Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Az optikai 3D méréstechnika az ipar 4.0 gyártási stratégiáinak motorja

Rövidülő piacra kerülési idő, bővülő termékskála, bonyolult és sokféle alkatrész – a hatékony gyártási minőségbiztosításhoz precíz, gyors és flexibilis eszközökre van szükség, hiszen a hibás termék időveszteséget és komoly többletköltséget jelent. A GOM 3D optikai méréstechnikai rendszerek az autóiparban is bevált eszközei a hatékonyabb, versenyképesebb termelésnek a nagy nemzetközi gyártók és helyi vállalkozások üzemeiben egyaránt.

A német GOM (Gesellschaft für Optische Messtechnik GmbH.) közel három évtizede fejleszt piacvezető optikai 3D méréstechnikai hardvert és szoftvert, amelyeket széles körben használnak az ipari szektorban és az oktatás, kutatás-fejlesztés területein. A mérőgépek egy-egy pont helyett a darab teljes felületéről szolgáltatnak adatot nagyfelbontású STL pontfelhő formájában, Legyen szó fényes felületekről, komplex geometriákról, a csavartól a teljes autókarosszériáig, a GOM ATOS TripleScan – elvnek és a Blue Light Technology-nak köszönhetően a mérési folyamat precíz és gyors. Az adatok megbízhatóságáról a mérőrendszerek automatizált önellenőrzése gondoskodik. A GOM a hardver mellett saját mérő- és kiértékelő szoftvert is kínál. Az ATOS termékcsalád manuális és automatizált mérőrendszerekből áll komplex mérési jegyzőkönyvek készítéséhez, míg az ARAMIS és PONTOS rendszerekkel pedig az elmozdulás is mérhető az anyagvizsgálattól egészen a töréstesztekig.

GOM ATOS Compact Scan 12M mérőgép

Egy megoldás a tervezőasztaltól a kész autóig

Az autóiparban a GOM optikai mérőrendszerek a termékfejlesztés teljes folyamatát végigkísérik. A mérési adatokból a szakemberek értékes információkhoz jutnak az alapanyagok és az alkatrészek viselkedéséről, tulajdonságairól a törés és anyagfáradás tesztek, klímakamrás, szélcsatornás próbák és abroncstesztek során. A kapott eredményeket felhasználják a szimulációk és a konstrukció során.

Az automatizálás természetesen a minőségellenőrzésben is egyre nagyobb szerepet kap: a teljes felületű adatfelvételből kapott 3D scan-ek a formák, szerszámok, öntvények műanyag és lemezalkatrészek illetve összeállítások, teljes karosszériák vizsgálatának megbízható, összehasonlítható és visszakövethető alapját képezik. A GOM által fejlesztett ATOS ScanBox robotizált mérőcella család a standardizált ATOS technológiát felhasználva nyújt a sorozatmérésekhez kulcsrakész és nagy teljesítményű méréstechnikai megoldást.

optikai

Innovációból versenyelőny

„Minden mérési feladat egyedi, az optimalizálás azonban minden esetben kulcsfontosságú. A GOM technológiákkal azonnal, felesleges iterációk nélkül kiszűrhetők a minőségi hibák és meghatározható a javítási feladat, ilyen módon a ciklusidőkben és a termelékenységben is jelentős javulás érhető el. A hatékonyabb gyártással csökkennek a költségek, rövidül a piacra kerülési idő. Az optimalizált stratégia eredménye pedig növekvő profitban és versenyelőnyben mutatkozik meg. A GOM méréstechnikai megoldásai ügyfeleink visszajelzései alapján egyértelműen megtérülő befektetésnek bizonyultak.” – mondta el Szász J. Márton, az R-Design Studio Kft. ügyvezetője.

Az R-Design Studio Kft. a GOM GmbH kizárólagos magyarországi disztribútoraként idén is jelen van az Automotive Hungary szakkiállításon. Győződjön meg a GOM 3D optikai mérőrendszerek nyújtotta lehetőségekről, találja meg az igényeinek megfelelő méréstechnikai megoldást. Szakembereink az „A” pavilon 205J standján szívesen állnak rendelkezésre!

További információ:
www.r-design.hu

www.gom.com

 

 

 

 

További cikkek a témában