Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

A formátum változásának RFID-s észlelése

A prémium csokoládé globális vezető gyártóira vonatkozó minőségi követelmények nem csak a nyersanyagokat és a gyártási folyamatokat, de a termékek csomagolását is felölelik.

Alapvető követelmény, hogy hibátlanul és tökéletesen csomagolt csokoládészeleteket állítsanak elő. A formátum gyakori változásai külön kihívást támasztanak. A LoeschPack az LTM-DUO hajtogatógép kétlépcsős változatának legújabb verziójával elegánsan megfelel ennek a kihívásnak. Ennek alapját a különböző formátumokhoz tartozó rögzített foglalattal ellátott cserélhető alkatrészek és a cserélhető alkatrészek automatikus észlelését lehetővé tevő kipróbált Balluff RFID (rádiófrekvenciás azonosítás) képezik.

Az előnyök, úgymint a rendkívül gyors beállási idők és lényegesen rugalmasabb formátumváltás, a felhasználónál jelentkeznek.

Christoph Krombholz, a LoeschPack marketingvezetője elmondta: „A csomagológép csak akkor indul el, amikor minden alkatrész a helyén van. Ez lényegében kizárja a hibás elhelyezéseket.” Az új megoldást az idei Interpackon mutatták be Düsseldorfban.

Az LTM-DUO kétlépcsős hajtogató gépet kifejezetten csokoládészeletekhez tervezték.

Ez a csúcstechnológiás berendezés mindig kitűnő választás, különösen, ha nagyfokú rugalmasságra van szükség a csomagolás típusa, anyagai vagy csomagolási méretei tekintetében, valamint nagy teljesítményre. Kiemelkedő termékminőséget kínál, és a szorosan zárt csomagolás igény szerint különleges termékvédelmet. Ez a típusú csomagolás a szoros illeszkedésnek és az elegáns, sima hatású hajtogatási mintának köszönhetően jobb megjelenést is eredményez. A rendszer kiépítése szigorúan elválasztja a meghajtás és a termékadagolás részeit, így egyszerre garantál magas fokú higiéniát és jó hozzáférést az üzemeltetés, tisztítás és karbantartás céljából.

A rendszer rendkívül sokoldalú; a különféle csomagolási típusokat akár két csomagolóanyaggal lehet kivitelezni. Még a biopolimer csomagolófólia feldolgozását is lehetővé teszi. Az LTM-DUO a legfeljebb 215 szelet/perc ciklussebességnek köszönhetően annyira gyors, hogy a megfigyelők csak akkor tudják követni a szekvencia részleteit, ha a sebességet demonstrációs célból csökkentik. Ilyenkor meghökkentő, hogyan áll össze a papír- vagy kartoncsomagolás ilyen rendkívüli precizitással több összetett lépés során, amelyeknek keretében először a belső csomagolást helyezik fel az első állomáson, majd a külsőt a másodikon.

Precíziós meghajtás

Különös kihívást jelentenek a rendszeren belül a változatos mozgásformák, amelyek nagy sebességgel követik egymást, ezért szigorúan koordinálni kell őket, és gondoskodni kell az abszolút megbízhatóságukról. A LoeschPack a központi főtengelyt használó mechanikus bütyökkel vezérelt meghajtások és szervovezérelt mozgások kombinációját alkalmazza (pl. adagolóegységek esetén). A központi kenéssel ellátott főtengely edzett, a géphez egyénileg gyártott bütyköket tartalmaz. Ezeknek speciálisan kiszámított profiljai biztosítják, hogy minden mozgás és szerelvény magas sebességen is összhangban maradjon – a szigorúan koordinált merev áttételnek köszönhetően – a fő meghajtással. „Ezekre minden olyan esetben szükség van, mikor számos bonyolult és azonos mozgás van jelen, és több éven, sőt évtizeden keresztül rendkívül üzembiztos működésre van szükség” – jegyezte meg Krombholz. „Ez a mi berendezésünkre igaz, mert a gépek átlagban 90 százalékát globális exportra tervezzük.”

Teljes formátumváltozás percek alatt

A berendezés maximális kihasználtsága és rugalmassága gyors formátumváltozásokat igényel. A LoeschPack a különböző formátumokhoz tartozó rögzített foglalattal ellátott cserélhető alkatrészek mellett döntött, mivel ezek lehetővé teszik az új receptekhez, szeletméretekhez és anyagokhoz történő alkalmazkodást anélkül, hogy kényelmetlen manuális beállításra és konfigurációra lenne szükség. „Semmiféle különleges műszaki tudásra nincs szükség” – jegyezte meg Christoph Krombholz. „Az üzemeltetőnek csak egy franciakulcsra van szüksége, amivel az alkatrészeket néhány perc alatt képes cserélni és megszorítani, anélkül, hogy szerelőt kellene hívni. Ez időt takarít meg és biztosítja a folyamat magas minőségét.”

