Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

AUTOMOTIVE HUNGARY beszámoló

Sikerrel zárult a 6. AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás és a 27. AUTÓTECHNIKA-AUTODIGA Nemzetközi járműfenntartó-ipari szakkiállítás a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

A három napos októberi rendezvényen 15 országból, 255 kiállító vett részt, ami 2017-hez képest 16%-os emelkedést mutat. Bruttó 20 ezer négyzetméteren a 4 magyarországi autógyár mellett számos, a saját területén meghatározó cég volt jelen: TIER1-es, TIER2-es és TIER 3-as beszállítók, az iparághoz kapcsolódó szolgáltatók, állami szervezetek és a szakmát képviselő szövetségek.

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó konferenciák középpontjában a mesterséges intelligencia, a 3D nyomtatás, az elektromos hajtás és az ipar 4.0 állt. A szakmai találkozók közül kiemelkedett az Innováció – az autóipar hajtóereje konferencia, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében, a Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia, valamint Az e-mobilitás másképpen 4. konferencia, melyet a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szervezett. A MAGE – MAJOSZ – HIPA B2B beszállítói fórumon 16 beszerző -, 31 beszállító céggel 140 tárgyalást kezdeményezett.

Idén a BME Formula Racing Team csapata nyerte a mérnökhallgatók ötödik alkalommal meghirdetett TechTogether versenyét, amelyen ezúttal 8 egyetem 15 csapata vett részt. A verseny célja – az ismeretek felmérésen túl – szorosabb kapcsolatot teremteni a műszaki felsőoktatásban tanulók és a járműipari cégek között. Ezen felül a kiállító járműépítő csapatok népszerűsítik a műszaki pályát a középiskolás fiatalok számára.

Innovációs Termékdíj pályázat

Idén először hirdette meg a Hungexpo Zrt. az Automotive Hungary kiállításon az Innovációs Termékdíj pályázatot. Több ipari szakkiállításunkon már hagyományosnak mondható ez a Termékdíj pályázat. Első alkalommal is már számos színvonalas pályázati anyag érkezett a szakmai zsűrihez, melyből négy kategóriában hirdetett Nagydíjat és egy kategóriában Különdíjat. A díjazottak kiválasztásánál az innováció, hatékonyságnövelés, digitalizáció, környezettudatosság voltak a fő szakmai kritériumok.

  • SZERSZÁMOK KATEGÓRIÁBAN NAGYDÍJAS:

Hoffmann Hungary Quality Tools Kft.

GARANT Xpent – moduláris és flexibilis 5 tengelyes gépsatu

A GARANT Xpent forradalmi, 5 tengelyes CNC megmunkálógépekre tökéletesen alkalmazható munkadarab befogására szolgáló eszköz (satu), melyet a teljes szimmetria, hozzáférhetőség és kezelhetőség jellemez. A Hoffmann Group 20 kiválasztott ügyfelének közös együttműködésével fejlesztett termék az új, egyedülálló befogási koncepció. Az Xpent flexibilitása és a GARANT márka minőségi standardje miatt vált ismertté a piacon és 2018-ban funkcionalitása valamint design-ja miatt az IF DESIGN AWARD termékdíj kitüntetést kapott. A Hoffmann Group ebből az induló termékből kevesebb mint egy év alatt több mint 1000 darabot értékesített, így az Xpent hamar a legtöbbet eladott befogási eszközzé vált. Flexibilitásának és rendkívül széles pofakínálatának köszönhetően az egyik legvonzóbb moduláris rendszerű gépsatu a piacon.

  • SZOFTVER KATEGÓRIÁBAN NAGYDÍJAS:

Varinex Informatikai Zrt.

