Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

KUKA – A minőségi support

A KUKA piacvezető a hazai ipari robotok területén, számos iparág használja automatizálási megoldásait, leginkább a járműiparban és az elektronikai iparban. A német központú cég taksonyi régiós központjában beszélgettünk Mihai Veres Customer Service vezetővel és Perity Gábor értékesítési vezetővel.

 

MM: Hogyan látják Magyarország robotizáltságát?

Perity Gábor: Ha 100%-nak tekintjük a robotizáltság terén legfejlettebb országokat, akkor Magyarország robotizáltsága jelenleg 40%-osnak mondható. A KUKA piacvezető hazánkban az ipari robotok számát illetően, elsősorban az autóipar, valamint az elektronikai ipar jelenti a fő alkalmazási területeket. Öt-hat évvel ezelőtt indult el egy jelentős automatizálási hullám. Ekkor még elsősorban a nagy cégek tehették meg, hogy robotizálják gyártási folyamataik egy részét, de 3-4 éve, főként a pályázatoknak köszönhetően már a kkv-k is érdeklődnek az automatizálás lehetőségei iránt. A KUKA Hungária több mint 1600 munkatársat foglalkoztató hátterének köszönhetően meghatározó szerepet tölt be a régióban, beleértve Romániát és Bulgáriát is. Értékesített robotjaink mintegy 60%-át a kis és közepes teherbírású robotok teszik ki.

MM: Szerviz és oktatás tekintetében ez milyen számokat takar?

Mihai Veres: Szerviz csapatunk itthon 22 főből áll, ebből 2 fő programozó, 3 fő oktató és két fő bármely területen bevethető „jolly joker” kolléga jelenti szakember állományunkat. Ebből is látszik, hogy partnereink oktatása, a szerviz szolgáltatások mennyire fontosak és meghatározóak működésünkben. Számokban ezt a következőképpen fejezhetjük ki. A tavalyi évben a magyar, román és bolgár területen több mint 800 robot szervizeléséért feleltünk és emellett további 320 főt oktattunk, plusz 50 főnek autóipari technológiai képzést tartottunk.

KUKA

MM: Milyen típusú oktatásokat tartanak?

Mihai Veres: Oktatásaink során a gyakorlati robotkezelésre, programozásra helyezzük a hangsúlyt, cella szimulációs központunk erre kiváló lehetőségeket biztosít. A Kuka College részeként, mely a kezelői oktatásra fókuszál: programozói, elektronikus, mechanikus képzéseket tartunk, valamint workshoppokat a fő technológiák megismertetésével. A minőség a legfontosabb számunkra, szigorú sztenderdek alapján új oktatási programokat állítunk össze, oktatóink pedig évenként vizsgáznak.

Perity Gábor: Sőt néhány hónapon belül jelentősen bővül oktatói tevékenységünk, hiszen megnyílik Application Centerünk, ahol bemutatókon keresztül tanulhatók a robotprogramozás és használat fogásai. Élő környezetben tudunk megoldani problémákat a robot integrátorokkal együtt, partnereink egyedi technológiai kérdéseire válaszolva. Emellett mobil oktató celláinknak köszönhetően most már ügyfeleink telephelyén is tudunk oktatásokat tartani igény szerint.

MM: Melyik a legnépszerűbb after sales tevékenységük?

Perity Gábor: Rendkívül jelentős számunkra az after sales szolgáltatás portfóliónk, mint például az oktatás, az alkatrészellátás biztosítása, szervizelés és a gyártás optimalizálás, hiszen a gyorsaság, megbízhatóság és professzionalitás döntőek a hatékony termelési folyamatoknál az automatizálási megoldás teljes életciklusán keresztül.

Mihai Veres: Egyedülálló a support tevékenységünk Magyarországon és Romániában, melynek része állandó raktárkészletünk, ahol az alkatrész utánpótláson kívül kész robotokat is tartunk. De különböző vezérlőszekrények, elektromos kábelek, fő alkatrészek is azonnal elérhetőek partnereink számára, köszönhető mindez a Füzesgyarmaton található gyáregységünknek, ahol a vezérlőszekrények készülnek. Talán egyik legnépszerűbbnek mondható tevékenységünk a 0-24 órás szerviz szolgáltatásunk, aminek köszönhetően partnereink számára biztosítani tudjuk az állásidő csökkenését. Emellett azonban szeretném kiemelni az általános robot karbantartási tevékenységünket is, ahol komoly sikereket és elégedettséget értünk el, hiszen van olyan ügyfelünk, ahol 15%-ról 1,3%-ra csökkent az állásidők aránya, amely már rövidebb, mint az ebédszünet.

MM: Önök szerint mik a sikeres partnerkapcsolat összetevői?

Mihai Veres: A folyamatos elérhetőség, a szakmai támogatás és a gyors reakcióidő. Két irányúnak kell lennie a kapcsolattartásnak, partnereink bizalma, valamint a felmerülő kérdéseikre adott hasznos válaszok a mérvadóak.

KUKA

MM: A munkaerőhiányra sok helyen emlegetik az automatizáltság növelését, milyen lehetőségeket látnak erre?

