Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

CAD/CAM/PLM

Beszéljünk róla a Balatonnál / Okos „szerszám“ a szerszámkészítéshez

Szakmai szeminárium a fröccsöntő- és présszerszám-készítő szakembereknek

A fröccsöntő- és présszerszámok egyre komplexebbé válnak,  ráadásul a megrendekők által elvárt szállítási idők folyamatosan rövidülnek. A szerszámgyártók erre a kihívásra a leghatékonyabban a megfelelő tervező és megmunkálástervező szoftverek alkalmazásával válaszolhatnak.

A műanyagipar rendkívüli sebességgel fejlődik, a műanyagfeldolgozó cégek pedig igyekeznek tartani a technológiai és üzleti verseny gyors tempóját. Például egyre több a többkomponensű fröccsöntőgép az üzemekben, és persze a terméktervezők sem „fogják vissza magukat“ – miért is tennék, ha a gyártástechnológiai oldalon elképesztő lehetőségek állanak rendelkezésre, tehát egyre kevésbé akadály a bonyolultabb dizájn életre keltése. Mindez érthető is a márkatulajdonosok, illetve a gyártók részéről, hiszem egy trendi forma, egy új funkció, a jobb tapintás vagy éppen az ergonomikus kialakítás piacvezetővé tehet egy terméket. Így születnek egyre bonyolultabb geometriák, egyre komplexebb alkatrészek és komponensek. Mindez persze begyűrűzik a szerszámkészítőknél, akinek minden korábbinál összetettebb szerszámokat kell gyártaniuk – és, hogy „egyszerűbb“ legyen az életük, a külső vagy belső megrendelők rövid határidőket szabnak, hiszen a termékeket mielőbb szeretnék szériagyártásba küldeni, majd bevezetni a piacra. A présszerszámok készítői sincsenek sokkal könnyebb helyzetben, hiszen a lemezalkatrészek sem lesznek egyszerűbbek, ráadásul a rövid átfutási, gyártási idő itt is elvárás a vevők részéről. Ez egyszerre olyan „kihíváshalmazt“ teremt, amelyre nem könnyű megoldást találni. A gyors gyártásra, szállításra vonatkozó ügyféligényeket kapacoitásbővítéssel még meg lehetne oldani, de köztudomású, hogy szerszámkészítő, vagy a szerszámkészítésben valamelyest jártas szakmebert találni már évek óta komoly nehézségekbe ütközik. A kapacitásbővítés érdekében tervezett gépvásárlás pedig jelentős invesztíciót igényel, és persze kockázatot is jelent, hiszen senki nem ígéri azt, hogy az európai és a magyar ipar mindig olyan jó kondícióban lesz, mint jelenleg. Ha mégis sikerül bővíteni a gépi kapacitást, és a megfelelő képességű munkaerő is rendelkezésre áll, akkor még mindig ott vannak a már említett műszaki jellegű kihívások. Elsősorban az, hogy egyre összetettebb, illetve bonyolultabb módon gyártható szerszámokat kell készíteni. Ebben a helyzetben – mind a hatékonyság növelése, mind pedig a gyártási idők csökkentése kapcsán – jelentős segítség lehet, ha szerszámgyártó üzemek fejlett tervezőszoftvereket használnak. Az így megszerzhető többletképességek révén a bonyolultabb, de „jobban fizető“ megbízásokról sem kell lemondani, és a gyártási időből is jócskán le lehet faragni, azaz végéső soron növelhető a kapacitás.

szerszám

A TopSolid lehet a válasz

Amikor a 2000-es évek közepén már Magyarországon megjelent a TopSolid integrált CAD/CAM-rendszer – ráadásul teljes egészében magyar nyelven, és a valódi szakmai nyelvezetet használva – a hazai szerszámüzemek számára egy olyan szoftver vált elérhetővé, amely itthon hiánypótlónak számított. A TopSolid ugyanis a globális piacon éppen arról volt ismert, hogy a présszerszámok, és a műanyag-fröccsöntő szerszámok tervezése, illetve a szerszámok gyártása során a megmunkálás-tervezés területén az egyik legjobb rendszer. Ez ma sincsen másképp. A TopSolidban, amely már a 7.12 verziójánál jár, külön modul szolgálja a fröccsöntő-szerszámok, és külön a présszerszámok tervezését, továbbá az elektródakészítés tervezését, valamint a huzalszikraforgácsoló-gépek programozását.

A TopSolid’Mold átfogó megoldást nyújt az osztófelületek létrehozásától a betétek tervezésétől a teljes szerszámház felépítéséig és az azt követő rajzkészítésig. Tömeges elektródakészítés esetén az elektróda modul (TopSolid’Electrode) használata nagy termelékenységet eredményez: számos automatizmussal, test- és felületmodellezéssel hozhatóak létre elektródák. Az egy vagy többlépcsős présszerszámok tervezéséhez kialakított TopSolid’Progress biztonsággal kezeli az egyszerű hajlításokkal és lyukasztásokkal előállított és a nagy bonyolultságú mélyhúzott lemeztermékek szerszámainak tervezését is.  A huzalszikra gépek programozására kifejesztett Wire modul segítségével 2-4 tengelyes parametrikus huzalszikra programozásra van lehetőség. A Wire a szerszámtervezői modulok hatékony kiegészítője lehet a bonyolult átbontásokat tartalmazó alkatrészek programozása esetén. Amikor már rendelkezésünkre állnak a szerszámtervek, és a következő lépés már a gyártás, pontosabban a megmunkálások programozása a 2,5D-től az 5-tengelyig, akkor TopSolid’CAM-et hívhatjuk segítségül.

szerszám

Találkozzunk Siófokon

Ha kíváncsi a TopSolid, és a szoftver kifejezetten szerszámtervezők és szerszámgyártók számára fejlesztett moduljaira, TopSolid hivataloshazai forgalmazójaként meghívjuk Önt a „SZERSZÁMTERVEZÉS ÉS SZERSZÁMGYÁRTÁS“ c. szakmai szemináriumunkra, amelynek központi témája a műanyagfröcssöntő szerszámok tervezése és megmunkálástervezése, valamint a présszerszámok tervezése és megmunkálástervezése. A rendezvényen vendégelőadóként részt vesznek a minőségi  szabványos moduláris szerszámépítő elemeket gyártó és forgalmazó német HASCO, valamint a csúcstechnológiájú japán OKUMA szerszámgépek kizárólagos magyarországi forgalmazója, a SMARTUS Zrt. specialistái is. A HASCO szakértői többek között a TopSolidba integrált tudásalapú szabványelemeiket mutatják majd be, de minden egyéb szerszámépítéssel kapcsolatos kérdésben az érdeklődők rendelkezésére állnak. A SMARTUS Zrt. szakemberei pedig az OKUMA egy olyan új géptípusával ismertetik meg a résztvevőket, amely a magyarországi forgácsolóüzemek számára is optimális választás lehet.

A szakmai napnak – 2018. június 22-én (pénteken) a  siófoki ResidenceBalaton****Superior ad otthon. A rendezvényünkön való részvétel ingyenes, de előzetes regisztációhoz kötött. A jelentkezési határidő: 2018. június 19. A regisztrációval és a szakmainap részleteivel kapcsolatban keressebizalommal kollégánkat:

Grabeczné Erdélyesi Eszter / Tel.: +36202788088 /e-mail: info@cadcamsolutions.hu /

www.cadcamsolutions.hu

szerszám

Hirdetés

További cikkek a témában