Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

O.K.K. – A minőség és megbízhatóság definíciója

A Szlovéniában működő O.K.K. fémforgácsolással foglalkozó vállalatának sikerült az automatizáció egy olyan szintjét elérnie, ahol a repetitív munkafolyamatokat szinte kivétel nélkül gépek végzik. Ennek elérésében játszottak kulcsfontosságú szerepet a rugalmas gyártásra képes, csúcstechnológiás szerszámgépek és a termelésbe bevont ipari robotok, hogy az emberi erőforrások a legkritikusabb munkafázisokra fókuszálva biztosíthassák a gördülékeny termelést.

Ljubljanától alig több, mint 30 kilométerre délnyugatra, egy békés kisváros, Logatec fogadja az A1-es autópályán érkezőket. A kis települést sűrű erdővel fedett hegyek és lankák nyugtató zöld tömege keretezi, nyüzsgésnek, rohanásnak és hangzavarnak még a központban sem igazán találjuk nyomát. A megtévesztő külső azonban egy olyan települést rejt, amelynek ipara az elmúlt néhány évben rohamos fejlődésnek indult.

Ennek a fejlődésnek a frontján áll a több, mint 50 éves múltra visszatekintő, CNC köszörüléssel és marással, valamint egyéb félkész alkatrészek megmunkálásával foglalkozó O.K.K. d.o.o. A három generáció aktív, közös munkáját magába ölelő családi vállalkozás telephelyén lévő komor, szürke épületek még igyekeznek észrevétlenül belesimulni a sziklás látképbe, az üzem területére lépve azonban már minden kétséget kizáróan érezhetővé válik az erős technológiai jelenlét. Modern szerszámgépek, vezérlők, robotok és nem utolsó sorban egy 25 fős, magasan képzett szakemberi gárda tanúskodik az itt zajló hatékony termelésről.

Sárgára festett automatizáció

A köszörülési, marási, hónolási és egyéb forgácsolási munkálatoknak helyt adó üzemet körbejárva hamar feltűnik az eszközparkot domináló sárga szín – a szlovén cég szinte teljes mértékben FANUC gyártmányú gépekkel dolgozik. A gyártósoron Robodrill megmunkáló központok, illetve számos FANUC robot és vezérlő gondoskodik a gördülékeny, hatékony termelésről, nélkülözhetetlen segítséget kínálva az O.K.K. emberi munkaerő-állományának.

„Rendkívüli fontosságot tulajdonítunk a rugalmas gyártásnak, illetve a ciklusidők csökkentésének, mely által sokkal hatékonyabban és nagyobb biztonsággal tudjuk a megrendeléseinket teljesíteni. Igyekszek minden olyan folyamatot automatizálni, ahol az ipari robotokkal ciklusidők nyerhetőek, és felszabadíthatok emberi kapacitást más feladatok támogatására.” – jegyezte meg Mr. Kavcic, a jelenlegi ügyvezető igazgató, az alapító fia.

O.K.K.

A hatékony automatizálásnak közvetlenül is érezhető eredménye van. A korszerű, csúcstechnológiás gépekből és robotokból álló gyártósornak köszönhetően a repetitív, monoton munkafolyamatoknál sikerült szinte teljesen kiváltani az emberi beavatkozást. Jelentős kapacitások szabadultak fel, amit így sokkal komplexebb, változatosabb, nagyobb kreativitást igénylő feladatokban lehet kamatoztatni. Mindez hozzájárul a cég termelékenységének javulásához, az alkalmazottak munkamoráljának emelkedéséhez és egy átláthatóbb, fejlett gyártói infrastruktúra kiépítéséhez, ami potenciálisan hatalmas előnyt jelenthet, mindamellett, hogy a folyamatok hatékonyabbá és megbízhatóbbá váltak.

Az O.K.K. példája jól mutatja, hogy még egy kisebb vállalat életében is milyen jelentős hatékonyságnövekedést eredményezhet egy megfelelően alkalmazott automatizációs megoldás, ami munkára bírja a kiváló eszközparkot, és felszabadítja az értékes humán erőforrást. A szlovén cég már tervezi is a következő gép, egy továbbfejlesztett FANUC Robodrill beszerzését, amely a FANUC szerszámgép kínálatának csúcsát jelenti – még rövidebb ciklusidőkkel -, hiszen számukra ez a beszállító jelenti a minőség és megbízhatóság definícióját.

IPAR NAPJAI – (A pavilon 206A)

www.fanuc.eu

Hirdetés

További cikkek a témában