Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Oroszországban nyitott gyárat a Sanatmetal

Felavatták az egri Sanatmetal új gyárát Oroszországban, Obninszkban július elején.

A magyar tulajdonú középvállalkozás, a Sanatmetal Kft., valamint oroszországi forgalmazójának közös beruházásában megvalósult gyár létrehozásával az egri székhelyű cég technológiai transzfert hajt végre, orosz partnere pedig a piaci kapcsolatokat és az értékesítést szervezi. A 250 millió rubeles beruházással létrejött új gyár megvalósulását a Sanatmetal saját forrásából, illetve banki hitelekből finanszírozta.

Az egri székhelyű orvostechnikai cég több mint 15 éve van jelen az orosz piacon. A traumatológiai termékei ismertek és népszerűek Oroszországban. A velőűrszegezés és műszerkészletére kaptak már olyan dicséretes jelzőt is pontossága miatt, hogy úgy működik, mint a „Kalasnyikov”.

A világon szinte minden nemzet hazai saját ellátásra törekszik, így van ez az orosz egészségügyben is. A Sanatmetal technológiája három multinacionális cég technológiájának ötvözetét és sok magyar innovációt tartalmaz. Az orosz kormány intézkedései a hazai ellátás javítására fölvetették a gyárépítés igényét! Partnerükkel ekkor döntött az egri cég a technológiai transzfer és a gyárépítés mellett.

A teljesen magyar tulajdonú, Európa TOP-40 cége közé tartozó Sanatmetal Kft. több mint 50 éves múlttal rendelkezik profiljában. A vállalkozás traumatológiai, gerinc és fogászati implantátumok, csípő és térd protézisek és műszereik innovatőre és minősített gyártója. A cég technológiáját és kultúráját a világvezető három multinacionális cég, mint stratégiai partnerek, valamint BSI, FDA, Anvisa és egyéb nemzeti auditok alakították ki.  Az oroszországi gyár a Sanatmetal telephelyeként üzemel, így a gyártási folyamatok és minden más eljárás is azonos a magyarországival.

A Sanatmetal CIS gyártással, kereskedelemmel, importálással fog foglalkozni, és remélhetőleg exportálni is fog az Eurázsiai piacra. Az oroszországi gyár megépítésével az Sanatmetal gazdasági célja piaci részesedésének növelése Oroszországban és az Eurázsiai piacra lépés.
A gyárépítés 2016 őszén kezdődött, s 2018 júniusában fejeződött be. Egy hektáros területen 1500 négyzetméteres termelő és kiszolgáló rész jött létre. Korszerű egészségügyi termék gyártási folyamata települt így Obninszkba, kezdetben 20, később 60 dolgozónak ad majd munkát. Egy specialista csapat már részt vett egy hathetes oktatáson Egerben, így a gyár indulására képzett szakemberek állnak rendelkezésre.

Sanatmetal

Az anyavállalat elismert szereplője a világpiacnak, jelenleg is multinacionális cégek stratégiai partnere. A cég minősítését többek között a BSI, valamint az amerikai FDA is tanúsítja.
A felhasznált alapanyagok Nyugat-Európából, Japánból és az Egyesült Államokból származnak, és ugyanezeket használja majd az oroszországi leányvállalat is. Gyártási folyamataik, termékeik minősége mindenben megfelel az európai és amerikai szabvány követelményeinek, amelyeket az auditáló hatóságok rendszeresen ellenőriznek. A gyárban készülő termékek választékát úgy alakították ki, hogy az orosz piac igényeit nagy mértékben fedje mind a traumatológia, mind az ortopédia területén. Ennek megfelelően a csonttörések ellátásához különböző típusú csontcsavarok, csontlemezek, velőűrszegek gyártására van felkészítve a gyár, az ízületpótlás terén pedig csípő- és térdprotézis komponensek készülnek majd itt. Természetesen az itt készülő termékek választéka folyamatosan bővül majd.

Összességében és első időkben 150-180 ezer termék gyártását tervezik egy évben (csavar, lemez, szeg, fej, szár, csésze), ehhez alakították ki a gépparkot és a dolgozói létszámot. Annak érdekében, hogy a későbbi bővítés gyorsan és egyszerűen kivitelezhető legyen, a komoly infrastruktúra kiépítését igénylő befejező megmunkálások kapacitása ennek többszörösére készült el. Ezt az első ütemű beruházást az orosz piac igényeitől függően követheti további bővítés.

www.sanatmetal.hu

Hirdetés

További cikkek a témában