Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

OnRobot – Csiszolástechnika érzéssel

A munkadarabok csiszolása és simítása alapvetően befolyásolja a végtermék kinézetét és ennek eredményeképp annak piaci sikerében is kulcsfontosságú szerepet játszik.

A polírozás nem a legnépszerűbb feladat a munkások körében. A folyamat sok porral jár, a por belélegzésének kitett alkalmazott pedig nem csak kellemetlenül érzi magát, de még egészsége is károsulhat a megfelelő védőintézkedések hiányában.

Ma már azonban kaphatók érzékeny, könnyű robot kiegészítők az automatizált polírozáshoz. Az erő és nyomatékérzékelők képesek a könnyű robotok felé továbbítani az érintés érzetét, és így közelebb hozzák őket ahhoz a funkcióhoz, amit egy emberi kéz képes ellátni. Ezzel a kiterjedt érzékeléssel a robotkar a legkisebb rá gyakorolt erőt és esetleges ellenállást is felismeri, valamint valós időben reagál ezekre. A polírozási folyamat teljesen automatizálhatóvá válik, és egyben teljesen egységessé is tehető. A dán OnRobot egyike azon vállalatoknak, akik ilyen érzékelőket fejlesztenek ki. Az IP67 védettségének köszönhetően az OnRobot HEX-E és HEX-H szenzorok számára a csiszolás közben felmerülő por semmilyen problémát sem okoz. Ezek a kimondottan érzékeny modellek egy értékes bónusszal is járnak: az OnRobot nem csak magát a szenzor hardverét tartalmazza (ami a Universal Robots, KUKA és ABB robotokkal is kompatibilis), hanem egy mindenre kiterjedő szoftvercsomagot is. Ebben a csomagban számos előre programozott standard ipari alkalmazás található, beleértve a polírozó és csiszoló alkalmazásokat is. Ez azt jelenti, hogy a rendszer integrálásához mindössze 15 perc szükséges. Negyed óra és az automatizált megoldás már működőképessé is tehető.
Ez nem egy elméleti koncepció, és nem is a távoli jövőről beszélünk. A technológiát jelenleg számos vállalat alkalmazza szerte a világban. Ezeknek a vállalatoknak szembe kell nézniük a globális versenypiac- az emelkedő munkabérek-, a fizikai fáradtság és monoton munka nyomásával, valamint a vásárlói oldal felől érkező egyre szigorúbbá váló minőségi követelmények tényezőivel. A tapintás érzékelésével ellátott robot kiegészítők alkalmazásával ezek a vállalatok egy nagy lépést tesznek a jövő felé, miközben a rövid és egyszerű telepítési folyamatnak köszönhetően gazdaságosak tudnak maradni a jelenben.

OnRobot

A hazai piacon is egyre többen automatizálják a csiszolással járó folyamatokat

Magyarországon a polírozást főképp a bútoriparban, vagy alumíniumprofilú gyártási folyamatokhoz, öntvények megmunkálásához használják.” – mondja Balázs István, az OnRobot közép-kelet-európai régiójának alkalmazásmérnöke. A repetitív, egészségtelen környezetben történő munkákat a szenzor segítségével automatizálni lehet. A két szenzor típus (OnRobot HEX-E és HEX-H) különböző súlyú terhelésekre, különböző applikációkra lett kifejlesztve. „A legkockázatosabb körülmény ezekkel a munkákkal kapcsolatban az egészségtelen munkakörnyezet, illetve rizikót jelent az is, hogy a kézi megmunkálás során nem lesznek egyformák a termékek. A kollaboratív robot kiegészítők abban segíthetnek, hogy a munkavállalóknak nem kell monoton, egészségtelen környezetben dolgozni, kreatívabb munkát végezhetnek, ha a robot átveszi a korábbi feladataikat. Másrészt pedig az OnRobot szenzorral a cégek biztosítani tudják a termelés minőségének stabilitását. Emellett az is nyilvánvaló, hogy a befektetés megtérülési ideje általában nincs teljes egy év, azaz kevesebb, mint a termékekre vállalt általános garancia.” – teszi hozzá Balázs István.

www.onrobot.com

További cikkek a témában