Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Igus- kiszolgáló robotok alacsony áron

A Hannoveri Vásáron az igus bemutatta forradalmian új ReBeL csuklóját, amely műanyag hullámfogaskerékből, BLDC-motorból és vezérlőrendszerből ál.

Legyen szó narancslé felszolgálásról, a mosogatógép bepakolásáról vagy a vásárlások rendezéséről – az igus új, költséghatékony robotikai koncepcióját ezeknek a feladatoknak az elvégzésére alkotta meg. A 2018. évi Hannoveri Vásáron az igus először mutatta be a ReBeL névre hallgató, önálló alkatrészként használható és műanyag hullámfogaskerékkel meghajtott új típusú robotcsuklóját, valamint egy 6 tengelyű szervizrobotról készült tanulmányt. Az új csukló alapvetően különbözik az előző robolink modellektől: a léptetőmotorok helyett a csuklókban először használnak kefe nélküli egyenáramú motorokat. A karbantartásmentes fröccsöntött alkatrészeknek köszönhetően az új ReBeL sorozat a robotgyártók számára ideális megoldás. 

Egy hasznos háztartási segéd mind otthon, mind az irodában – ráadásul könnyen programozható és megfizethető. Ki ne szeretne egy ilyet? Az úgynevezett együttműködő robotok – vagyis az emberekkel együtt dolgozó gépek – koncepcióját az igus a költséghatékony robolink robotok formájában valósította meg. Az alkatrészekkel szemben elvárás, hogy könnyűek és költséghatékonyak legyenek. A fejlesztés eredménye a ReBeL csukló lett, amelyet az igus először a 2018. évi Hannoveri Vásáron mutat be a szakmai közönségnek. „Alexa, hozz nekem egy pohár narancslevet!” – ez akár valóra is válhat, ha a terméket egy hangvezérelt rendszerrel együtt használják. Ez az új, költséghatékony robotikai koncepció alapvetően különbözik a korábbi robolink csuklókétól, és lehetővé teszi a robotgyártók számára, hogy új megoldásokat fejlesszenek ki. A léptetőmotorok helyett kefe nélküli egyenáramú motorokat (BLDC motorokat) használnak, amelyek az ipari robotika legkorszerűbb megoldásai közé tartoznak.

Pehelysúlyú robotok – a műanyag alkatrészeknek köszönhetően

Kis méretük révén a BLDC motorok beépíthetők a ReBeL csukló karbantartásmentes hullámhajtóművébe. A vezérlőkészülék is beépíthető a tengelyekbe, ezáltal kiküszöbölhető a külső vezérlőszekrény használata. „A kábelek közvetlenül a robotkar belsejében vezethetők el BUS-rendszerként” – magyarázza Martin Raak, az igus GmbH robolink termékmenedzsere. „További terveink között szerepel az új csuklók abszolút jeladókkal való felszerelése, amelyek megjegyzik a robotkar pozícióját áramkimaradás esetén is” – folytatja Martin Raak. A ReBeL lehetővé teszi a 6. forgástengely kialakítását is a moduláris robolink rendszerben, így minden pozíció megvalósítható vele. A csapágyazáshoz kenésmentes és zökkenőmentesen működő xiros műanyag görgős csapágyakat használunk. Mivel a hajtóművek is többnyire polimerekből készülnek, a ReBeL rendszer nagyon könnyű. A BLDC motorok is hozzájárulnak a súly csökkentéséhez, mivel könnyebbek a korábban használt léptetőmotoroknál.

www.igus.hu

Hirdetés

További cikkek a témában