Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Értékteremtés minden gyártási fázisban

70 high-tech gép, két világpremier, a digitalizálásra, az automatizálásra és az additív gyártásra irányuló jövőorientált témakörök. A DECKEL MAHO Pfronten közelgő nyílt napján az integrált folyamatok integrált gyártási megoldásai fognak dominálni.

Az EMO kiállítási év kezdetén a DMG MORI 70 high-tech gépet – melyek közül 20 berendezés automatizált – és a DMP 70 valamint a LASERTEC 125 Shape világpremierjét mutatja be a DECKEL MAHO Pfronten Nyílt Napján 2019. január 26-án. A jövőorientált fő témakörök a digitalizálás területei és a digitális termelési-szolgáltatási ajánlatok, a versenyképes gyártás integrált automatizálási megoldásai valamint az additív megmunkálás. Ennek alkalmából a DMG bemutatja a legújabb LASERTEC 12 SLM-et és az intelligens OPTOMET szoftvermegoldást a porágyas eljárás számára. Az idei év legfontosabb szempontjakén a DMG MORI minden figyelmét a felhasználó teljes értékteremtő folyamatláncára fordítja. A DMG MORI Aerospace és Die & Mold Technology Excellence Center egy példaértékű kapcsolati lehetőség, ahol tapasztalt szakemberek terveznek úttörő és termelékeny gyártási megoldásokat. A DMG MORI ezt a szakértelmet egy 7.500 m2-es kiállítási területen mutatja be. A kiállítás másik fénypontja a nagy méretű munkadarabok megmunkálása az XXL-Centerben, ahol a két asztallal rendelkező DMU 600 P először kerül bemutatásra. A DMG MORI Qualified Products a Nyílt Nap programját a perifériák és kiegészítők területének legújabb innovációival egészíti ki, különös tekintettel az újonnan kifejlesztett DMQP Tanusítvány Programmal, amely nagyteljesítményű szerszámrendszerek széleskörű válogatását kínálja exkluzív kivitelben.

Világpremier: DMP 70 – Dinamikus gyártógép a legkülönbözőbb iparágak számára

A DMG MORI által fejlesztett, rendkívül kompakt gyártóberendezés a mindössze 4,2 m²-es alapterületével kiváló az orvostechnikai alkalmazások, a különböző gyártósorok, de akár a repülőgépipari szektor és egyéb nehézipari alkalmazások számára. A 700 x 420 x 380 mm szánhossznak köszönhetően elegendő hely áll rendelkezésre a munkadarabok széles skálája számára, amivel a DMP 70 a már meglévő géppark tökéletes kiegészítője lehet. A berendezés képes bonyolult munkadarabok dinamikus megmunkálására a szánrendszer akár 60 m/perc-es mozgásainak és maximális 2 g-s gyorsulásának köszönhetően. A dinamikus szerszámváltás időszükséglete pedig csupán 1,5 másodperc. A szerszámtár maximum 25 szerszám befogadására képes, és a fémből készült rögzítőknek köszönhetően rendkívül időtálló. A szükséges pontosságot az erős, egyrészes, öntöttvasból készült gépágy, a közvetlen abszolút útmérő rendszerek és az optimális hűtési rendszer biztosítja. A DMP 70 többek között olyan automatizációs megoldásokkal kerül bemutatásra a Nyílt Napon, mint például a WH 3 CELL alkatrészkezelő, amely – akárcsak a további kiegészítő megoldások – jobbról, balról vagy akár elölről is csatlakoztathatók a géphez.

A mindössze 4,2 m2 alapterületű új DMP 70 egy különösen kompakt gyártóberendezés az embert és gépet próbáló iparágak számra.

