Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

MITSUBISHI MATERIALS – Kiváló megmunkálás a hideg-, illetve melegalakító szerszámok gyártásának területén

A Z-Form és A MITSUBISHI MATERIALS

A hideg-, illetve melegalakító szerszámok gyártásának esetében a szerszámok megbízhatósága és sokoldalúsága elengedhetetlen, különösen prototípusok megmunkálásakor, illetve bonyolult formák kis sorozatú gyártásakor.

A főként gumi-, illetve műanyagfröccsöntő szerszámokat gyártó magyar Z-Form vállalat számára fontos az emberi felügyeletet nem igénylő, univerzális szerszámok használata. Az üzemi költségek alacsonyan tartása mellett a kiemelkedő minőségi szabványok fenntartását lehetővé tevő szerszámozás az üzleti stratégia részét képezi. A vállalat 2012 óta alkalmazza a Mitsubishi Materials szerszámozási megoldásait, amelyek megfelelnek a különböző iparágakban igényelt eltérő szerszámok különleges követelményeinek.

A Taurus Magyar Gumigyár (1969) utódjaként, annak technológiáját és know-how-ját átvéve, a Z-Form 1993-ban Budapesten jött létre magánvállalatként. A vállalat több mint 40 éve foglalkozik gumifröccsöntő szerszámok gyártásával, és termékportfólióját fokozatosan bővítette ki műanyagfröccsöntő, nyomásos öntő-, illetve egyéb szerszámok diverzifikált választékával. A magya-rországi autóipar exponenciális növekedése és előre jelzett fejlődése, valamint a modern megmunkálási megoldások iránti megnövekedett kereslete miatt a Z-Form erre az iparágra kezdett összpontosítani. Jelenleg a vállalat megrendeléseinek több mint 80%-a az autóiparból érkezik, a maradék 20% pedig a fogyasztói elektronika és a háztartási gépek iparágából. Kiterjedt partneri hálózata segítségével a Z-form nemzetközi ügyfeleket is ki tud szolgálni szerte Európában, képes felismerni az egyedi piaci igényeket, és ezekre testre szabott megoldásokat kidolgozni.

A vállalat üzemcsarnokát új és modern gépekkel bővítve folyamatosan növeli a gyártókapacitását. 16 darab 3 és 5 tengelyes megmunkálóközpontjával, számos CNC esztergájával, tömb- és huzalos szikraforgácsoló gépeivel a Z-Form az anyagok széles választékát képes feldolgozni: alumínium, réz, előedzett és edzett acélok 62 HRC keménységig. „Elsődleges célunk, hogy az ügyfeleinknek teljes körű szolgáltatást nyújtsunk a különböző öntési, fröccsöntési, illetve nyomásos öntési, a tanácsadástól és koncepciókészítéstől kezdve a tervezésen és formakészítésen át a megmunkálással és teszteléssel bezárólag.

A hatékonyság kulcsa a sokoldalúság és a megbízhatóság

Az értékláncon belüli lehető legnagyobb hatékonyság és a napi tevékenységek során a termelékenység növelése érdekében csak a Mitsubishi Materialshoz hasonló, megbízható partnerekkel dolgozunk, akik első osztályú szerszámokkal és garantált minőséggel látnak el minket” – mondja Gál Sándor, a Z-Form ügyvezető igazgatója.

A Z-Form a testre szabott megoldások szakértője, aminek alapját a kiemelkedő mérnöki tudás mellett az anyagok és a marószerszámok gondos kiválasztása adja. Ezt a Mitsubishi Materials szakértőinek és a Z-Form számára minden új projekthez tanácsokat adó és a tervezésnél szorosan együttműködő Lovász Kft.* mérnökeinek támogatása teszi lehetővé. Igali Csenge, a Z-Form műszaki menedzsere a következőket mondja az együttműködésről: „Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy rugalmas projektmenedzsment-folyamatot vezessünk be a napi üzletmenet optimalizálása érdekében. Az új projekteknél a marószerszámokat elsősorban az általános tulajdonságaik és a korábbi, megbízható megmunkálási eredményekkel mért minőségük miatt választjuk, nem kizárólag az abszolút nagy teljesítmény miatt. A heti megbeszélések során partnervállalatunkkal, a Lovász Kft.-vel megvitatjuk a közelgő projekteket, és a legalkalmasabb Mitsubishi szerszámokkal kapcsolatos tanácsaikra támaszkodunk. Az elmúlt 5 évben tapasztalt megmunkálási eredmények miatt teljes mértékben megbízunk a Mitsubishi Materials technológiáiban.”

