Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

AZ OMRON BEMUTATJA AZ NX1 SOROZATÚ VEZÉRLŐT

Az Omron Corporation bejelentette az új NX1-sorozatú gépautomatizálási vezérlője áprilisi bemutatását, amelynek segítségével növelhető a termelékenység, az információk pedig jobban hasznosíthatók.

Az Omron az NX-HAD4 nagy sebességű analóg bemeneti egység*1 és az NX-SL5 munkabiztonsági processzor*2 bemutatására készül, melyek együtt alkalmazhatók az NX-sorozattal, így segítséget nyújtanak az olyan, innovatív termelés során felmerülő kihívások terén, mint a minőségbiztosítás megerősítése és a rugalmas biztonsági intézkedések.

Tenyérnyi méretű, kompakt kialakításban egyesíti a vezérlést és az információt

A termelékenység javítása, az információ hatékony felhasználása

A gyártók a berendezések és folyamatok állapotának vizuális megjelenítését, megelőző karbantartást és más, az információ hatékony felhasználását segítő módszereket igényelnek a leállási idő elkerülése, valamint a termelékenység javítása érdekében. Habár fontos az egyszerű és biztonságos információ-megosztás a gyártási helyszín és a fogadó IT-rendszerek között, a nagy mennyiségű adatok vezérlő általi, nagy sebességű feldolgozása növeli a vezérlés ciklusidejét, ez pedig gátolja a termelékenység javulását. Ráadásul a gyártóüzemekben és az ipari hálózatokban nagy sebességre és precizitásra, a fogadó IT-rendszerekhez történő csatlakozáshoz pedig magas szintű biztonságra van szükség. Ez jelentős mértékben akadályozza a hálózatok összekapcsolódásának lehetőségét.

Ezek között a körülmények között az NX1 sorozat ideális a szinkronizált adatok begyűjtésére az érzékelők, szervomotorok és a vezérlőre szerelt egységek esetében, azonos fix ciklusidőn belül, amely az OMRON egyedi, több magos, gépvezérlést és egyúttal nagy sebességű adatfeldolgozást biztosító technológiájának köszönhető. A vezérlő a megfelelő vezérlési teljesítmény mellett képes az összegyűjtött adatokat továbbítani a fogadó IT-rendszer felé. A kompakt, 66 mm-es szélességű kialakítás három gyárilag felszerelt Ethernet csatlakozót – Ethernet/IP és EthernetCAT csatlakozókat – és egy OPC UA szerver interfészt rejt az ipari automatizálási és az információs technológiai IIot számára. Így lehetőség adódik az információs technológiák gyártóüzemekben való alkalmazására és a fogadó IT-rendszerekhez történő egyszerű és biztonságos csatlakozásra. Az adatbázis-kapcsolatot biztosító eszköz*3 közvetlenül az adatbázisokban tárolja a termelési adatokat, számítógép vagy köztes eszköz használata nélkül, így biztosítva valamennyi termék valós idejű és megbízható nyomon követhetőségét, segítve ezzel a minőségellenőrzés javítását.

Omron

A minőség további javítása és hatékonyabb biztonsági intézkedések

Az NX1 sorozat, az NX-HAD4 nagy sebességű analóg bemeneti egységgel való együttes használattal, alkalmas az analóg adatok nagy sebességű mintavételezésének ellenőrzésére, amelyhez eddig speciális ellenőrzőberendezésekre volt szükség. Az NX-SL5 munkabiztonsági processzorhoz csatlakoztatva az NX1 sorozat garantálja a gyártósorok és berendezések biztonságos vezérlését. Az integrált biztonsági és moduláris biztonsági vezérlőprogramoknak köszönhetően nincs szükség újraprogramozásra a gyártósorok átalakításakor. A termelés így rugalmas és biztonságos lesz.

Jellemzők

  1. Vezérlés integrálása és az információ hatékony felhasználása

A be- és kimenetek, valamint a mozgás szinkronizált, 1 ms ciklusidőn belüli vezérlése, valamint az akár 12 tengelyes mozgásvezérlés nagy sebességű, pontos vezérlést tesz lehetővé.

