Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A TRUMPF az autonóm gyárak új korszakát nyitja meg

Az összekapcsolt termelési környezet utat nyit az intelligens gyárak előtt. Az intelligens adatelemzés segít a TRUMPF-nak a szerszámgépek fejlesztésében és megújításában.

Heinz-Jürgen Prokop szerszámgépekért felelős vezérigazgató ennek kapcsán elmondta: „A megnövekedett termelékenység kulcsa: a mesterséges intelligencia.”

A TRUMPF a hannoveri EuroBLECH 2018 kiállításon az autonóm gyárakhoz kapcsolódó különböző megoldásokat mutatta be. A vállalat a fémlemez-feldolgozás területén több digitálisan összekapcsolt alkalmazást vonultatott fel, amelyeknek célja, hogy a gyártási folyamatok egyszerűbbek és hatékonyabbak legyenek.

„Miközben egyre autonómabbá válnak, a gépeink egyre több feladatot tudnak felvállalni, és egyre jobban leegyszerűsítik az életet a velük dolgozók számára. Ezeket az előnyöket azonban csak egy összekapcsolt, intelligens termelési környezetben lehet elérni. Ez teszi lehetővé, hogy megnöveljük a termelékenységet, és biztosítsuk ügyfeleink versenyelőnyét” – mondta Heinz-Jürgen Prokop, a TRUMPF szerszámgépekért felelős vezérigazgatója. Prokop megjegyezte, hogy most már inkább a gépek összekapcsolására kell koncentrálni és azokra a folyamatokra, amelyek a tényleges gyártási folyamat előtt és után történnek. Véleménye szerint a termelékenység legnagyobb növekedését az intelligens adatelemzéssel kombinálva lehet elérni.

A SEGÍTŐRENDSZEREK MEGBÍZHATÓBBÁ TESZIK A FOLYAMATOKAT

A TRUMPF a gépeibe különböző segítőrendszerekkel már megteremtette az autonóm gyárak alapját. A vágási folyamatot megbízhatóbbá tevő egyik példa az intelligens ütközésmegelőzés. Ennek a funkciónak a programozása már figyelembe veszi a döntött munkadarabokat és a számításai során olyan feldolgozási stratégiát dolgoz ki, amely elkerüli az ütközést a vágófejjel. Ma már egyre több gépi funkció gondoskodik a folyamatok autonóm irányításáról. Az egyik példa az intelligens fúvókaautomatizálás. Ez a funkció időnként megvizsgálja a fúvókát, és sérülés esetén automatikusan cseréli. Nem ez az egyetlen autonóm lézervágás felé vezető mérföldkő, amelyet a TRUMPF az idei Hannoverben tartott Euroblechen mutatott be.

ÖNÁLLÓ TANULÁSRA KÉPES GÉPEK

A teljes mértékben automatizált TruLaser Center 7030 lézerrendszer az autonóm gépek teljes koncepcióját a következő szintre emeli. A programozástól a munkadarabok rendezéséig minden művelete teljes mértékben automatizált. „A gép által végrehajtott folyamatok fejlesztése céljából már elkezdtük az intelligens adatelemzés használatát. Az ügyfelek visszajelzésének adatok formájában történő bevonásával az a célunk, hogy az egész rendszert tökéletesítsük.

A mesterséges intelligencia az Ipar 4.0 következő szintje” – mondta Thomas Schneider, a TRUMPF szerszámgépek fejlesztéséért felelős vezetője. Jó példa erre a gép kiszedő egysége. Azok az elemek, amelyek a lemezt kiemelik a selejt anyagból, szívókorongokkal gondoskodnak a munkadarabok hatásos és megbízható kiszedéséről. Ha az elemeknek elsőre nem sikerül, a gép önállóan új munkadarab-eltávolítási ciklust indít, anélkül, hogy beavatkozásra lenne szüksége. Ezt követően addig ismétli a ciklust, ameddig szükséges, és ameddig nem sikerül. A gép ezeket az újrapróbálkozásokat feldolgozza, integrálja, és tanul belőlük.

INTELLIGENS GYÁR, INTELLIGENS LOGISZTIKA

A TRUMPF az EuroBLECHen egy összekapcsolt belső logisztikai megoldást is bemutatott, amelyet a TRUMPF az Ipar 4.0 mintagyárában és néhány kiválasztott ügyfél helyszínén már sikeresen kipróbált. A megoldás tökéletesíti a műhely logisztikai folyamatait, például a munkadarabok egyik állomásról a másikra történő irányítását. „Előfordult, hogy a terméktesztelési programunkban részt vevő ügyfelek a beltéri lokalizációs rendszerünk üzembe helyezésével öt számjegyű megtakarítást értek el” – mondta Schneider. „Lehetővé teszi a számukra, hogy csökkentsék a keresési időket és intelligens módon priorizálják a feladatokat.” Ez folyamatosan egyre fontosabb lesz, mert a tételméretek csökkennek és az alkatrészgyártóknak egyre nehezebb a feladatokat a teljes gyártási folyamatban nyomon követni. Ugyanakkor a gyártók ügyfelei tudni akarják, hogy milyen szinten van a rendelésük – ehhez az átláthatósághoz már hozzászoktak az internetes üzletmenet során. A beltéri lokalizációs rendszer lehetővé teszi a TRUMPF ügyfelei számára, hogy hatékonyabban felügyeljék a gyártási folyamataikat és eleget tegyenek a saját ügyfeleik elvárásainak.

www.trumpf.hu

Hirdetés

További cikkek a témában