A megmunkálási ciklusok akár több órát is igénybe vehetnek a munkadarab összetettségétől függően, ezért a termelés felgyorsításához és költséghatékony-ságához magas szintű automatizálás szükséges. „A Mitsubishi szerszámok sokoldalúsága kiemelkedő. Például a nagyolási műveletekhez alkalmazott, VP15TF minőségű lapkákkal rendelkező AJX váltólapkás teljesítménymaró és a bevonatos szármarók választéka számtalan alkalmazásban felhasználható. A sokoldalúság hasznos attól függetlenül, hogy az anyag normál vagy edzett, és lehetővé teszi az automatizálást és a hosszú megmunkálási ciklusokat szerszámcsere nélkül” – erősíti meg Bálint Zoltán, a Lovász Kft. szerszámmenedzsere. „A Mitsubishi termékválasztéka olyannyira széles, hogy az ügyfél igényei a sztenderd portfólióból kielégíthetők. Ritkán, de néha a sztenderdtől kissé eltérő változatokat is kínálunk.” – teszi hozzá Zoltán.

MITSUBISHI

Egy autófényszóró-lencse fröccsöntő-szerszámának (48 HRC keménységű 1.2343 acél) simításához a Z-Form kikérte a Mitsubishi Materials szakértőinek tanácsát a megfelelő szerszámmal kapcsolatban. Az MS Plus termékcsalád gömbvégű maróját ajánlották annak univerzális sokoldalúsága, megbízható, folyamatos marásra való képessége, és a segítségével az alkatrészen kialakítható kiemelkedő felületi érdesség miatt. A simítási művelethez használt Ø12 MP2SB gömbvégű marót 260 m/min sebesség mellett 1500 mm/min előtolással használták. Így a hangsúly a puszta sebesség helyett az abszolút megbízhatóságra és a felületkialakítás minőségére helyeződött. „Az abszolút nagy sebesség és teljesítmény időnként kockázatos lehet a drága, egyedi alkatrészeknél, ahol egyetlen szerszámcsere gyorsan a visszájára fordíthatja a nagyobb sebesség előnyeit.” – állítja Horvath Tibor, a Mitsubishi Materials magyarországi szerszámszakértője. „Az ügyfél olyan szerszámokat kért tőlünk, amelyekben teljes mértékben megbízhat ezeknél a költséges egyedi projekteknél.”

MITSUBISHI

A kiváló eredmények miatt a Z-Form nemrég változtatott a megmunkálási stratégiáján, és most már a hasonló alkalmazásokban a Mitsubishi szerszámait használja az egész gyárban. A nagyolási műveletekhez az AJX váltólapkás teljesítménymarót használja, az elősimítási és simítási műveletekhez pedig az MS Plus vagy a Mitsubishi Miracle sorozat különböző szármaróit. Nagy Roland, a Z-Form CAD/CAM programozója a következőket mondja: „Ezzel a szerszám-kombinációval a forgácsoló erők alacsonyabbak, és a gép csendesen működik akkor is, amikor a szerszámok a teljesítményük csúcsán vagy ahhoz közel teljesítenek.” Az AJX nagy előtolási sebességei lehetővé teszik a megmunkálási idő csökkentését, az MS Plus termékcsalád pedig kiváló minőségű felületek kialakítására képes szerszámot biztosít versenyképes áron, ami kulcsfontosságú a hideg-, illetve melegalakító szerszámok gyártásának iparágában.” A kis méretű alkatrészek megmun-kálásához a Z-Form a Mitsubishi fúrókat 2,2 mm-es átmérőtől a szármarókat 0,5 mm-es átmérőtől használja. „Különösen MS Plus gömbvégű és sarokrádiusz-marók nyújtanak könnyű választási lehetőséget az ilyen kis átmérőktől a nagyobb átmérőkig az alkalmazások nagyon széles köréhez. Ez segíti a szerszámválasztást a programozás során, és csökkenti a szerszámkészlet költségét” – teszi hozzá Igali Csenge.

