Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Legoval a világűrbe!

Regionális robotépítő versenyt rendeztek Miskolcon

“Egyre hangsúlyosabb a Miskolcra érkező hazai és külföldi befektetők körében az informatikai fejlesztés lehetősége, ezért olyan fontos, hogy a jövő generációi megismerjék ezt a területet. A First® Lego® League robotépítő versenyek kiválóan segítik ezt a törekvést”

– mondta Pfliegler Péter, Miskolc MJV alpolgármestere a szombati regionális döntő megnyitóján a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolában.

Az űrkutatásban rejlő innováció lehetőségével és cége fejlesztésével vont párhuzamot Orosz Tamás, a Remy Miskolc igazgatója, amikor arról beszélt miért támogatja a BPI Group Europe  már másodszor a robotika versenyt. A megmérettetés megnyitóján a vállalat vezetője úgy vélekedett: nem a győzelem a fontos, itt az élményszerzés a lényeg.

Egy komoly verseny, ahol számít a jókedv

A sportszerűség, a jókedv és a lelkesedés is nyomott a latba, amikor értékelt a zsűri a First® Lego® League robotépítő versenyen. A regionális bajnokságon 110 diák négy kategóriában mérettetett meg. A csapatmunka a kutatómunka és a robotdesign mellett leghangsúlyosabb a robotjáték volt. Egy alig három négyzetméteres terepasztalon mintegy 250 manővert hajtott végre programozott robotjaival a tíz csapat. Valós problémákra kerestek megoldásokat a világűrben úgy, hogy előre meghatározott mozzanatokra reagáltak. Használhattak űrcsúszdát, megteremthették a 3D-s nyomtatás körülményeit egy idegen bolygón, szállíthattak zöldséget és edzésre küldhették az asztronautákat. Mindezt mérnöki pontossággal pusztán két és fél perc alatt. A feladatokkal összesen 400 pontot gyűjthettek a fiatalok. Aki mind a négy kategóriában remekelt, az lett az abszolút győztes.

Színvonalas verseny fejlődő miskolci csapatokkal

Abszolút miskolci győzelemmel zárult a robotika verseny – az összesítésben első helyen a Lev3lUp, a Roboschool  csapata, a második helyen a Kandó, a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnáziuma csapata, a harmadik helyen a Navigátor, az Észak-Magyarországi Infoklaszter csapata végzett, amely egyben a zsűri különdíját is elnyerte. Kiemelkedően szerepelt az edelényi Atomrobotok csapata, amely csapatmunkában kategóriagyőztesként  végzett. A helyi versenyzők mellett nyíregyházi, kisvárdai, borsodnádasdi és edelényi diákok is indultak a versenyben, teljesítményüket pedig győri és debreceni FLL gurukat is tömörítő szakértő csoportok  bírálták el. Az összesítésben nyertes csapat részt vehet a közép-kelet-európai döntőn februárban a Miskolci Egyetemen. Ott 15 magyar és lengyel régiónyertes ifjúsági csoport kap lehetőséget a bizonyításra.

A támogató Remy

Az FLL robotverseny miskolci fordulóinak szervezését a Remy vállalta. A nemzetközi hátterű, járműipari cég célja a támogatással, hogy a régió diákjai lehetőséget kapjanak a kreatív munkára és részesei lehessenek ennek az inspiráló kezdeményezésnek, bepillanthassanak a műszaki tudományok fantasztikus világába. A világ járműiparának egyik motorja a vállalat. Több mint 120 év tudásával és tapasztalatával gyárt és újít fel generátorokat, illetve indítómotorokat prémium minőségben. Emellett féknyergek és kormányművek széles választékát kínálva az utángyártott járműalkatrészek piacának vezető szereplője. A Remy márka hazai képviselője a BPI Group Hungary Kft., melynek elődje, a Remy Automotive Hungary Kft. az első nemzetközi vállalatok között kezdte meg működését húsz éve a borsodi megyeszékhelyen. A cég több mint 500 embert foglalkoztat 17.000 négyzetméteren. Európai piacának jelentős részét a miskolci gyár szolgálja ki. A BPI Group Europe vállalatcsoport európai működését szintén Miskolcról irányítja, valamint Közép-Európai Disztribúciós Központja is itt található.

Hirdetés

További cikkek a témában