Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Kobotok egykor és ma

A világ első együttműködő robotját – vagy becenevén kobotját – 10 éve értékesítették, jóval azelőtt, hogy ezt az egyre fontosabb ipari szereplővé váló robottípust ezen a néven széles körben ismerték volna.

Ugorjunk 2016-ra, amikor a kobotok piaca éves szinten 50%-os növekedést mutat és az ipari robotika leggyorsabban fejlődő szegmensét jelenti, ami a becslések szerint akár már 2020-ra is elérheti a 3 milliárd dolláros globális bevételt (az ipari robotikán belül). A robot szót Karel Čapek cseh író használta először az 1920-as években a „Rossum’ Universal Robots” című sci-fi darabjában. A világ első ipari robotkarját az ötvenes évek végén a General Motors telepítette, és azóta a szektor egyre nagyobb mértékben az ipari automatizáció felé halad.

Az együttműködő robotok korában új terület nyílik meg a kimondottan kis- és közepes méretű gyártóvállalatok megcélzásával, akik számára a robotika korábban túl drága vagy komplex lett volna. Az együttműködő robotok számos előnnyel rendelkeznek, kezdve a méretüktől, súlyuktól és sokoldalúságuktól egészen a könnyű telepítésig és programozásig, a beépített biztonsági funkciókig és a gyors megtérülésig. Amellett, hogy az ipari robotok nagyobbak és nehezebbek, nem tudnak az emberi dolgozókkal közösen dolgozni. Az egyre növekvő számú robot kiegészítőnek köszönhetően a kobotok variálható alkalmazásaikkal a rájuk bízott feladatok széles körét képesek ellátni.

„Azóta vagyunk az együttműködő robotok úttörői, amióta ez a kifejezés létezik. A biztonság ma már nem csak egy alapvető követelmény, e nélkül nem is lehet belépni a robotpiacra. Hiszünk abban, hogy az együttműködés kiterjed a hozzáférhetőségre is, amelyet úgy tudunk elérni, hogy lejjebb eresztjük az automatizáció küszöbét azzal, hogy elérhetővé tesszük a robotokat olyan gyártócégek számára is, akik korábban soha nem gondolták volna, hogy egyszer robotokat fognak telepíteni.” – mondja Esben Østergaard, a Universal Robots (az együttműködő robotok piacvezetője) technológiai vezetője és társalapítója.

55 országban több mit 25 ezer telepített kobottal a vállalat sikeresen reagált arra a piaci résre, amelyet így az emberek közvetlen közelében is dolgozni képes, felhasználóbarát, rugalmas robotok töltöttek be.

Az ipari robotika Magyarországon is élre tör

2017-ben Magyarországon a leszállított ipari robotok mennyisége 244%-al emelkedett, 2470 egységre. A növekedés fő mozgatórugója az autóipar volt, amely 2016 és 2017 között 203 egységről 1752 egységre növelte a telepített robotok számát. Ez az összes telepítés 71%-át teszi ki. A robotok összesített eladási száma kb. 8500 egységet ért el 2017 végére. Az előrejelzések szerint a robotok értékesítése 2018 és 2021 között további emelkedést mutat majd, a nemzetközi autógyártó vállalatok pedig olyan folyamatban lévő projektekkel dolgoznak, amelyek várhatóan hatással lesznek a 2018-as értékesítésre is.

www.universal-robots.com

 

Hirdetés

További cikkek a témában