A Z-Form konszignációs készlettel rendelkező vevővé vált, ahol a tömör keményfém marók, a váltólapkás marók, a homlokmarók és a fúrók teljes választéka rendelkezésre áll. Polgár Attila a Lovász Kft. területileg illetékes
szaktanácsadója nagyon elégedett ezzel a fejlődéssel. Még emlékszik az első szerszámpróbára, ahol egy DC gyémántbevonatú marófejet próbáltak ki grafiton. „Ez volt a legelső próba, és a Z-Formmal való együttműködésünk kezdete. Előnyünk, hogy a Mitsubishi Materials az alkalmazások széles köréhez rendelkezik fejlett megoldással, ezért a Z-Form jelenleg a szerszámokra fordított kiadásainak több mint 70%-át Mitsubishi marószerszámokra költi. A Lovász Kft. üzletpolitikája, hogy közel maradunk az ügyfeleinkhez, figyeljük a piacot, és a szerszámok teljesítményével kapcsolatos összehasonlító elemzéseket teszünk közzé, hogy célzott megoldásokat tudjunk kínálni mindegyik alkalmazáshoz.” Horvath Tibor a következőkkel egészíti ki a fentieket: „A Mitsubishinél nagyra értékeljük a kiváló minőséget minden szolgáltatási területünkön, különösen a személyes kapcsolattartás és az ügyfeleknek való azonnali válaszadás terén. Kiváló minőségű megoldásokat kínálunk versenyképes árakon, hogy megfeleljünk az ügyfelek igényeinek.” 

A Z-Form termékportfóliójának legújabb bővítésével (öntőszerszámokkal és egyéb általános alkatrészekkel) a Z-Form igénye a fejlett szerszámmegoldások iránt egyre nő. „Számítunk arra, hogy a partnereink, a Lovász Kft. és a Mitsubishi Materials a jövőbeli projektjeinkben is mellettünk állnak majd. Így versenyképesek és fontosak maradhatunk ezen az igényes piacon” – foglalja össze Gál Sándor.

MITSUBISHI

 

*A Lovász Forgácsoló Kft. a Mitsubishi Materials hivatalos magyarországi forgalmazója.

A Z-FORMRÓL

A Taurus Magyar Gumigyárból 1993-ban önálló vállalatként kivált Z-form Kft. több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik a gumi öntőminták gyártása és közel 20 éves tapasztalattal a műanyagipar számára készített fröccsöntő minták gyártása terén. A vállalat 1993 óta magántulajdonban van. A
Z-form évente kb. 100–120 új fröccsöntőszerszámot készít látható és műszaki felülettel is rendelkező alkatrészekhez. Ezeket főleg magyarországi, közép-európai, német és osztrák ügyfelek autóiparban, elektronikai iparban és háztartási készülékekben felhasznált alkatrészeihez, valamint bonyolult geometriájú csővezetékekhez és tömítésekhez készítjük. A Z-form tapasztalt szerszámtervezőkből és CAM-mérnökökből álló csapattal rendelkezik. Az új szerszámok tervezése és gyártása mellett a Z-form létező szerszámok karbantartásával, átalakításával és javításával, valamint talpak és pótalkatrészek, például betétek, szánok és más bonyolult szerszámalkatrészek gyártásával is foglalkozik.

Z-FORM

Tel.:     (+36-1) 477 1001 | +36 70 771 25 29

E-mail:            sales@zform.hu

Webhely:        www.zform.hu

 

A MITSUBISHI MATERIALS-RÓL ÉS A LOVÁSZ FORGÁCSOLÓ KFT. -RŐL

A Mitsubishi Materials Corporation vezető japán vállalat, amely többek között szerszámanyagok, bevonatok és precíziós szerszámok gyártására szakosodott a fémmegmunkáló iparág számára. A Mitsubishi Materials Corporation központi irodákat működtet Európában, Indiában, Brazíliában, Kínában, az Egyesült Államokban, Japánban és Thaiföldön, továbbá egy modern kutató- fejlesztőközpontot Japánban, és számos gyártólétesítményt szerte a világban. A vállalat több mint 23 000 főt foglalkoztat 77 országban.

A Lovász Forgácsoló Kft. a Mitsubishi Materials hivatalos magyarországi forgalmazója.

Lovász Forgácsoló Kft.

Tel.:     +36 66 463 846

E-mail:            info@lovaszkft.hu

Webhely:        www.lovaszkft.hu

 

Hirdetés

További cikkek a témában