A beépített EtherNet/IP EtherCAT, OPC, UA és az adatbázis-kapcsolat funkció lehetővé teszi a gépeken belüli és azok közötti információ-használatot, a termelési állapot vizuális megjelenítését a MES/SCADA segítségével, a nyomon követhetőséget az SQL adatbázisnak köszönhetően, valamint egyéb, az információ hatékony felhasználását segítő alkalmazás használatát. Az OMRON egyedi, több magos technológiája ezen kívül képes a vezérlés teljesítményének romlása nélküli adatfeldolgozásra

  1. A vezérlés és minőségbiztosítás integrálása

Az NX-HAD4 analóg bemeneti egységhez csatlakoztatva az NX1 sorozat egyidejűleg végzi a négy szigetelt csatorna adatainak begyűjtését, az iparágon belül elérhető leggyorsabb, 5 μs*4 mintavételi sebesség mellett

Az eddig alkalmazott, beépített számítógéppel rendelkező speciális ellenőrzőberendezésekkel szemben ez a hagyományos vezérlő olyan ellenőrzési feladatok elvégzésére is használható, mint a nagy sebességű forgórészek rezgésének ellenőrzése, segítségével pedig az ellenőrzési folyamat a gyártósorba integrálható

  1. A vezérlés és a biztonság integrálása

Az NX1 sorozat, az NX-SL5 munkabiztonsági processzorhoz csatlakoztatva, biztosítja a vezérlés és a biztonság integrálását. A munkabiztonsági vezérlőrendszerek a berendezéseken belül és azok között is kiépíthetők, a vezérlés és a biztonság pedig modulként kezelhető. A rugalmas gyártósorok könnyedén létrehozhatók

Az Omron elindította az „innovative-Automation!” nevű stratégiai kezdeményezést, melynek alappilléreit három innováció, három „i” jelenti: „integrált” (vezérlők fejlesztése), „intelligens” (mesterséges intelligencia fejlesztése), „interaktív” (új harmonizáció az emberek és a gépek között). Az OMRON e kezdeményezéssel kötelezte el magát amellett, hogy innovációt juttasson a gyártás helyszíneire. Az NX1 sorozat alkalmazásával az Omron olyan gyártóüzemek létrehozását tűzheti ki célul, ahol az ügyfelek egyszerre érhetnek el javulást a termelékenységet, a valós idejű nyomon követhetőséget, a teljes ellenőrzést és a biztonsági intézkedéseket illetően.

Ezáltal az Omron hamarabb lesz képes egy „integrált”, „intelligens” és „interaktív” gyártási üzem létrehozására, amely kulcsfontosságú az „Innovative-Automation!” kezdeményezés megvalósításában a partnervállalatokkal együtt. Az Omron így továbbra is törekedhet a minőséget és termelékenységet érintő fejlődés elérésére a gyártóiparban.

*1. Az NX-HAD4 nagy sebességű analóg bemeneti egység 2018 májusától érhető el.

*2. Az NX-SL5 munkabiztonsági processzor hamarosan elérhető lesz.

*3. Az adatbázis-kapcsolatot biztosító egység hamarosan elérhető lesz.

*4. Az OMRON 2018 áprilisában végzett vizsgálata alapján

Az Omron vállalatról

Az ipari automatizáció területének egyik vezető vállalataként az Omron vállat kulcs érzékelési és vezérlési technológiáira támaszkodva terjeszkedik a piacon többek között vezérlőkomponensek, elektronikai komponensek, autóipari elektronikai komponensek, továbbá szociális infrastrukturális, egészségügyi és környezetvédelmi megoldások formájában. Az Omron 1933-ban jött létre, alkalmazottai száma mára globálisan megközelítőleg 36 000, és több mint 117 országban, illetve régióban kínálja termékeit és szolgáltatásait. Az ipari automatizáció piacán az Omron az előállítást, a termékeket, valamint az ügyféltámogatást érintő innovációt elősegítő automatizálási technológiákkal dolgozik egy gazdagabb társadalom létrejöttén.

További részletekért látogasson el a industrial.omron.eu weboldalra.

Hirdetés

További cikkek a témában