Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Bosch növekedés itthon

A Bosch magyarországi tevékenységének minden területén növekedést ért el 2017-ben. Teljes magyarországi árbevételét 13 százalékkal, 1304 milliárd forintra növelte 2017-ben. A magyar piacon elért forgalma 2 százalékkal, 244 milliárd forintra nőtt.

A Bosch sikeres vállalat Magyarországon, ez a siker lehetőséget, felhatalmazást ad és kötelez bennünket arra, hogy minden erőnkkel és szakértelmünkkel a jövőt alakítsuk – nyilatkozta Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője a vállalat éves budapesti sajtótájékoztatóján. „Ez az év is ígéretes lesz számunkra, számos korábban elkezdett beruházás és fejlesztés átadásra kerül.” Az idei évvel kapcsolatban hozzátette: “A pozitív fejlemények és az első negyedév jó üzleti teljesítménye alapján az árbevétel további növekedésére számítunk idén is. Biztosak vagyunk abban, hogy üzleti tevékenységünk továbbra is hozzájárul Magyarország fejlődéséhez.”

Bosch

Kulcsszerepben a fejlesztés

A Bosch csoport Magyarországon 2017-ben, négy telephelyen minden eddiginél többet, összesen 55 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre. A miskolci kéziszerszámgyárban az innovációs tevékenység a kerti- és a barkácseszközök mellett az ipari szerszámok fejlesztését is magában foglalja és a termékötlettől a koncepciós fázison át a gyártásfejlesztésen keresztül egészen a termék piaci bevezetéséig terjed. A Bosch magyarországi autóipari mérnökei az automatizált vezetésre és az elektromos mobilitásra összpontosítva a jövő mobilitásán dolgoznak. Egerben az automatizált vezetés egyik alapját adó elektromos kormányrendszerek fejlesztésével foglalkoznak. A miskolci autóipari vállalat két, az elektromobilitás fejlesztését célzó, konzorciumi együttműködésben megvalósuló projektet is bejelentett 2017-ben. A Bosch Budapesti Fejlesztési Központ új generációs fejlesztési projektjei megvalósítására jelenlegi területe mellett 60 000 négyzetméteres telken bővíti a budapesti campust. Az új rész építése 2018 második félévében kezdődik, a tervezett átadása 2021-ben lesz és elsősorban az automatizált vezetésen dolgozó fejlesztési osztályok költöznek az új komplexumba. „A Bosch folyamatosan arra törekszik, hogy innovatív fejlesztései által közelebb hozza a jövő technológiáit” – nyilatkozta a cégcsoport vezetője. „Ehhez infrastrukturális kapacitásaink állandó bővítésére, valamint a Bosch kompetens munkavállalói számának további növelésére van szükség” – tette hozzá Korioth.

Új beruházások alapozzák meg a további növekedést

A beruházások területén a Bosch 58 milliárd forinttal zárta a 2017-es évet. Az esztendő egyik legjelentősebb projektje a cég hatvani regionális logisztikai központja, melyhez a létesítményt a vállalat a NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.-től bérli. Az új létesítmény a Bosch közép-kelet-európai régiós logisztikai tevékenységeit kapcsolja hálózatba a legmodernebb Ipar 4.0 technológiák segítségével. „A Bosch legújabb logisztikai központjára nemcsak magyar, hanem nemzetközi viszonylatban is példaértékű együttműködésként és beruházásként tekintünk. A hatvani központ kiemelten fontos mérföldkő a Bosch csoport különböző üzletágai között megvalósuló csapatmunkában és a cégünk közép-kelet-európai logisztikai tevékenységében egyaránt” – mondta Daniel Korioth.