Perity Gábor: Az egyszerű és monoton feladatok esetében, nagy számban használnak robotokat, nagyon sok partnerünk esetében már a géppark tervezésekor is számolnak az automatizáltsági szinttel, így az emberi munkaerő számára más területeken nyílnak lehetőségek.

MM: Mi a jövő? Mi az ipar 4.0 utáni következő lépcsőfok?

Perity Gábor: A mobilplatformok és a mesterséges intelligencia összefüggései az ipari felhasználásban. Emellett az ipari robotos gyártószigetek, valamint az automatizált raktárak fejlesztései is folyamatosak.

Érdekességként szeretném elmondani, hogy a KUKA Hungária három telephellyel rendelkezik Magyarországon. A budapesti központunk nagyobb részét a szoftverfejlesztés teszi ki, ahol már közel 100 mérnök kollégánk dolgozik. Itt valóban olyan fejlesztések folynak, amelyek majd csak 3-4 év múlva lesznek láthatóak, ilyen például az applikációs terület, különös tekintettel a mobilrobotos alkalmazásokra.

KUKA Hungária Kft:

A KUKA Hungária Kft. a német KUKA Roboter Gmbh. leányvállalataként 1991 óta van jelen Magyarországon. A cég hazánkban a KUKA robotokat megmozgató vezérlések gyártásával, használtrobotok felújításával, robotok programozásának oktatásával, robotok szervizelésével és értékesítésével, szoftverfejlesztéssel és rozsdamentes acél termékek gyártásával foglalkozik. A KUKA Hungária Magyarországon három, Romániában pedig egy telephellyel rendelkezik, ezek Budapesten, Taksonyban, Füzesgyarmaton és Temesváron találhatóak, jelenleg több mint 1600 fő a foglalkoztatottak száma.

120 év KUKA – Thinking Orange

Ebben az évben ünnepli a KUKA 120 éves céges jubileumát. Hajdan a KUKA gyújtott fényt: Amikor Johann Josef Keller és Jakob Knappich 1898-ban Augsburgban fényforrásokhoz való acetilént gyártó üzemet alapítottak, az volt a céljuk, hogy kedvező áron állítsanak elő háztartási és közvilágítási célú világítótesteket. 120 évvel később a KUKA világszerte jövőorientált automatizálási megoldások gyártójaként, az Ipar 4.0 jelentős előmozdítójaként – és a narancssárga robotjairól ismert.

A „Keller und Knappich Augsburg” hajdani távirati rövidítéséből jött létre a KUKA márka, amely azóta az innováció jelképe. A 20. század elején a két cégalapító Augsburgban kidolgozta az autogénhegesztési eljárást. Az ezt követő évtizedekben a KUKA a hegesztés-technikában újabb és újabb korszakalkotó eljárásokat vezetett be, például 1936-ban megalkotta az első németországi elektromos ponthegesztőfogót. A vállalat azonban más területeken is előretört és idővel folyamatosan átalakult: Így az 1960-as években az európai kommunális járműgyártás piacvezetője lett – a magyar nyelvben a mai napig jelen van a KUKA szó, mint a szemetes szinonimája.

A KUKA az 1970-es években kezdett a robotika úttörőjeként történelmet írni, és azóta az automatizálás meghatározó tényezője. A FAMULUS volt 1973-ban a világ első olyan ipari robotja, amely hat, elektromechanikus meghajtású tengellyel működött. Alig 34 évvel később a Guinness Rekordok Könyvébe bekerült a következő bejegyzés: a KR Titan a világ legnagyobb és legerősebb ipari robotja. Az LBR iiwa-val pedig a KUKA 2013-ban bemutatta a világ első, sorozatban gyártott, érzékeny, könnyű építésű robotját, amelynek minden tengelyébe érzékelőket építettek.

Mára a robot-és automaticázió-technológia szakértőjeként a KUKA az egyik vezető iparirobot-gyártó.  Széles termékpalettájával szinte minden terhelési kategóriát és típust lefed és felteszi a lécet az ember és robot közötti együttműködés terén.

KUKA termékek és iparágak

A KUKA olyan ipari robotokat kínál Önnek, amelyek tökéletesen a felhasználók alkalmazására vannak szabva. A robotalkatrésztől a vezérlésen át egészen a megfelelő szoftverig: a legkülönfélébb üzletágakba tartozó ügyfelek profitálnak az innovatív technológiákból és a mérnökök szellemi munkájából.

A következő termékpaletta elérhető a KUKA-nál:

  • Hattengelyes robotok szinte minden karkinyúlással és teherbírással
  • Hő- és szennyeződésálló, valamint vizes környezetben üzemelő robotok
  • Robotok az élelmiszer- és gyógyszeriparban
  • Tisztatéri változatok
  • Palettázó robotok
  • Hegesztőrobotok
  • Présgépeket összekötő átrakodó robot
  • Konzolrobot
  • Nagy pontosságú robotok

Továbbá vezérléseket, szoftvereket és szolgáltatások széles palettáját kínálják, ilyen például az Ügyfélszolgálat, a KUKA College képzései vagy a mérnökség.

www.kuka.com

 

Hirdetés

További cikkek a témában