Világpremier: LASERTEC 125 Shape – Nagy moldok hatékony felületi strukturálása

A DMG MORI első ízben a Pfrontenben rendezett Nyílt Nap során mutatja be a LASERTEC sorozat legújabb tagját, a 125 Shape-t. Kifejezetten nagy, ø1.250×700 mm-es öntőformák felületi struktúrálására tervezték, legfeljebb 2.600 kg-os munkadarabok számára (opcionálisan tandem-meghajtással is rendelhető). A választható nagy sebességű Z-váltó segítségével a Z-irányú mozgások sebessége 1,5 m/s-ról 4 m/s-ra növelhető, míg a lézer pulzusszáma 1000 kHz-ig emelhető. A textúraminőség tovább optimalizálható a berendezés munkasebességének csökkentése nélkül. Ennek eredménye a folyamat időszükségletének akár 69%-os csökkenése, és így a lényegesen alacsonyabb egy alkatrészre jutó gyártási költség.

A LASERTEC 125 Shape-t kifejezetten a nagyméretű (akár Ø1.250×700 mm) öntőformák textúriának kialakítására tervezték

Integrált Digitalizáció – Termékek és megoldások a gyártási folyamatok integrált digitalizációjához

A gépgyártás digitalizálásának úttörőjeként, a DMG MORI ezt a témakört továbbra is a jövő stratégiai fontosságú területének tekinti. A technológia vezetője a Nyílt Nap során az integrált digitalizálás keretein belül bemutatja a hálózatba kapcsolt gyártás felé vezető utat. A rendezvény alkalmából a DMG MORI egy 45 perces Digitális Pfronten Túrára invitálja az érdeklődőket, melynek során az integrált digitalizáció termékei és megoldásai kerülnek bemutatásra. Megismerhető lesz többek között a vállalat gyártástervezési megoldása is, a DECKEL MAHO Pfronten öt munkaerő-tervező állomásán. Az ELŐKÉSZÍTÉS & GYÁRTÁS területén bemutatásra kerül egy teljes mértékben integrált, öntőforma betétek előállításának digitális megvalósítását végző gyártástervező és irányító rendszer – a folyamatok CAD/CAM (Siemens NX) rendszerekkel és CELOS PC-vel történő ütemezésétől kezdve a CELOS 5. verziójával ellátott DMC 1850 V berendezéssel történő megmunkálásig. A DMG MORI termékek teljes értékláncának digitalizálására vonatkozó DIGITALIZÁCIÓS BEMUTATÓ után a túra következő állomásaként a MONITORING következik, mely során a látogatók megismerkedhetnek a DMG MORI MESSENGER, a CONDITION ANALYZER, a PERFORMANCE MONITOR és a PRODUCTION COCKPIT, valamint a SERVICE & MAINTENANCE területekkel a WERKBLiQ segítségével. A web alapú, több gyártó berendezésén is használható platform használatával akár a DECKEL MAHO Pfronten mechanikus megmunkálási részlegén található nyolc 5-tengelyes maróközpontjának és három univerzális köszörűgépének, valamint a Technology Center 17 maróközpontjának karbantartása is kézben tartható. Ezeken felül a közvetlen szervíztámogatás új NETservice és SERVICEcamera által nyújtott előnyök is élőben kerülnek bemutatásra a látogatók számára.

Termékek és megoldások a gyártás integrált digitalizációjáért.

Automatizálás – Több értékteremtés az integrált automatizálás segítségével

Az automatizált gépek a digitális gyár kulcsfontosságú összetevői, ezért az Ipar 4.0 szerves részét képezik. A gépgyártás iparág digitalizálásának úttörőjeként a DMG MORI ezt a témakört továbbra is a jövő stratégiai fontosságú területének tekinti. Egy közös vállalkozás, a DMG MORI HEITEC támogatja a DMG MORI-t a rugalmas automatizálási megoldások, például a munkadarab-kezelés fejlesztésében és megvalósításában. A palettakezelés automatizálásának szakértelmét a DMG MORI gyártóüzemébe közvetlenül is integrálták. A DMG MORI üzemek és a DMG MORI HEITEC automatizálási szakértelme közötti kölcsönhatás testreszabott, integrált és megbízható megoldást nyújt a felhasználónak, mindezt egyetlen forrásból. A DMG MORI HEITEC kiegészítő szolgáltatásai a rendszer működésétől egészen a konfigurációig terjednek, beleértve a rendszer későbbi módosítását vagy bővítését.

