Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

AMB – A fémmegmunkálás fellegvára Stuttgartban

Szakberkekben köztudott, hogy az AMB szeptember 18. és 22. között immáron 19. alkalommal nyújt találkozási pontot a forgácsoló fémmegmunkálás szakértőinek Stuttgartban.

A Bécsben tartott beharangozón a Messe Stuttgart divízió igazgatója Gunnar Mey általánosságban összefoglalta az őszi monstre összejövetel legfontosabb információit az új dimenziók tükrében.  Dr.Ing. Wilfried Schafer a VDW ( Német Szerszámgépgyártók Szövetsége) ügyvezetője a trendekről adott tájékoztatást, míg Alfred Graf Zedtwitz a VDMA sajtószóvivője a szakmai ágazatról informálta a megjelenteket.

A statisztika alapján több mint 1500 kiállító mutatja be fejlesztéseit és innovációit a bruttó 120 ezer négyzetméteres kiállítási területen, mintegy 90 ezer szakmai érdeklődőt várva a profi vásárközpontba. A jelekből ítélve az AMB 2018 minden idők legnagyobb vására lesz. Az AMB 2018 ötletgazdái a VDMA Precíziós Szerszámok Szakmai Testülete, a VDMA Szoftverek és Digitalizálás Szakmai Testülete és a VDW Németországi Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége.

„Az új Paul Horn csarnokkal (10. csarnok), az AMB Digital Way különleges bemutatójával és a hozzá tartozó kongresszussal megteremtettük a legjobb feltételeket ahhoz, hogy az AMB-2018 még nagyobb és jobb lehessen” – hangsúlyozza Ulrich Kromer von Baerle, a Messe Stuttgart cégvezetésének szóvivője. Az AMB az elmúlt években teljes mértékben kihasználta a vásár területének kapacitásait, és 2018-ban a kiállítási terület növekedése ellenére minden helyet lefoglaltak. Az új Paul Horn csarnokkal együtt bruttó 15 ezer négyzetméterrel több terület áll rendelkezésre a kiállítók igényeinek kielégítésére, és az AMB látogatói számára még nagyobb vonzerőt jelent majd a még több termék és innováció” – jelentette ki Gunnar Mey, a stuttgarti vásár ipari részlegvezetője.

Ezen felül a terület növekedése a meglévő kiállítási szakterületek optimális elrendezését teszi lehetővé. Az AMB-2018 új felosztási tematikát követ: az L-Bank fórumon (1. csarnok) és a 3. csarnokban a megmunkáló szerszámok és a befogószerszámok találhatók. A 4. csarnokban és az Oskar Lapp csarnokban (6. csarnok) az esztergagépek és -automaták állnak a középpontban. Az 5. csarnokban a csiszoló- és szerszámcsiszológépek találhatók, illetve minden, ezekhez tartozó kiegészítő. Az Alfred Kärcher csarnokban (8. csarnok) a fűrészgépek és a daraboló köszörűgépek, a felülettechnika, a jelölőrendszerek, a kenés és hűtés, valamint a biztonság- és környezettechnika innovációit mutatja be. A 7., 9. és az új Paul Horn csarnok (10. csarnok) marógépekkel, lehordó szerszámokkal, méréstechnikával és minőségbiztosítással, valamint rugalmas gyártócellákkal és -rendszerekkel, megmunkálási központokkal, fogaskerék marókkal illetve fúrógépekkel teszik teljessé a kínálatot. A vezérlés- és meghajtástechnika, illetve a CAD/CAM/CAE, valamint a gyártószoftverek terjesztői közvetlenül a keleti bejárat mellett, illetve a 2. csarnoknál léphetnek be a vásár területére.

A páros évek őszén Észak-Amerikában Chicago, Ázsiában Tokió és Európában a stuttgarti AMB jelenti a gyártók számára az innováció bemutatásának lehetőségét. Stuttgartban idén is a forgácsolás összes világpiaci vezetője képviselteti magát, és a látogatók több száz gépet figyelhetnek meg „áram alatt” – úgymond élőben.

Az elsőként megrendezésre kerülő „Digital Way” (különleges bemutatóval és a hozzá kapcsolódó kongresszussal) felvázolja a lehetséges módokat, ahogyan az ipari vállalatok az aktuális információtechnológia segítségével kihasználhatják a digitalizációban rejlő potenciált. A végcél az, hogy az AMB a szolgáltatók és a felhasználók közötti platformként irányt mutasson, hogyan teljesíthetők a nagyobb forgalmi növekedés és költségcsökkentés iránti elvárások, különösen a dolgozók megnövelt termelékenysége és a gépek hatékonyságának fokozása útján. Az előadók egybehangzóan hangsúlyozták: a vállalatok tudni akarják, hogyan ültethető át a gyártásba az Ipar 4.0 és a digitalizáció, mely szolgáltatók valósítottak már meg sikeres projekteket, milyen alkalmazások illetve modellek léteznek már, és melyek relevánsak a mindenkori vállalat számára. A Digital Way különleges bemutatójával a megoldás orientált ajánlatokat és a keresletet hozzák össze, méghozzá a gyakorlat elvárásainak megfelelően.

Európa egyes részein a felvevőpiacok jelenleg robbanási fázisban vannak. A gazdasági szakértők előrejelzése szerint 2018-ban Németország bruttó hazai terméke 2,2 százalékos, az euró övezetben pedig 2,3 százalékos növekedést mutat majd. „A kiállítók megerősítenek bennünket abban, hogy az iparban rejlő kapacitások kihasználása oly mértékű, mint 2008 óta még sosem. Ez lenne a megfelelő időpont a szükséges befektetések végrehajtására. Az AMB egyedülálló platformot biztosít erre, mivel a kiállítók itt a technika aktuális állapotát mutatják be, és mindazt, ami a termelés digitalizálásának jelen állása mellett lehetséges” – fejtette ki a stuttgarti vásár ipari részlegvezetője.

Az AMB Iranban is jelen lesz, ahová az érdeklődés változatlanul kiemelkedő. A főváros Teherán harmadik lehetősége (2018. június 26. és 29. között) iránti érdeklődés növekvő tendenciát mutat, sok kiállító továbbra is meg van győződve az Iránban rejlő lehetőségekről. Tehát itt már harmadik alkalommal állítanak ki az ágazat nagyjai, például az AMF Andreas Maier GmbH, a Gühring KG, a Kapp GmbH & Co. KG, a Klingelnberg GmbH, a Paul Horn GmbH, a Schwäbische Werkzeugmaschinen GmbH és a Samputensili Cutting Tools S.r.l. Viszont a
Sandvik Coromant első alkalommal állít ki az AMB-Iran falai között. A szerszámok és szerszámmegoldások piacvezetője már hosszabb ideje aktív Iránban, helyi partnerén, az SAP (Sakht Abzar Pars Co) vállalaton keresztül képviseltetve magát.

Szalay Attila

www.messe-stuttgart.de

További cikkek a témában