Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Szintetikus kompresszorolajok

A kompresszorolaj élettartama, a maradékanyag képződési hajlama, az utánkenési időközök hossza, a levegő olajgőz tartalma – mindezek olyan tényezők, amelyek a kompresszorok üzembiztos működését és az üzemeltetésük költségét jelentősen befolyásolják.

A kompresszorokkal szemben támasztott követelmények folyamatosan nőnek. Meg kell felelniük az igen nagy sebességnek, hőmérsékletnek és nyomásnak. Az üzemeltetők megbízható üzemelést és minimális kiesési időt várnak el, ezért meghatározó a megfelelő kompresszorolaj kiválasztása – úgy az első feltöltésnél, mint később az olajcseréknél.

A kompresszorolajoknak alapvetően három funkciója van: biztosítják a rotor és a rotorcsapágyak kenését a kompresszorban, elvezetik a hőt, valamint egy filmréteget képeznek a rotor és a ház között.

A jól összeállított szintetikus termék az optimális oxidációs ellenálló képességével, a jelentősen csökkentett maradékanyag képződésével, a hőmérsékleti behatásokkal szembeni ellenálló képességével, a csekély elpárolgási hajlamával és a kitűnő nyíróképességével tűnik ki az ásványolaj alapú termékekkel szemben. Ez a meghosszabbodott olajcsere-időközök és a csökkentett kenőanyag felhasználás mellett az olajszűrő és az olajleválasztó hosszabb élettartamát is eredményezi. Így lehet jelentősen csökkenteni az üzemeltetés és a karbantartás költségeit.

A kompresszor az üzemeltetés közben különböző megterheléseknek van kitéve, mint például: a nagy nyomás, a friss levegő folyamatos beáramlása, a magas hőmérsékletek, a levegő nedvessége stb. Mindezen tényezők az olaj elöregedését okozzák, amely mindenekelőtt az oxidációban mutatkozik meg. A 100°C és az akörüli hőmérsékletek és az állandó oxigén beáramlás mellett az oxidáció által keletkező szerves savak gyorsan leépítik az olajat. Az olaj savkoncentrációját az ún. neutralizációs számmal mérik: minél alacsonyabb ez az érték, annál csekélyebb mértékű az oxidáció. Az olyan gyorstesztekkel, mint a Klüber Summit T.A.N.-Kit gyorsan meg lehet mérni a neutralizációs számot és az olaj elöregedését.

Meggyőző a gyakorlati alkalmazásban

A Klüber-Summit-FG olajokat kifejezetten az élelmiszer- és a gyógyszeriparban használt kompresszorokhoz fejlesztették ki. E termékek az NSF-H1 regisztráció és az ISO 21469 tanúsítvány birtokában segítenek a gyártóknak a higiéniai követelmények betartásában. Ezeknek az olajoknak igen magas az oxidációs stabilitásuk és minimalizálják a maradékanyagok képződését a kompresszorban. Az olajcsere-időközöket például az olajbefecskendezésű csavarkompresszorokat üzemeltető vevőknél akár 5000 üzemórára is meg tudják hosszabbítani. Ez a csökkentett üzemeltetési és karbantartási költségek mellett üzembiztosabb működést is eredményez.

A nagy terhelésnek kitett légkompresszorokhoz a Klüber Lubrication kifejlesztette a Klüber Summit SH sorozatot, amellyel akár 10000 üzemóra elérése is lehetséges. E kenőanyagok messzemenően semlegesek a légkompresszorok tömítéseinél alkalmazott elasztomerekkel szemben. A kompresszort speciális inhibitorok tartják belülről tisztán és ilyen módon ki lehet váltani a tisztítási költségeket, valamint a berendezés előre nem tervezett kiesését.

Szintetikus kompresszorolajok

Egyszerű tisztítani a kompresszort

A Klüber Lubrication, hogy az ásványolaj alapú kenőanyagról a teljesen szintetikus olajra való átállást megkönnyítse, a Klüber Summit Varnasolv termékkel egy olyan tisztító koncentrátumot kínál, amely hatását üzemelés közben fejti ki. A leragadásokat a lakk és a kokszosodás maradékanyagait feloldja, így elkerülhető a tisztítás miatt történő szétszerelés. Az olajban található minden maradékanyagot az olajcsere alkalmával leeresztenek, majd a kompresszort problémamentesen fel lehet tölteni új olajjal.

Eredmény: a gyakorlati példák mutatják, hogy a teljesen szintetikus olajra történő átállás igen egyszerűen kivitelezhető. Az olajcsere-időközöket jelentősen meg lehet hosszabbítani és a kompresszor teljesítményét növelni lehet. Így lehet költséget és értékes erőforrásokat megtakarítani.

www.klueber.hu

 

Hirdetés

További cikkek a témában