Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

120 éves jubileumát ünnepli az ipari robotgyártó KUKA

A KUKA idén ünnepli 120 éves jubileumát. A világ egyik vezető robotgyártó vállalatának története egészen 1898-ig nyúlik vissza, amikor két német mérnök, Johann Josef Keller és Jakob Knappich fényforrásokhoz való acetilént gyártó üzemet alapítottak Augsburgban. Az volt a céljuk, hogy kedvező áron állítsanak elő háztartási és közvilágítási célú világítótesteket.

[Tudta?] A KUKA egy mozaikszó, a „Keller und Knappich Augsburg” hajdani távirati rövidítéséből jött létre.

A 20. század elején az új világítási technológiák megjelenésével a két cégalapító új üzleti lehetőséget keresett – 1905-ben kidolgozta az autogénhegesztési eljárást. Az ezt követő évtizedekben a KUKA a hegesztés-technikában újabb és újabb korszakalkotó eljárásokat vezetett be, például 1936-ban megalkotta az első németországi elektromos ponthegesztőfogót. A vállalat azonban más területeken is előretört, és idővel folyamatosan átalakult: az 1960-as években az európai kommunális járműgyártás piacvezetője lett.

KUKA

[Tudta?] A cég fejlesztette ki a ma is használatos szemétszállítási technológiát: speciális, könnyen illeszthető tartályokat gyártott teherautókra, hogy a háztartásokban felhalmozott szemetet gyorsan össze lehessen gyűjteni. A szemeteskocsikon elhelyezett KUKA logó hozta magával a magyar nyelvben a „kukásautó” kifejezést.

KUKA

A KUKA az 1970-es években kezdett a robotika úttörőjeként történelmet írni, és azóta az automatizálás meghatározó szereplője. A FAMULUS volt 1973-ban a világ első olyan ipari robotja, amely hat, elektromechanikus meghajtású tengellyel működött.

1996-ban a KUKA első robotgyártóként a nyitott, számítógépalapú vezérlés mellett döntött. 2007-ben piacra dobta a KR Titant, ami 1000 kg-os teherbírással és 3200 milliméter hatótávolsággal a világ legnagyobb és legerősebb 6-tengelyes ipari robotjaként bekerült a  Guinness Rekordok Könyvébe.

2006-ban az Ipar 4.0 és a KUKA kapcsolata életre hívta az első könnyűépítésű robotot, amelyet aztán 2013 óta LBR iiwa néven már sorozatgyártásban kínál. Az LBR a „könnyűépítésű robot” német rövidítése, az iiwa pedig az „intelligent industrial work assistant” szavaké. Ezáltal új korszak kezdődött az ipari szenzitív robotikában, amely az újfajta, jövőbiztos gyártási folyamatok alapköve lett. Ezután ember és robot először tudott szoros együttműködésben rendkívül érzékeny feladatokat megoldani. Így új munkaterületek jöttek létre, és szabadabbá vált az út a nagyobb gazdaságosság és a legnagyobb hatékonyság felé.

Napjainkban a cég világszerte jövőorientált automatizálási megoldások gyártójaként, az Ipar 4.0 jelentős előmozdítójaként a narancssárga robotjairól ismert. Mintegy 14.000 munkatársával azon dolgozik, hogy szaktudásával az intelligens automatizálás ügyét szolgálja.

[Tudta?] A KUKA 1991 óta van jelen hazánkban. A KUKA Hungária Kft. robotokat megmozgató vezérlések gyártásával, használtrobotok felújításával, robotprogramozás oktatásával, robotok szervizelésével és értékesítésével, szoftverfejlesztéssel és rozsdamentes acél termékek gyártásával foglalkozik. Magyarországon három (Budapesten, Taksonyban, Füzesgyarmaton), Romániában pedig egy telephellyel rendelkezik (Temesváron), és több mint 1600 alkalmazottat foglalkoztat.

www.kuka.com

 

 

 

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában