Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A rozsdaeltávolítás áttekintése

A rozsdaképződés rendkívül összetett folyamatot jelent, mindazonáltal a célpontját illetően könyörtelen, és az általa okozott kár mindenki számára jól ismert. Az ipar milliárdokat költ a rozsdaképződés megakadályozására és a rozsda biztonságos eltávolítására.

A rozsdát több módon is el lehet távolítani, ezek a következők:

  • savval történő eltávolítás
  • lúggal történő eltávolítás
  • fizikai módszerrel történő eltávolítás
  • vízbázisú módszerrel történő eltávolítás

Mindegyik technológiának vannak előnyei és hátrányai, de most nézzük meg közelebbről a vízbázisú módszerrel történő rozsdaeltávolítást!

1985-ben brit szabadalom született egy olyan kémiai rozsdaeltávolítási eljárásra, ami vízbázisú és teljesen semleges pH értékű. A vas több vegyértékű tulajdonságát és azon képességét hasznosítja, hogy képes komplex vegyületeket alkotni a speciálisan kialakított kelátképző molekulákkal. Egyszerűen fogalmazva, az oldat a vörös rozsdát teljesen más formájú vasvegyületté alakítja át, amely az alkatrész felületéről a vízbázisú oldatba távozik. Mindeközben az alapfém felületét nem támadja meg, és semleges vízbázisú oldatként semmilyen más felületet vagy anyagot sem támad meg. A későbbi fejlesztések az eljárás finomítását szolgáló alternatív feltételeket azonosítottak be.

A technológia ezekből az első találmányokból olyan gyakorlati eljárássá finomodott, amely semleges pH értékkel rendelkezik, és nincs veszélyesként besorolva. A vízalapú technológia csak bemerítéssel működik, az nem permetezhető rá vagy vihető fel kefével a rozsdás területekre. Ez azért van így, mert az oldatot „deaktiválja” a légkörből elnyelt oxigén, és az egyszerűen nem működik. Valójában egy oxigénnel telített oldat akár elő is segítheti a felület rozsdásodását, ha rápermetezik a védelem nélküli vasra vagy acélra, nagyjából ahhoz hasonlóan, mintha sós vizet permeteznének rá.

A bemerítési eljárásnál ez a légkörből történő oxigénelnyelés a folyadék/levegő érintkezési felületnél történik meg. Ezért az egész alkatrészt teljesen a folyadék felszíne alá kell meríteni, és bármilyen jellegű mozgatást a minimumra kell csökkenteni. Ellenkező esetben egy rozsdásodás/rozsdaeltávolítás/újrarozsdásodás mechanizmus alakulhat ki, ami többszöri ismétlődés esetén végül az alkatrészbe történő belemaródást idéz elő. Az eljáráshoz használt tartályoknak rozsdamentes acélból vagy műanyagból kell készülni, az egyedüli további követelményt az alkatrész oldatba való behelyezését és onnan való eltávolítását szolgáló eszköz jelenti. Ehhez akár egyszerű kosarak vagy a nehezebb alkatrészek esetében emelő berendezések is használhatók.

A keverés nélküli bemerítés hosszabb rozsdaeltávolítási időt eredményezhet. Valójában a 10-12 órára történő bemerítés javasolt, még akkor is, ha ez hatással lehet a termelékenységre (főleg azért, mert a kockázatfelmérés megengedi, hogy azt biztonságosan, helyben végezzék el), illetve korlátozó lehet a gyártási környezetben. A Safetykleen azonban a hosszú bemerítési idő kiküszöbölésére is kitalált egy megoldást, méghozzá az ultrahang segítségével.

rozsda

Az ultrahangos keverés látszólag nem növeli kifejezetten a felületi oxigén abszorpciót, és mégis jelentősen javítja a reakciósebességet és így a rozsdaeltávolítási időt csökkenti. Ez a semleges vízbázisú rozsdaeltávolítási technológia legújabb vívmánya. Ez egy rendkívül praktikus opció, különösen azért, mert az utóbbi években sokkal megfizethetőbbé vált az ultrahangos berendezések használata. Az ultrahangos teljesítmény kiaknázása olyan rozsdaeltávolítási hatást eredményez, amely azonnal látható az alkatrész bemerítésekor. Az eljárás időtartama percekre csökkenthető, azonban megjegyzendő, hogy ez a kezelés alatt álló alkatrésztől függően változhat. Az alacsony reakciósebesség többé már nem jelent korlátozó tényezőt, amikor a vízbázisú rozsdaeltávolítási technológiát veszik fontolóra a hagyományosabb módszerek helyett.

Következtetések

A vízbázisú technológia használatával kapcsolatosan a kockázatfelmérések jellemzően azt állapítják meg, hogy a vegyi anyag veszélytelensége és az eljárás alacsony munkaerő igénye miatt többé már nem indokolt a rozsdaeltávolítási munkák kiszervezése.

A rozsda jellegétől függően változhat az intenzitása és a gyakorisága. A házon belüli reagálás képessége jelentősen javítja a termelékenységet, csökkenti az eljárás költségeit (szállítási, adminisztrációs és az alvállalkozóval kapcsolatos plusz költségeket).

Az igényelt művelet és berendezés egyszerűsége kiválóan alkalmas a cella rendszerű gyártási környezethez. A rozsdaeltávolítási állomásokat a maximális termelékenység szem előtt tartásával lehet elhelyezni, és a viszonylag kompakt gépkialakításnak köszönhetően könnyen elhelyezhetők a munkaterületen belül.

Hasznos lehet a rozsdaeltávolítási eljárások biztosítására és karbantartására egy szolgáltatóval szerződést kötni, így lehetővé téve az új megoldások biztosítását és a veszélyes hulladék helyi jogszabályoknak megfelelő elszállítását. Bizonyos esetekben az ilyen szolgáltatás a berendezés biztosítására és karbantartására is kiterjedhet.

safetykleen.hu

rozsda

Hirdetés

További cikkek a témában