Ezáltal lényegében ki lehet szűrni az ideális konfigurációtól a helytelen beállítás miatt történő eltéréseket, amelyek csomagolási hibákhoz vagy akár a gép leállásához is vezethetnek. A különböző formátumokhoz tartozó alkatrészeket eleve különválogatva biztosítják a gép melletti külön kocsin. Ez megfelelő rálátást biztosít, megelőzi a keveredéseket, mert az apró különbségeket gyakran nem lehet szabad szemmel megkülönböztetni. Ez a rövid állásidőknek köszönhetően a teljesítményt is hatékonyan megnöveli. 

Cserélhető alkatrészek automatikus észlelése RFID segítségével

A Balluff BIS U nagyfrekvenciás ipari RFID-rendszere gondoskodik a cserélhető alkatrészek automatikus észleléséről és azonosításáról. Az alkatrészeket azonosító fémcímkék helyett RFID-adathordozókat használunk, amelyeket érintkezés nélkül olvas le egy UHF olvasó-/írófej, és ezáltal nem kopnak. „Ez akkor is működik, ha nincs közvetlen rálátás és/vagy a címkék szennyezettek” – magyarázta a Balluff iparági vezetője, Christine Hanke. A BIS U ipari RFID-rendszer fő alkatrészei a processzoregység, egy vagy több körkörös irányú UHF irányított antenna, valamint az elemek azonosítását szolgáló, már említett adathordozók.

A gép vezérlője automatikusan értékeli az információkat, ezek alapján kezdeményezi a tárolt lépéseket, és ily módon aktív támogatást nyújt a felhasználó számára. A Balluff SmartLight, egy LED-jelzőlámpával ellátott IO-Link interfész különböző színekkel jelzi az átalakítás során az előrehaladást. Ennek a fénye messziről is jól látható. A színek széles tárházát kínálja, a fényerő pedig szabadon állítható. A rendszer csak akkor indul, amikor minden cserélhető részt a megfelelő helyre helyeztek és rögzítettek. Ennek köszönhetően elkerülhető a gép sérülése, ha rossz alkatrészekkel indítják.

„A SmartLight (intelligens lámpa) különleges tulajdonsága, hogy a kezelő lényegében bármilyen lehetséges követelményhez rugalmasan alakíthatja, anélkül, hogy a hardver nehézkes konfigurációjára lenne szükség.” – mondta Christine Hanke, a Balluff képviselője. „Ily módon nincs szükség a különféle színű modulok kombinációinak nehézkes összeállítására ahhoz, hogy egy jelzőtornyot építsünk.” Ugyanakkor a vezérlő IO-Link masteren keresztül történő csatlakoztatás az IO-Link számos olyan előnyét kínálja, mint például a plug-and-play telepítés és a kényelmes konfigurációs lehetőségeknek köszönhető problémamentes indítás.

A Balluff UHF-rendszer zökkenőmentesen integrálható a felépített rendszerbe. A kifejezetten apró, 7,1 x 3,1 x 13,1 mm méretű adathordozók teljesen laposak, és nem emelkednek ki, amikor a különböző formátumú alkatrészekhez illesztik őket. Mivel memóriában rögzített sorozatszámmal, úgynevezett UID-kóddal (Unique Identification, egyedi azonosító) vannak ellátva, a különböző formátumú alkatrészek bármikor egyértelműen azonosíthatók, még akkor is, amikor fémfelületekhez rögzítik őket. Ez is a LoeschPack egyik alapvető követelménye volt.

A passzív adathordozóknak saját tápforrásra sincs szükségük, mivel az energiát az UHF olvasó-/írófejtől kapják. Ily módon telepekre sincs szükség. Az elektronikát és az antennát a címke tartalmazza. Az UHF-megoldás a passzív címkékkel együtt akár 6 méteres hatótávolságot és nagy beolvasási megbízhatóságot kínál. A rendszer nagybani beolvasásra is képes, így az antenna hatótávolságában lévő minden cserélhető alkatrészt a térbeli tájolástól függetlenül hatékonyan lehet olvasni. Szintén jól illusztrálja a különbséget e között a technológia és a hagyományos azonosítási módszerek között, mint például a vonalkódok, hogy az olyan adatokat, mint az alkatrészek megfelelő hasznos élettartama, be lehet olvasni a címkére, majd ezeket az információkat folyamatosan lehet frissíteni minden egyes üzembe helyezés során. Ez a rendszer azonban ezt a funkciót még nem kínálja.

RFID

A Balluff BIS U RFID-rendszerrel ellátott LTM-DUO szintén jól alkalmas globális használatra, mivel a Balluff RFID-megoldása 860–920 MHz frekvencián üzemel, és megfelel az ISO 18000-6C, valamint EPC Gen 2 Class 1 globális szabványoknak. A megoldást ezen felül a globális, szabványos interfésznek köszönhetően különösebb erőfeszítés nélkül utólag is fel lehet szerelni meglévő kiépítésekre.

Detlef Zienert

IPAR NAPJAI – (A pavilon 305/A)

www.balluff.de

www.loeschpack.de

 

Hirdetés

További cikkek a témában