Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Debreceni BMW

Július 31 óta tudjuk, hogy gyárat épít a BMW Debrecenben. A német autógyártó több mint egymilliárd euróért, vagyis 320 milliárd forintért fejleszt majd a városban, és már a beruházás elején több mint ezer új munkahelyet hoz majd a hajdú-bihari megyeszékhelyre.

A BMW közleménye szerint részben infrastruktúrája, logisztikai kapcsolatai és a BMW meglévő beszállítói hálózatának elhelyezkedése miatt esett Debrecenre a választásuk. A környék szakképzett munkaereje szintén jelentős előny volt a helyszín kiválasztáskor. A város melletti 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak elő hagyományos és elektromos meghajtású autókat. A gyárban évi 150 ezer autó készülhet.

A BMW-nek jelenleg 14 országban 30 gyáregysége van, ebből 16 van Európában, azon belül öt Németországban és három Nagy-Britanniában. Ezenkívül a cégnek két üzeme van az Egyesült Államokban, kettő Latin-Amerikában és három Ázsiában. A cég közleménye szerint tavaly 1,1 millió autót adott el Európában, ezzel a kontinensen értékesíti az autóinak 45 százalékát.

A kormánynak és Debrecen város önkormányzatának sokáig titokban kellett tartaniuk a BMW gyár építésének lehetőségét. A német cég múlt heti bejelentését megelőző tárgyalássorozat 14 hónapig tartott, az első értesítés tavaly októberben történt arról, hogy Debrecen városa komolyan esélyes a beruházásra, pedig akkor még Miskolc és Kassa is versenyben volt.

www.bmwgroup.com

További cikkek a témában