A Robo2Go egy rugalmas szerszámkezelő rendszer esztergagépekhez

A DMG MORI automatizálási szakértelmének legfrissebb példái az esztergagépek rugalmas kezelésére megalkotott 2. generációs Robo2Go és a palettakezelő rendszerek széles választékára. A maximum 12 férőhelyes és 150 kg-os teherbírású PH 150 egy DMU 65 monoBLOCK-ban, a DMU 85 monoBLOCK pedig az új PH 400-zal kerül bemutatásra. A PH 400 egy nagy munkadarabok betöltésére alkalmas 800 kg maximális teherbírású automatizált palettakezelő rendszer DMU gépekhez. A DMU 80 P duoBLOCK és a DMU 90 P duoBLOCK 800 kg súlyú palettákhoz is rendelhető.

ADDITÍV MEGMUNKÁLÁS – Intelligens szoftvermegoldások az optimális folyamatparaméterekért

A fémek additív megmunkálásának területén szerzett több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező DMG MORI neve az innovatív gyártási technológiák és globális szolgáltatások kifejezésekkel forrt egybe. A vállalat portfóliója négy teljes folyamatláncot foglal magába az additív porfúvó és porágyas technológiák területén. Ehhez az integrált kínálathoz a DMG MORI a LASERTEC 3D és LASERTEC SLM sorozat additív berendezéseit egyesíti a megmunkáló központok széles választékával. A generatív gyártás folyamatos továbbfejlesztését a vállalat a legutóbb bemutatott LASERTEC 12 SLM-mel és az OPTOMET innovatív szoftvermegoldással demonstrálta. A DMG MORI Akadémia egy olyan tanácsadói megközelítéssel egészíti ki az ADDITÍV MEGMUNKÁLÁS szolgáltatásainak körét, amelyet kifejezetten erre a technológiai ágazatra alakítottak ki.

A DMG MORI portfólió négy teljes folyamatláncot foglal magába az additív porfújás és porágyas technológiák területén.

Mindössze 35 µm-es fókuszátmérővel az új LASERTEC 12 SLM négyszer pontosabb, mint a jelenlegi ipari szabvány. Ez jelentősen finomabb szerkezeti felbontást jelent, amely vékonyabb falvastagságú alkatrészek elkészítését teszi lehetővé. A porágyas berendezés 125 x 125 x 200 mm-es építési térfogatot kínál, amely egyedülálló e pontossági osztály számára. A felhasználóbarát Stealth Design és a LASERTEC 30 SLM 2. generációjából ismert alapanyagcsere-modul – amely kevesebb, mint két órán belüli alapanyagcserét tesz lehetővé – garantálja a magas szintű automatizációt és a magas munkabiztonságot.

Az INTECH-ben szerzett 30%-os részesedéssel a DMG MORI hozzáférést biztosított magának a generatív gyártáshoz szükséges fontos szoftver- és technológiai tudásbázishoz is. Az Indiában, a 3D nyomtatás úttörőjeként számon tartott, és az additív megmunkálás specialistájának számító INTECH az iparághoz kapcsolódó szoftver megoldások szakértője – beleértve az iparágon belül alkalmazott mesterséges intelligenciát is. Ennek az együttműködésnek az egyik első eredménye az új OPTOMET szoftver, amelyet az INTECH a DMG MORI LASERTEC SLM sorozathoz kínál. A program automatikusan kiszámítja az optimális folyamatparamétereket. Ez megkönnyíti a programozást, és jelentősen javítja a felületi tulajdonságokat és az előállított termék anyagtulajdonságait.

Az OPTOMET automatikusan kiszámítja az optimális folyamatparamétereket, megkönnyíti a programozást, és jelentősen javítja a felületi tulajdonságokat és az előállított termék anyagtulajdonságait.

