői észrevételeknek megfelelően már továbbfejlesztésen is átesett. Például a 20%-kal rövidebb kialakításnak köszönhetően kényelmesebben befér a szerszámtárba. A 2018-as stuttgarti AMB kiállításon már az új változat jelent meg, újabb érdeklődőket vonzva a RÖHM standjára.

A gyakorlati tapasztalatok alapján az egység megtérülése kb. 6 hónap, miközben a gépek munkaideje éves szinten, átlagosan 10 órával megnőtt. Külön előny még, hogy a digitális dokumentáció biztosítja a gépek garanciájának fenntartását is. Összefoglalva tehát megállapíthatjuk, hogy a költség és időigényes karbantartási folyamatok a gép állásidővel együtt számolva is elkerülhetőek. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a befogó egységek kenésének témája már a múlté.

További információk: www.roehm.biz

Hirdetés

További cikkek a témában