Autodesk Product Design Collection System gépészeti tervező rendszer

Az Autodesk Product Design & Manufacturing Collection összehangolja és optimalizálja a termék tervezés és gyártás folyamatát. Lehetővé teszik a teljes beszállítói lánc számára, hogy a termék életciklusa folyamán a releváns információk kerüljenek a megfelelő szereplőhöz a megfelelő időben. Az Autodesk Future of Making Things koncepciójára építve, az Ipar 4.0 céljait megvalósítva lehetővé teszi a mérnökök számára komplex technológiai problémák kezelését, a döntéshozók számára elérhetővé teszi a döntéseikhez szükséges releváns információk kinyerését, a gyártó cégek számára olyan korszerű gyártási technológiák alkalmazását, mint a CNC megmunkálás és a 3D nyomtatás. A terméktervezési és gépipari gyűjteményben minden professzionális eszközt megtalál, amellyel csapata hatékonyan végezheti munkáját – a tervezéstől a gyártásig.

  • IPARI LOGISZTIKA KATEGÓRIÁBAN NAGYDÍJAS:

Szkaliczki Kft.

Vákuumformázott logisztikai tálca

A Szkalivzki Kft. 1997-es alapításától kezdve gyárt csomagolási blisztereket és logisztikai tálcákat különböző autó- és elektronikai alkatrészek szállításához.  Céljuk, hogy partnereik számára innovatív csomagolási megoldásokat tudjanak kínálni. A fejlesztési folyamat során, partnereikkel együttműködve fejlesztik ki az adott termék csomagolásához leginkább megfelelő szállítási csomagolást. Az alapanyag kiválasztásakor a fenntarthatóságot maximálisan szem előtt tartják, folyamataik során megvalósítják a „reuse, reduce recycle” elvet, hogy a környezet terhelését csökkenteni tudják.  Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra, hiszen az általuk felhasznált alapanyagok 100 %-ban újrahasznosíthatók, a formázást követően a rácshulladékok újrahasznosításra kerülnek. Fejlesztik a bio-polimerek alkalmazását a csomagolástechnikában, Ezen anyagok nagy előnye a tömegműanyagokkal szemben, hogy képesek önmaguktól is lebomlani, hiszen különböző növényi alapanyagokból állítják őket elő, így nem károsítják a környezetet.

  • 3D NYOMTATÁS KATEGÓRIÁBAN NAGYDÍJAS:

Stratasys GmbH

Fortus 380mc™ Carbon Fiber Edition 3D nyomtató

Speciális prototípus-készítés és gyártás megerősített szénszálas nylon anyagból. A legújabb Fortus 380mc™ Carbon Fiber Edition 3D nyomtató kitölti a rést a korlátozott feladatokra képes asztali 3D nyomtatók, és a költséges, ipari szintű, megerősített szénszálas anyagokat felhasználó 3D nyomtatók között. A Fortus 380mc™ Carbon Fiber Edition kizárólag FDM Nylon 12CF™ szénszálas és ASA anyagokat használ a nyomtatáshoz, mely testreszabható szénszálas alkatrészek gyártását teszi lehetővé. Felügyelet nélkül, akár a nap 24 órájában képes nyomtatni, így a gyártás egyszerűen megtervezhető, nincs holt idő a gép üzemelésében. Magas termelékenységével költséghatékony megoldást nyújt fémszálas alkatrészek nyomtatásához, emellett új helyzetet teremt az autóiparban is, kisebb tömegű, merev szénszálas alkatrészek gyártásával forradalmasítja azt.

  • KÜLÖNDÍJBAN RÉSZESÜLT:

Vendinvest Magyarország Kft.

Eszköz visszagyűjtő automata rendszer, intelligens tartály

Az eszköz visszagyűjtő automata olyan környezettudatos, előrelátó és céltudatos termelőüzemek elengedhetetlen gépe, ahol nagy mennyiségű védőeszközt, szerszámot, rezsi anyagot használnak fel a gyártás során. Ezekben az üzemekben elhasznált eszközöket visszaveszi, olyan módon, hogy regisztrálja ki adta vissza, mit adott vissza. Így ellenőrizhetővé válik az indokolatlan eszközhasználat. Az automaták szoftveres háttértámogatásának köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy egyes eszközökből csak akkor lehessen újabbakat felvenni, ha az előzőleg felvett és használt eszköz valóban cserére szorul.

AUTOMOTIVE HUNGARY

www.automotivexpo.hu

Hirdetés

További cikkek a témában