Jelentős növekedés a gyártásban

A cégcsoport gyártási kapacitása továbbra is dinamikus fejlődésben van. Az Egerben és Makláron működő Robert Bosch Automotive Steering Kft. 2017-ben a jövő mobilitásában úttörő szerepet játszó elektromos kormányműből a kétmilliomodikat is legyártotta. A hatvani autóipari beszállítónál, a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél nemcsak a legnagyobb volumenű a radargyártás világszerte – többek között olyan radarok készülnek itt, melyek a jövő mobilitási törekvéseit szolgálják – de a vállalat a csoport legnagyobb motorvezérlő-egység szállítója is a világon. A hagyományosnak számító üzleti területek mellett, mint például a műszerfalak gyártása, az elektromobilitáshoz és az automatizált vezetéshez állítanak elő csúcstechnológiás termékeket, például közép-hatósugarú radarokat és szenzorokat vagy hibrid áramátalakítókat, feszültségszabályozókat. A miskolci autóipari gyárban dolgozó szakemberek által előállított termékek is hozzájárulnak a mobilitás jövőjének formálásához, de a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. nemcsak gépjárművekbe szállít elektromos meghajtáshoz nélkülözhetetlen komponenseket. Miskolcról történik a teljes eBike-rendszer – mely magában foglalja a meghajtási egységen, a kijelzőn, az akkumulátoron túl a kábeleket és minden elektromos meghajtáshoz szükséges felszerelést – kiszállítása a világ minden pontjára. A Miskolcon gyártott eBike-rendszereket világszerte már 70 kerékpármárkába építik be. A tavaly a gyártás 15. évfordulóját ünneplő miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. dinamikus fejlődése nem csupán a gyártási volumenben, hanem az elvégzett tevékenységek skálájának bővülésében is nyomon követhető, hiszen elektromos kéziszerszámokat fejlesztő és gyártó profiljához a múlt évben új működési egység csatlakozott, a többek között csomagolási tevékenységeket is végző Regionális Szolgáltató Központ. A miskolci kéziszerszámgyár eredményeiért idén a 10 milliárd forint feletti árbevétellel bíró cégek összetett versenyében az Év Gyára elismerést is megkapta. A miskolci vállalatot ezenfelül a Legjobb menedzsment folyamatok címmel, fejlesztési törekvéseit pedig az Ipar 4.0 Szakmai Különdíjjal jutalmazták.

Folyamatos létszámbővítés

A Bosch 2017-ben is egyike volt azon vállalatoknak, amelyek a legnagyobb létszámbővülést mutatták a magyarországi magánszektorban. A vállalat az elmúlt évben 1000 új munkahelyet hozott létre az országban. A cégcsoport munkavállalóinak száma Magyarországon így több mint 13 500 fő, közülük több, mint 2300 szakember dolgozik a kutatás-fejlesztés területén.

Bosch csoport: stratégia és üzleti kilátások 2018-ban

A kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére 2018-ban a cég további növekedésre számít. A 2017-ben elért rekorderedmények után, valamint a gazdasági és geopolitikai kockázatok fényében a csoport az árbevétel 2-3 százalékos árbevétel-növekedésére számít 2018-ban. Az első három hónap során realizált vállalati árbevétel nem csak elérte az előző év hasonló időszakának magas szintjét, hanem – árfolyamhatások nélkül – kb. 5 százalékkal meg is haladta azt. „Vállalatunkat egyedivé teszi az a társítás, mely egyesíti a cégcsoport hálózatba kapcsoltság terén meglévő átfogó szakértelmét és az ipar, valamint a termékek terén meglévő széles körű kompetenciáját. Ez jelenti a csoport egyedi kínálatát” – mondta Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke a renningeni éves sajtótájékoztatón. Denner szerint a Bosch legfontosabb feladatai közé tartozik az életminőség, valamint a környezet- és éghajlatbarát életvitel javítása. „Életre tervezve” szlogenünk jelenti számunkra a motivációt a lehető legjobb környezetvédő technológiák kifejlesztéséhez. Célunk az emberek mobilitásának fenntartása a levegő minőségének egyidejű javítása mellett.” Az alacsony károsanyag-kibocsátású közlekedés megvalósításához a vállalat jelentős beruházásokat eszközölt egyrészt az elektromobilitási piaci sikere, másrészt a belső égésű motorok fejlesztése érdekében. A Bosch mára áttörést ért el a dízeltechnológiában: új dízeltechnológiájával a Bosch mérnökei jelentősen leszorították a NOx-kibocsátást. A továbbfejlesztett technológiával működő tesztjárművek NOx-kibocsátása már csak legfeljebb 13 mg/km. „A dízelnek van jövője. Továbbra is fontos lesz a holnap mobilitási megoldásaihoz” – tette hozzá a cég igazgatótanácsának elnöke.

www.bosch.hu,

Hirdetés

További cikkek a témában