Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

A KRL Kontrol megoldásai harmonikusokkal terhelt hálózatoknál

A KRL Kontrol Kft 1993-ban kezdte meg működését a villamos energetikában, fázisjavító berendezései és kondenzátorai megoldást jelentettek a meddőkompenzálás területén.

A megváltozott ipari környezet azonban folyamatos tanulás és változás elé állította cégünket. Ennek következményeként jött létre a mérőcsoport (2012-ben) és elkezdte az aktív szűrők tervezését telepítését.

ECOsine™ Active

Harmonikus kompenzáció valós időben – A kompakt, gyors és rugalmas megoldás a jobb energiaminőség érdekében.

Energiaminőség egyszerűbben

A Schaffner ECOsine™ harmonikus szűrők gazdaságos választ adnak a harmonikustartalom csökkentésének kihívására háromfázisú rendszerekben. A plug-and-play megközelítéssel és az összehasonlítható termékeknél kompaktabb méretekkel ezek a berendezések könnyen és gyorsan felszerelhetők és üzembe helyezhetők. Növelik az elektronikus eszközök megbízhatóságát és működési élettartamát, segítenek az elektromos rendszer kapacitásainak jobb kihasználásában, valamint kulcsfontosságúak az olyan energiaminőségi szabványoknak való megfelelés szempontjából, mint az IEEE 519.

A Schaffner ECOsine™ szűrők a következőket nyújtják:

.. A harmonikus áramok hatékony csökkentése

.. A megfelelés az IEEE 519 vagy egyéb energiaminőségi szabványoknak

.. A berendezések hosszabb élettartama és nagyobb rendszermegbízhatóság a kritikus

fontosságú alkalmazások esetében

.. A villamos rendszer kapacitásainak hatékonyabb kihasználása

(pl. energiaátviteli transzformátorok)

.. Hosszú távú megtakarítások a rendszerüzemeltetés és karbantartás területén

.. Energia megtakarítás

.. Gyors és egyszerű plug-and-play működés

.. Kompakt és kis tömegű szűrő koncepció

.. Zökkenőmentes integráció a korábban installált DC tekercsekkel vagy EMC/EMI szűrőkkel

Az ECOsine™ szűrők kisimítják a harmonikus hullámokat, praktikusan alkalmazhatók minden olyan teljesítményelektronikai berendezés esetében melyek 6-ütemű egyenirányítón keresztül tápláltak és esetükben a harmonikusok értékét a meghatározott határok alá kell csökkenteni. Tipikus alkalmazások, ahol a fentebb említett nem szinuszos fogyasztók a terhelés jelentős részét adják, például:

Villamos hajtások; UPS és háromfázisú tápegységek; Gyártási automatizálási technológiák; Épületgépészeti alkalmazások; Nehézipari és gépgyártás; Akkumulátortöltők; Víz- és szennyvízkezelő létesítmények; Zárt rendszerek (pl. hajók); Üzemvitel szempontjából kritikus berendezések;

A KRL Kontrol mérései szerint a harmonikusok komoly problémát jelentenek

Az energiaminőség varázsszóvá lépett elő az ipar minden területén. Bár a definíciók eltérnek, senki sem vitatja a fontosságát és a nem megfelelő energiaminőség következményeit. A villamos energiaszolgáltatók gyakran kerülnek frusztrált ügyfelek kereszttüzébe. Azonban több zavarjelenség – mint például az elektromágneses interferencia vagy a harmonikusok – nem írható a szolgáltató számlájára, sokkal inkább a villamos energiarendszer felhasználóiéra illetve a csatlakozó terhelések fajtáira.

