Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Magyarországon is bemutatkozott a MindSphere

A MindSphere olyan ipari IoT (Dolgok Internete) alkalmazás, amely segíti a vállalatokat folyamataik digitalizációjában.

A negyedik ipari forradalom hatása napjainkban szinte minden területen tetten érhető, legyen szó a mindennapokról vagy például az iparról. A gépek egyre inkább képessé válnak a folyamatok optimalizálására, a hatékonyság maximalizálására, ezzel jelentős költségcsökkentést és minőségjavulást lehetővé téve a vállalatok számára. A digitalizáció hatására keletkező hatalmas adatmennyiség számos területen segítheti az üzleti döntések meghozatalát, ám ehhez elengedhetetlen a virtuális térben keletkezett adatok megfelelő kezelése és a folyamatok összefüggéseinek hatékony értelmezése.

Ebben nyújt segítséget az ipari vállalatok számára a MindSphere, amelyet Magyarországon Klaus Helmrich, a Siemens AG igazgatósági tagja mutatott be 2018. november 22-én, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A MindSphere a Siemens felhőalapú, nyílt forráskódú ipari IoT operációs rendszere, amely képes összekapcsolni a fizikai eszközöket a digitális világgal, és rendkívül hatékony ipari alkalmazások és digitális szolgáltatások megvalósításával támogatja a sikeres üzleti működést. A platform segítségével a nagy méretű adathalmazok könnyen összevethetővé válnak egymással, ezáltal értékes információt szolgáltatva a vállalatok számára tervezési vagy gyártási folyamataikról. A virtuális adatok hatékony kezelésével innovatív üzleti és szolgáltatási modellek jöhetnek létre, amelyek versenyelőnyhöz juttathatják az adott vállalatot. A MindSphere platformhoz jelenleg már több mint 1 millió eszköz és rendszer csatlakozik világszerte.

„A Siemens folyamatosan azon dolgozik, hogy a magyar cégek digitalizálós átalakulása minél gördülékenyebb és sikeresebb lehessen. Fejlesztéseinkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy a vállalatok egyszerűsíthessék és átalakíthassák termelési folyamataikat. Ezért különösen fontos mérföldkő a MindSphere hazai bemutatása, amely újabb lehetőséget jelent a vállalatok számára digitalizációs törekvéseik megvalósításához.” – emelte ki Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ezen az eseményen jelentette be a Siemens azt is, hogy az immár 20 éves sikeres együttműködés újabb állomásaként oktatási, fejlesztési és kísérleti célra a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rendelkezésére bocsátja a MindSphere platformot. Így a képzésben részt vevő hallgatók és oktatók az ipar szakembereivel közösen lokális és globális projekteket hozhatnak létre az IoT alkalmazások és szolgáltatások kifejlesztése területén.

Dr. Józsa János, az Egyetem rektora bejelentette, hogy a MindSphere platformra alapozva olyan K+F laboratórium létrehozását tervezik az intézményben, amely az Ipar 4.0 kihívásaira fókuszálva teret és lehetőséget ad egyetemi és vállalati szakemberek együttműködésére a mesterséges intelligencia kínálta eszközöket alkalmazva.

www.siemens.hu/mindsphere

 

Hirdetés

További cikkek a témában