Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Műanyagipar

Iglidur napfényvédelem siklócsapágyakhoz

Új tartós, nagy teljesítményű iglidur J UV műanyag a napelemes technológia kenésmentes megoldásaihoz.

Napjainkban a siklócsapágyak nemcsak egyszerű bepattintható csapágyakként használatosak, hanem egyéb speciális formákban is, például a napelemes rendszerekben, ahol hosszú időn keresztül UV-sugárzásnak vannak kitéve. Az ilyen speciális alkalmazásokhoz az igus a tartós, nagy teljesítményű iglidur J műanyagot kínálja, amelynek továbbfejlesztett változata az iglidur J UV. Ez az új anyag rendkívüli UV-ellenállásával emelkedik ki a hasonló termékek közül, továbbá alacsony súrlódási és kopási együtthatóval rendelkezik és nedvességálló.

A napelemes rendszereknek a többi kültéri rendszerekhez hasonlóan évekig kell működniük még szélsőséges környezeti körülmények között is. Ehhez hosszú élettartamú és megnövelt tartási idejű gépalkatrészek szükségesek. Mindemellett az olyan csúszócsapágyaknak, amelyeket például naptornyos vagy napvályús naperőművekben, illetve a panelbeállításokhoz szükséges forgótengelyek felszereléséhez használnak, a lehető legalacsonyabb árral kell rendelkezniük. Az ilyen alkalmazási területekhez az igus a kopásálló és tartós iglidur J standard anyag optimalizált és továbbfejlesztett változatát, a nagy teljesítményű iglidur J UV műanyagot kínálja. Ez az UV-stabilizált anyag kifejezetten alkalmas a folyamatos, közvetlen napfénynek kitett alkalmazásokhoz. Az iglidur J UV anyagból készült csúszócsapágyak az anyagban lévő szilárd kenőanyagoknak köszönhetően a többi igus csúszócsapágyhoz hasonlóan kenésmentesek, így nem igényelnek karbantartást, illetve nem érzékenyek a porra és a szennyeződésre sem. Ezenkívül az iglidur J UV hosszú távú működés szempontjából lényeges mechanikus tulajdonságait is továbbfejlesztettük. Ezáltal az ügyfél egy olyan anyagot kap, amellyel napelemes rendszere tartósan simán és kenésmentesen működhet.

Az iglidur J UV ellenáll a napsütésnek, a szélnek és az esőnek

Kimagasló korrózió- és közegállóságuk révén a nedvesség és egyéb környezeti tényezők nem befolyásolják azJ UV anyagból készült alkatrészek működését. A J UV tribológiai jellemzői, mint például a kopás és a súrlódás, az iglidur J standard anyag tulajdonságaihoz hasonlóak. Alacsony súrlódási együtthatói száraz működés közben, illetve a rendkívül ritka akadozó csúszás nagyon fontos az alacsony sebességű alkalmazásokban, ezért kedvelt a napelemes rendszerekben. Ugyanakkor több mint 1 m/s sebességgel is használhatók. A tapadási súrlódás mindkét esetben kifejezetten alacsony, így nem fordul elő akadozó csúszás. Az anyag először peremmel és anélkül, legfeljebb 20 mm átmérőjű tengelyekhez lesz elérhető. A J UV anyagból készült csapágyak kérésre kaphatók az iglidur J minden korábbi standard méretében, illetve egyedileg tervezett, speciális kialakításban is.

www.igus.hu

Hirdetés

További cikkek a témában