Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

HURCO szerszámgépek 50 éve

Rövid átfutási idők, kiemelkedő precizitás minden egyes megmunkálási lépés során: ezek a HURCO szerszámgépek kötelező ismérvei. A HURCO sikertörténete egy innovatív, számítógépes vezérléssel kezdődött 1968-ban az amerikai kontinensen, Indiana államban.

A Humston Companies berendezésgyártó vállalat értékesítési munkatársaként Gerald Roch azt tapasztalta, hogy az egyedi és kisszériás gyártók a fémfeldolgozó iparban a kézi beállítások és a gyártásellenőrzés miatt nem igazán tudtak gazdaságos termelést felmutatni. Mérnöki hátterének köszönhetően arra az ötletre jutott, hogy a fémhajlító gépeket automatizált vezérléssel kell felszerelni. Ami ma magától értetődőnek tűnik, az akkoriban teljesen újnak számított. A számítógépek kezdetben kizárólag közintézményekben voltak megtalálhatóak, ráadásul hatalmasak és drágák voltak. Azonban Gerald Roch és üzleti partnere, Edward Humston hitt az elképzelésben és 1968-ban közösen megalapította a HURCO Companies Inc. társaságot (HU – Humston, R – Roch, CO – Company).

A fémhajlító gépek világszerte első automatizált vezérlésének „Autobend” volt a neve. A cég már 1969-ben megkezdte a vezérlőegység értékesítését, amihez 21 magánrészvényes adta a szükséges indulótőkét. Az innovatív berendezésrész gazdasági áttörése azonban csak 1979-ben következett be. Gerald Roch folyamatosan az Autobend továbbfejlesztésén dolgozott. Ekkor egy kéttengelyes CNC vezérlő lehetővé tette a kívánt hajlítási szögnek és egyúttal a munkadarab hosszának a beprogramozását. Ezzel egyidejűleg az Autobend innovatív telepítési útmutatóval egészült ki, amellyel a felhasználók önállóan is telepíteni tudták a programot. Ezáltal a gyártási folyamat feletti ellenőrzés visszakerült a gépkezelőhöz.

A HURCO 50 éve a technológia éllovasa

A Gerald Roch által a cégalapításkor megfogalmazott gondolatot következetesen vitte tovább a HURCO: Az átállási és programozási idők lerövidülésével nő a nyereségesség a műhelyi gyártás során – különösen az egyedi és kisszériás termelésnél. A cég a technológia éllovasaként már 1974-ben piacra dobja az első CNC-vezérelt marógépet. Ez az a sarokkő, amely köré kinövi magát a vállalati portfólió. Két évvel később, 1976-ban, a cég bemutatja a dialógusprogramozás első változatát. A „conversational programming” világszerte fontos lépést jelentett a technológiai fejlődés előmozdításában. 1979-ben a vállalat az árbevételének már több mint 30%-át az Amerikai Egyesült Államokon kívül éri el. A vezérlőelemek gyártásába egyre több saját gép kapcsolódik be. 1986-ban a HURCO bemutatja az első háromtengelyes CNC gépet, 2003-ban pedig az első öttengelyes megmunkálóportált. Vállalati felvásárlásai és együttműködései révén a HURCO piaci jelenléte Európában is növekszik. Németországnak, mint ipari országnak kulcsszerep jut: A HURCO GmbH Deutschland 1988-tól a München melletti Plieningből irányítja az értékesítést és az ügyfélszolgálatot egész Európában.

A HURCO a kezdetektől fogva nemcsak új termékekbe fektet be folyamatosan, hanem mindenekelőtt a már meglévő termékek továbbfejlesztésébe is. A vállalat saját mérnökökből, szerelőkből és informatikai szakemberekből álló munkatársi gárdát tart fenn. 1984-ben az Ultimax duplaképernyős CNC vezérléssel tovább egyszerűsödnek a programozási lépések, 1997-ben a VMax vezérlőrendszer, 2000-ben a WinMax Desktop, majd 2006-ban a WinMax szoftver kerül piacra. „A HURCO által kínált CNC gépeket mindig a vásárlói oldal változó igényeihez igazítjuk. A munkadarabok egyre összetettebbek lesznek, egyre nagyobb követelményeket támasztanak a megmunkálás során. Az új elvárásokat összehangoljuk CNC vezérléseink teljesítőképességével” – tudjuk meg Michael Auertől, a HURCO Deutschland ügyvezetőjétől. „A HURCO-nál karcsú folyamataink vannak. Ez teszi lehetővé számunkra a gyors kivitelezést.”

Az ügyfelek a nagyobb termelékenység miatt választják a HURCO-t

Arra a kérdésre, hogy „Mi tetszik Önnek a HURCO-ban?”, a megkérdezettek 65%-a a vezérlés teljesítőképességét említi az első helyen. „A speciális programozási ismeretekkel nem rendelkező munkatársakat is gyorsan be lehet tanítani. Az új kezelők legkésőbb két nap alatt elsajátítják a HURCO gépek működését” – hangsúlyozza Michael Auer. Ez is a cég sikeres koncepciójának része: Széleskörű képzési ajánlat és szolgáltatási program gondoskodik a partneri együttműködésről. Ezáltal a HURCO sokat megtud az ügyfelek speciális igényeiről és a jövőbeni trendekről.

„Never accept the status quo” – ne elégedj meg a meglévővel, ez Gerald Roch egyik mottója. Pusztán a találékonyságának köszönhetően több mint 60 szabadalom kötődik a vállalat nevéhez. Magáról annyit mond a vállalat társalapítója, hogy volt szerencséje látni, hogyan kell működnie a dolgoknak, és mindig rátermett munkatársak vették körül. 

HURCO

A HURCO cégről

A céget 1968-ban alapították. Az ipari technológiákra szakosodott vállalat interaktív számítógépes vezérléseket, szoftvereket, valamint számítógéppel segített szerszámgépeket és -komponenseket fejleszt és gyárt. Végső felhasználói piaca mindenekelőtt az ügyfélorientált egyedi és kisszériás gyártás nagyobb vállalatokon belül, pl. a repülés és űrrepülés, a honvédelem, az orvostechnológia, az energia, a szállítmányozás és a számítástechnika területén. Az Indiana állambeli indianapolisi székhelyű amerikai vállalatnak Tajvanon, Olaszországban és az Egyesült Államokban vannak gyártóüzemei, termékeit pedig Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában értékesíti. A Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Angliában, Lengyelországban, Kínában, Indiában, Szingapúrban, Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban található leányvállalatok foglalkoznak az értékesítéssel, az alkalmazástechnikai támogatással és az ügyfélszolgálattal.

A HURCO GmbH Deutschland székhelye a München melletti Plieningben található és kulcsszerepet tölt be a leányvállalatok között: Egész Európában innen irányítják az értékesítést és az ügyfélszolgálatot. A németországi leányvállalat 1988 óta létezik és majdnem 100 munkatársat foglalkoztat.

www.hurco.com

 

Hirdetés

További cikkek a témában