DMG MORI Technology Excellence: Repülőgépipar

A termékfejlesztés korai szakaszában és a partnerek számára történő új gyártóegységek és üzemek tervezésében való részvételnek köszönhetően a DECKEL MAHO Pfrontenben található DMG MORI Aerospace Excellence Center képes optimális és integrált gyártási megoldásokat fejleszteni a repülőgépipar számára. A DMG MORI több mint 20 éves technológiai tapasztalattal rendelkezik a komplex szimultán 5-tengelyes marással történő teljes megmunkálás – a marási, esztergálási, valamint a köszörülési és az ultrahangos marási technológiák integrációjának – területén. A DMG MORI Aerospace Excellence Center fő eredményei az iparági jellegű alkalmazások, mint pl. szögletes fej felbontás a DMU 125 FD duoBLOCK-on történő borítás gyártásához. Itt az elülső szerszámok automatikusan cserélhetők. A DMC 65 monoBLOCK-on található szenzor által vezérelt Tool Control Center (TCC) nagyobb megbízhatóságot biztosít a folyamatban, így gyorsan reagálhat a nem tervezett szerszámkopásra, így védve a munkadarabot és a berendezést az esetleges sérülésektől.

A DMG MORI Aerospace Excellence Center optimális gyártómegoldásokat fejleszt a repülőipari alkalmazások számára.

DMG MORI Technology Excellence: Alakítástechnika

A DMG MORI mindig nagy jelentőséget tulajdonított az alakítástechnikai alkalmazásoknak, ami egyrészt a területen szerzett temérdek tudáshoz, másrészt pedig úttörő technológiai megoldásokhoz vezetett. A DMG MORI Die & Mold Excellence Center sokoldalú projektjei a munkadarabok óriási választékára összpontosítanak – 10 mm-es lyukaktól a 6000 mm-es munkadarabok mindegyike számára elegendő hely található az XXL megmunkálóközpontban. A terület legújabb tagjai a dupla asztallal rendelkező DMU 600 P, valamint a kiváló pontosságot támogató, DMC 85 monoBLOCK-kal kompatibilis DMG MORI Technology Cycle VCS Complete. Ezeken felül a DMG MORI garantálja a megbízható és pontos lineáíris hajtásokkal elérhető max. 0,15 µm-es felületet, a kiváló MAGNESCALE mérőrendszert, és a SpeedMASTER orsók segítségével az akár 30.000 fordulat/perces, HSC orsókkal pedig a max. 60.000 fordulat/perces sebességet. A DMG MORI a LASERTEC Shape sorozatnak köszönhetően folyamatosan új szabványokat állít fel a felületi strukturálás területén, hogy ügyfelei számára integrált gyártási megoldásokat kínálhasson.

Az XXL-Center gépei akár 6.000 mm méretű szerszám moldokat is képesek elkészíteni.

DMQP – Minőségi garancia az innovációs együttműködéseknek és a DMQP tanúsítványnak köszönhetően

A lehető legjobb teljesítményt és alkatrészminőséget csak összehangolt és tanúsított technológiával és periféria komponensekkel lehet elérni. A DMG MORI ezért a DMG MORI Quality Products (DMQP) program keretein belül határozza meg a minőségi igényeit. E minőség garanciájának alappilléreit a perifériák és kiegészítők területén kötött sokéves innovációs együttműködések alkotják. A DMQP partnereknek meg kell felelniük az innovációs kapacitással, a technológiai szakértelemmel és a minőséggel kapcsolatos legszigorúbb követelményeknek. A koordinált interfészek, az összekapcsolhatóság biztosítása, az ár-karbantartás és a meghatározott jótállási feltételek optimális termelékenységet biztosítanak a DMG MORI ügyfelei számára.

A DMG MORI nemrég megkezdte DMQP tanúsítványainak kiállítását ügyfelei számára, amely számos egyedi előnyt kínál: Nagy teljesítményű szerszámrendszerek széleskörű választékát, melyet a DMQP szakértők egyedileg állítanak össze.

www.en.dmgmori.com

Hirdetés

További cikkek a témában