A harmonikus áramok és feszültségek keletkezése

A modern energiafogyasztók, mint a változtatható sebességű motorhajtások, kapcsolóüzemű tápegységek az

otthoni elektronikus eszközökben, fénycsöves lámpatestek előtétjei, jelentősen hozzájárulnak az energiamegtakarításhoz és a villamosság sokkal hatékonyabb felhasználásához. Ugyanakkor a működési módjuk szinuszostól eltérő áramfelvételt eredményez a hálózatból. Ez a nem szinuszos áram az alapharmonikus 50 vagy 60Hz frekvenciájú jelalakból és ennek egész számú többszöröseiből, a harmonikusokból áll.

A harmonikus áramok keresztülfolynak a hálózati impedanciákon, transzformátorokon, induktivitásokon, stb. és harmonikus feszültségek kialakulását eredményezik. Ennek eredményeként a többi, ugyanarra a hálózati ágra csatlakozó fogyasztó tápfeszültsége torzul, kérdéseket felvetve a berendezések élettartamával, funkcionalitásával és megbízhatóságával kapcsolatban.

KRL Kontrol

A harmonikusoknak komoly hatásai vannak! A KRL Kontrol kimutatta, hogy a harmonikusok csökkentik a rendszer hatékonyságát és értékes energia veszteséget okoznak. A harmonikus áramok túlterhelik és túlmelegítik a villamos berendezéseket, a fázisjavító kondenzátorokat az elosztó transzformátorokat, megszakítókat, biztosítókat, vezetékeket, stb. Ez a rendszer idő előtti öregedéséhez vezet és a villamos energiarendszer kapacitásának növelését teszi szükségessé. A harmonikusok túlterhelik a kondenzátortelepeket a fázisjavító berendezésekben és az elektronikus vezérlések hibás működéséhez vezetnek, zavarokat okoznak az érzékeny orvosi eszközökben, összeomlásokat a kommunikációs hálózaton.

Pénzügyi hatások. Sajnos a harmonikusok csökkentését egy költséges kellemetlenségnek tekintik. Nagyon gyakran a tervezési fázisban nem kerül bele a projekt költségvetésébe. Ugyanakkor a figyelmen kívül hagyása potenciálisan jelentős költségkövetkezményekkel jár. Esetleg a villamos hálózat kapacitását kell megnövelni. Esetleg a berendezések hibásodnak meg idő előtt. Esetleg a hálózati zavarok okoznak termelés kiesést. Esetleg az energiaszolgáltatók rónak ki büntető díjakat a minőségi előírásokat megszegőkre, egész üzemek kapcsolhatók le időlegesen a hálózatról.

Költség és energia megtakarítás. A Schaffner ECOsine™ szűrők csökkentik a felharmonikus torzítást és biztosítják a szinuszos áramformát a hálózat felé. A valódi RMS es az áram-csúcsértek is csökken a folyamat során, igy csökkentve a villamos hálózat elemeinek terhelését.

KRL Kontrol

A transzformátorok, vezetékek, biztosítók, megszakítók, stb. kevesebb villamos és hőmérsékleti igénybevételt tapasztalnak és ez által kisebbre méretezhetők már a tervezési fázisban is. Egy meglévő rendszerben az energiaátviteli transzformátor sokkal hatékonyabban használható, és így több fogyasztó (pl. motorok) működtethetők villamosrendszer-fejlesztési beruházások nélkül.

Az ön partnere az egyedi energiaminőség területén a KRL Kontrol Kft.

Egész országra kiterjedő vevőszolgálata az Ön rendelkezésére áll annak érdekében, hogy megtaláljuk az Ön számára legmegfelelőbb megoldást a megfelelő energiaminőség elérésének érdekében, mindvégig a tanácsadástól a hálózatanalízisen, tervezésen át a megvalósításig és az értékesítés utáni vevőtámogatásig.

A KRL Konrol Kft. Ipar Napjai Nagydíjban részesült: Ecosine Active Sync – aktív felharmonikus szűrő termékével.

IPAR NAPJAI (A pavilon 304/C)

Hívjon hogy segíthessünk! KRL Kontrol Kft www.krl.hu ; e-mail: krl@krl.hu

KRL Kontrol

 


Hirdetés

További cikkek a témában