Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

AWSome Day – Felhőben újjászületett informatika

A felhőinformatika Kelet-Európában és hazánkban is egyre elterjedtebb, a hozzá kapcsolódó technológiai innovációk is folyamatosan tudnak újat mutatni a szakembereknek. A magyarországi AWSome Day Budapest szakkonferencián a szakértők sikereken, esettanulmányokon keresztül mutatták be az új norma hasznosíthatóságát.

A felhőinformatika térnyerésével drasztikusan felgyorsult a technológia transzfer Kelet-Európába érkezése. Egy webböngészőből majdnem minden szolgáltatás ugyanúgy elérhető Magyarországon, mint Nyugat-Európában vagy az USA-ban. A cloud computing vált mára az új normává. Előreláthatólag 2020-ra a hozzá kapcsolódó költések elérik és meghaladhatják a klasszikus informatikára szánt keretet, ezáltal túllépheti a teljes IT budget 50%-át. Az Amazon Web Services Kelet-Közép-Európában is folyamatos, erőteljes éves növekedést produkál, így érthető, hogy az AWSome Day Global Series egyik állomásának idén Budapestet választotta. A magyarországi AWSome Day szakkonferencián a TC2 szakemberei és meghívott szakértői sikereken, esettanulmányokon keresztül mutatták be az új norma hasznosíthatóságát, ezen kívül bejelentették a 2019-es szakmai eseményeket is, többek között egy szakmai webinar sorozatot, amely meghatározott témákban kínál elmélyült tájékoztatást.

Nagyon felhő, adaptív működés

A gyorsabb gazdasági folyamatok, a versenyképesség agilitást igényelnek a vállalatoktól, ennek egyik informatikai leképezése a DevOps. A rugalmas változásnak kulcsa az ún. Microservice architektúra kialakítása is, ami a monolitikus rendszerek teljes átalakítása, újraírása helyett egyszerű lehetőséget biztosít az alkalmazások kialakítására és fenntartására. A monolitikus alkalmazások részekre bontása (menedzselt microservice-k) magasabb minőségű és gyorsabb fejlesztést eredményez. Az informatikai rétegekben lefelé haladva – a fizikai szerverek telepítése és üzemeltetése helyett – az ún. Serverless működés óriási terhet vesz lesz az informatikai szervezetről, kiválthatja a fizikai szerverekkel kapcsolatos folyamatos teendőket. Ezek együttese a szervezet összehangoltabb működését és az informatikai rendszerek rugalmasabb, gyorsabb változtatását segítik a gazdasági feltételekhez való alkalmazkodásban.

Felhőben újjászületett informatika

Ne hanyagoljuk el a klasszikus informatikai rendszereket, és gondoljuk át, hogyan lehet működésüket a felhőben megújítani. A VMS AG elemzése szerint a vállalatirányítási rendszereket fejlesztő német óriáscég, az SAP rendszereinek infrastruktúra költsége akár 71%-kal csökkenthető az AWS-en kialakítva, amelyhez a klasszikus IT infrastruktúrával megegyező certifikációt és támogatást biztosít. Az informatikai virtualizáció piacvezető szereplője az AWS felhőben kínál a földi környezettel megegyező licenceket, megoldásokat a meglévő szaktudás hasznosítása mellett, de migrációs feladat nélkül, kiegészítve a felhő korlátlanul skálázható infrastruktúra és platform szolgáltatásaival. A biztonságos működés egyik alapja a megfelelő adatvagyon gazdálkodás (adatmentés, archiválás). A publikus felhő piacát toronymagasan vezető AWS az adatok felhőbe mentését 99,999999999% elérhetőséggel, töredék költségen, biztonsági- és szabályozói megfelelőség mellet kínálja.

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában