Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Világszerte hódít a Li-ion akkumulátor

A Li-ion akkumulátorok forradalmasítják az elektromos anyagmozgató gépek piacát. Az ok egyszerű: a nagy teljesítményű energiacellák világbajnok teljesítményt és meggyőző többlet értéket nyújtanak a hagyományos savas ólomakkumulátorokkal szemben.

A Li-ion technológiával működő anyagmozgató gépek a gyakorlatban akár 30 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a savas ólomakkumulátorral működő készülékek. Élettartamuk körülbelül háromszor hosszabb, mint a hagyományos energiatárolóé. Mindemellett tovább használhatóak, jobban tölthetők. Míg a hagyományos savas ólomakkumulátor esetén a benne található energia körülbelül 80 százaléka hasznosítható, ez a lítiumion akkumulátor esetén körülbelül 90 százalék. Az eredmény: nagyobb feszültségszinttel együtt jelentősen nagyobb teljesítmény ugyanazon kapacitás mellett.

A rövid töltési időnek, a karbantartásmentességnek és a hosszú akkumulátor élettartamnak köszönhetően a felhasználók mind gazdaságilag, mind ökológiailag jobban járnak, mivel a gyors és rövid köztes töltés lehetőségével a targonca rendelkezésre állása növekszik. Ily módon a targoncaflotta a hét minden napján akár 24 órán keresztül akkumulátorcsere nélkül alkalmazható. Már 40 perces köztes töltéssel a 360 Ah-s nagyteljesítményű  energiacellák kapacitásuk 50%-t felveszik. 80 perc alatt pedig a Jungheinrich 360 Ah-s lítiumion akkumulátora teljesen feltölthető.

Az akkumulátorcsere megtakarításával nemcsak csereakkumulátorra nincs szükség, hanem megtakarítható a csereberendezés, a külön töltőhelyiség és a töltési idő is. Jelentősen csökken az akkumulátorcsere folyamán előforduló munkabalesetek száma. Ezen kívül a savas ólomakkumulátornál elvégzendő hagyományos karbantartási munkákat is megtakarítjuk.

A Jungheinrich sikeres fejlesztésének eredménye a lítiumion technológia területén két nagyobb kapacitású akkumulátor a 48 Voltos tartományban 360, illetve 480 Amperóra teljesítménnyel.  A teljesen karbantartásmentes technológia így már tolóoszlopos és homlokvillás targoncáknál is alkalmazható.

Tartós és hatékony

A legmodernebb lítiumion technológia segítségével a Jungheinrich egy teljesen karbantartásmentes akkumulátort fejlesztett ki, amely jelentős, akár 3.000 teljes ciklusos élettartartamával és több részciklusával meggyőző teljesítményt nyújt. Összehasonlításképpen: a savas ólomakkumulátoroknál az átlagos élettartam 900-1.200 ciklus.

Az akkumulátor, a töltőkészülék és a targonca tökéletes összhangban működik, így a mindennapos alkalmazás során maximális hatékonysággal, biztonsággal és kényelemmel használható. Az akkumulátort folyamatosan a Jungheinrich saját fejlesztésű, innovatív, beépített akkumulátor felügyeleti rendszere ellenőrzi. Ennek köszönhetően a lítiumion akkumulátor magas feszültség stabilitása a teljes élettartam során jobb teljesítményt biztosít. Továbbá nagyobb áram táplálódik vissza (rekuperáció), mellyel a targoncák akár 20 százalékkal hatékonyabban működnek és nagyobb rakodási teljesítményt érnek el. A nagyobb energiahatékonyságnak köszönhetően kevesebb elsődleges energiára (hálózati energiára) van szükség.

5 év ingyenes garancia lítiumion akkumulátorokra

A Jungheinrich 5 év ingyenes garanciát biztosít saját gyártású lítiumion akkumulátoraira. Amennyiben az akkumulátor kapacitása a garancia időtartamán belül a névleges kapacitás 65 százaléka alá csökken, a Jungheinrich díjmentesen megjavítja vagy kicseréli azt. A garanciális szervizszolgáltatást a Jungheinrich szervizcsapata végzi. A hamburgi intralogisztikai nagyvállalat ezzel is szeretné hangsúlyozni vezető szerepét a Li-ion akkumulátorok alkalmazásának területén. Jelenleg a piacon a Jungheinrich az egyetlen olyan szolgáltató az üzemen belüli logisztikai ágazatban, amely nemcsak anyagmozgató gépeket, hanem a hozzájuk megfelelő töltőrendszereket, valamint akkumulátorokat is házon belül fejleszti és gyártja.

Dr. Lars Brzoska, Jungheinrich AG műszaki igazgatója így nyilatkozott: „A Li-ion technológia alkalmazásával jelentősen növelhető az energiahatékonyság. A Jungheinrich vezető szerepet tölt be a technológia alkalmazásának területén, gazdasági és ökológiai mértékeket teremt. Az energiatárolók területén szerzett többéves tapasztalatainknak 5 év díjmentes garanciát tudunk nyújtani a Li-ion akkumulátorokra ügyfeleinknek. Aki jelenleg raktárában energiahatékony megoldásokat szeretne, nem kerülheti ki a Jungheinrichet. A hosszabb garanciával jelentősen csökkentjük ügyfeleink beruházási kockázatát és maximalizáljuk hasznukat. Lítiumion akkumulátoraink intelligensek és kommunikálnak a targoncával, valamint a töltőkészülékkel. Ezáltal megvédik magukat a nem rendeltetésszerű kezeléstől és ezzel egyidejűleg optimálisan a felhasználáshoz alkalmazkodnak. A Jungheinrich akkumulátorok ezért nagy teljesítményre képesek, karbantartásmentesek és hosszú élettartamúak. Mi, a Jungheinrichnél biztosak vagyunk abban, hogy a Li-ion technológia hamarosan az intralogisztikai ágazat standard energiatárolója lesz. Nagyfokú hatékonyságuknak köszönhetően olyan alkalmazási területeken is használhatóak lesznek az elektromos meghajtású gépek, ahol jelenleg még inkább belsőégésű motorokat alkalmaznak.”

A Jungheinrich egyedülálló tapasztalattal rendelkezik a piacon az energiatárolók területén. Szinte valamennyi Jungheinrich targonca lítiumion akkumulátorral is rendelhető. A saját gyártású akkumulátorok kínálata 24 V, 48 V és 80 V teljesítményre terjed ki. A Jungheinrich lítiumion komponensei tökéletesen illeszkednek  egymáshoz, mivel az akkumulátor, a targonca és a  töltőkészülék kommunikálnak egymással.

Li-ion

A legmodernebb technológia

A mexikói San Luis Potosiban működő autógyár, az innovációk élharcosa, ahol a legújabb elérhető technológiákat alkalmazzák.  Ezért is esett választásuk a Jungheinrich ETV 216i típusú tolóoszlopos targoncájára, mely kompakt felépítésének köszönhetően helytakarékos és a legmodernebb lítiumion technológiát használja. A tolóoszlopos targoncák új generációja jelentősen jobb ergonómiai tulajdonságokkal rendelkezik. Így az ETV 216i jóval nagyobb mozgásteret és teljes körű kilátást biztosít.  Az eredmény: rendkívül felhasználóbarát kezelés és biztonság a raktárban. Kompakt szerkezetének köszönhetően a targonca könnyen mozgatható. A hagyományos tolóoszlopos targoncákhoz képest az ETV 216i jelentősen növeli a raktár hatékonyabb működtetését.

A Li-ion technológia alkalmazásának előnyeit kihasználva, a Jungheinrich tovább fejleszti saját akkumulátorainak gyártását.

Li-ionA  világ első tolóoszlopos targoncája integrált lítiumion akkumulátorral.

www.jungheinrich.hu

További cikkek a témában