Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Igus – Fokozott üzembiztonság és csökkenő költségek

Az új, intelligens műanyagok számos lehetőséget nyújtanak a megelőző karbantartásra

 „Machine Learning”, „Big Data” és „Industry 4.0” – ezek mögött a hangzatos kifejezések mögött a felhasználók számára potenciális előnyöket tartogató digitalizációs megoldások rejlenek. Az intelligens termékek, mint például az igus smart plastics intelligens műanyagok, lehetővé teszik a vállalatok számára rendszereik megbízhatóságának fokozását, a karbantartási feladatok pontos megtervezését, és ezen keresztül a költségek csökkentését. Az igus a 2018-as Hannoveri Vásár 17-es pavilonjánál nyújtott betekintést az újfajta technológiák működésébe. 

Az igus 2016 óta „isense” néven egy speciális termékcsalád fejlesztését végzi, amelyben különféle érzékelőkkel és monitorozó modulokkal látják el a minőségi műanyagból előállított termékeket, ezzel intelligenssé téve őket. Az új megoldással felszerelt rendszerek között megtalálhatók például az energialáncok, a kábelek, a lineáris vezetők és a csúszógyűrűs csapágyak is. Ezek az új rendszerek többek között mérik az alkatrészek használat közbeni kopását, és időben értesítik a kezelőt az esedékes javításról vagy cseréről. Az igus kommunikációs moduljával (icom) az összetevők hálózatba rendezhetők, és állapotuk, valamint az értesítések online nyomon követhetők okostelefonon, számítógépen vagy táblagépen. Emellett lehetőség van az ügyfél infrastruktúrájába való közvetlen integrálásra is. A smart plastics intelligens műanyagok már számos ügyfélalkalmazási területen – például az autógyártás területén – jelzik előre az alkatrészek élettartamát. Az intelligens műanyagok fejlesztése az ügyfelekkel szoros együttműködésben, folyamatosan történik. Az újdonságokat az igus a Hannoveri Vásár 17-es pavilonjánál mutatta be az érdeklődőknek.

Igus

Az intelligens műanyagok integrálása

A továbbfejlesztett isense modulok érzékelői adatokat gyűjtenek az energiatovábbító láncról, a kábelekről, a lineáris vezetőről és a csúszógyűrűs csapágyról. A modulok kommunikációja soros illesztőfelületen keresztül történik, és könnyen integrálhatók vezérlőszekrényekbe. Az adatokat egy adatnaplózó SD-kártyára rögzíti. A különféle isense rendszerek által mért adatok vezeték nélküli kapcsolaton keresztül az icom modulba kerülnek, ahol összesítik és feldolgozzák őket. Az ügyfelek többféle elgondolás szerint integrálhatják a megoldást saját rendszerükbe. Így lehetőség van arra, hogy az icom az adatokat az érzékelőktől egy számítógépre küldje, vagy a számítógépen keresztül a meglévő szoftverbe és intranetes hálózatra továbbítsa. Lehetséges továbbá az igus Data Center adatközpontjával való kapcsolat kialakítása is. Ennél a megoldásnál a Machine Learning és a tanuló algoritmusok által megadott karbantartási javaslatokat a rendszer folyamatosan összehasonlítja a meglévő alkalmazások területén szerzett tapasztalatokkal, így például az igus mintegy 2750 négyzetméteres tesztlaborjában gyűjtött teszteredményekkel is. „Az online élettartam-kalkulátorokba táplált nagy számú teszteredménynek köszönhetően pontosan meg tudjuk határozni, hogy egy adott alkalmazási területen meddig tud megbízhatóan működni az energialánc” – részletezi a megoldás előnyeit Richard Habering, az igus újonnan felállított smart plastics részlegének vezetője. „Az élettartam folyamatos nyomon követésével az isense termékek fokozzák a biztonságot. Ez többek között azért lehetséges, mert a rendszer számításba veszi az adott alkalmazási terület környezeti feltételeit is. Így a karbantartást csak akkor kell elvégezni, amikor arra valóban szükség van. Ennek köszönhetően nemcsak időmegtakarítás érhető el, hanem mérséklődnek a karbantartási költségek is.”

www.igus.hu

Hirdetés

További cikkek a témában