Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Melior Laser – Egy ütemben a fejlődéssel

170 millió Ft-os beruházását avatta a 15 éve komplex lemezmegmunkálással, lemezalkatrész-gyártással foglalkozó Melior Laser Kft.

A cég telephelye mintegy 900 nm alapterülettel bővült a saját finanszírozással megépített csarnokkal. A fejlesztéssel a gyártó az iparágra jellemző tendenciák minél magasabb szintű kiszolgálását célozta meg: az egyre nagyobb potenciális lehetőségeket kínáló kis szériás gyártás és komplex szolgáltatások nyújtásához igazítva az infrastrukturális hátteret.

A most átadott, 170 millió forintos beruházással elkészült csarnok a gyártó és tárolóüzem összehangolt működésének optimalizálását segítette elő. Az elmúlt években a piaci tendenciák szerint a cég technológiai megoldásai iránt mutatkozott megnövekedett kereslet mellett a kis szériás igények kielégítése került a fókuszba.

A Melior Laser Kft-nél a 2 évvel ezelőtt indított fejlesztésével párhuzamosan a vevői portfolió tervezett átalakítása zajlott. „Egy új kisszériás megrendelő igényének gyártásba állítása komoly előkészületeket igényel, a technológiai egyeztetések, egy-egy új partnerrel a stabil kapcsolat kialakítása hónapokban mérhető.” – mondta el Lendvai László, a cég alapító ügyvezető igazgatója.

A technológia új irányai

A Melior Laser Kft. jelenleg új lemezmegmunkálási folyamatokkal bővíti kínálatát: A 200 milliósra tervezett technológiai beruházásból már megvalósult az Ipar 4.0 célkitűzéseivel összhangban lévő fejlesztés, az új dualszalagos automata csiszológép, egy ponthegesztő berendezés, valamint az új hegesztő munkaállomások fejlesztése. A technológiai megoldások terén a kivágó technológiák – a lézervágás és a stancolás – mellett az élhajlítási-, hegesztési szolgáltatást és kötőelemek sajtolását, csiszolást, forgácsolást, feliratozást, illetve mindezek rendszerszerű üzemeltetését a Melior házon belül biztosítja évek óta. „Szolgáltatási palettánkkal a mai igényeknek megfelelően a komplexitásra törekszünk. Ezek között egyik fontos igényként jelentkezik a porfestés, mint felületkezelési technológia, amelyre a legújabb trendekkel lépést tartva, a jövőben házon belül fogunk versenyképes megoldást biztosítani.”

A Melior megrendelői körében a különböző iparágakból érkező külföldi és magyar gyártó cégek egyaránt szerepelnek, amelyek az elmúlt évek stratégiai változásainak köszönhetően egyre kiegyensúlyozottabb üzemmenetet biztosítanak.

Melior

A jövő orientál

Ahogy saját iparágában a modern technológiákhoz való igazodás, úgy a jövőorientált technológia támogatása is kiemelt fontosságú a cég számára. Ennek egyik elemeként a Melior Laser Kft. több évre visszatekintő szakmai kapcsolatot ápol a Budapesti Műszaki Egyetemmel, és annak önszerveződő csapatával, a Formula Racing Team-mel. A műszaki tanulmányokat folytató fiatalok, idén 80 fős csapatukkal négykerék-meghajtású elektromos versenyautót terveztek és kiviteleztek, amely munkát a Melior Laser Kft. lézervágással és élhajlítással kialakított alkatrészekkel támogat. A felajánlott acél- és ötvözött alumínium alkatrészek segítségével a 2007-ben megalakult csapat idén is részt vesz a Formula Student sorozaton, Európa legelismertebb konstruktőri versenysorozatán. A csapat tagjai a csarnokavató rendezvényen mutatták be az új modellt működés közben, ahol vendég volt Cserkuti József, 23-szoros országos autóversenyző bajnok is.

www.meliorlaser.hu

Hirdetés

További cikkek a témában