Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Toray – Jelentős szélenergia-beszállítók lehetünk

Új gyárat épít Magyarországon a japán Toray; az egyebek mellett szélturbina-lapátok gyártásához használt szénszálas anyagokat is előállító vállalatcsoport a megújuló energia iránti kereslet bővülésével indokolja a terveket.

A társaság már így is Magyarországon működteti a világ egyik legnagyobb szénszálgyártó üzemét; most ezt a kapacitást bővítenék tovább 20 százalékkal. Mintegy 90 millió dolláros beruházással bővítené magyarországi szénszálgyártó kapacitását a Toray Industries. Az értesülés szerint a társaság egyesült államokbeli egysége, a Zoltek magyarországi gyára mellé építene föl egy új gyártó kapacitást. A cikk ugyan nem nevezi meg, de kizárásos alapon a Zoltek szénszálas anyagokat gyártó nyergesújfalui üzeméről lehet szó. Az új gyárban akrilgyantát fognak előállítani, amit egyebek mellett a szénszálgyártásban használnak, ez pedig egyebek mellett a szélturbinák lapátjainak is alapanyaga. A fejlesztésnek köszönhetően a magyarországi gyártókapacitás több mint 20 százalékkal bővülhet, 2020-tól.

A mexikói egységgel együtt a Zoltek összesen 20 ezer tonnás éves gyártókapacitással rendelkezik.

A szélenergia iránti kereslet erősödése, illetve a turbinák növekedése a korábbiaknál egyre könnyebb és erősebb szénszálas lapátok iránt támaszt igényt. A következő években a várakozások szerint évente körülbelül 20 százalékkal bővülhet a globálisan telepített szélenergia kapacitás. A szénszálas termékek iránt a megújuló energia iparág mellett az (elektromos) autógyártók is fokozott érdeklődést mutatnak, amelyek az acél egyfajta alternatívájaként alkalmazzák az anyagot. Az amerikai energiaügyi minisztérium becslése szerint 2030-ig a nem acél alapanyagok részaránya az autóiparban 30 százalékponttal 55 százalékra emelkedhet.

Magyarország már jelenleg is erős pozíciókkal rendelkezik a piacon, a nyergesújfalui a világ egyik legnagyobb szénszálgyártó üzeme. A létesítményben szénszálas anyagok széles körét gyártják, egyebek mellett lángálló fonalakat, illetve a szélturbinákban, valamint a repülőgépgyártásban és az autóiparban használatos szénszálas anyagokat. A vállalat megállapodást kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, hogy Magyarországon is oktassák a szénszálas technológiát. Noha a szélenergia hazai terjedését jelenleg nem támogatja az aktuális piaci szabályozás, a japán vállalat számára Magyarország ideális lokációt jelent az alacsony munkaerő-költségek, a nagy villamosenergia-fogyasztó országok és szélturbinagyártók mint a Siemens és a Vestas közelsége miatt.

A Toray ugyanakkor nem csak a magyarországi termelés fejlesztésével bővítené tevékenységét. A társaság márciusban jelentette be, hogy 930 millió eurórért megvásárolná a holland TenCate, szénszálas kompozit anyagokat gyártó vállalatot.

fotó: shutterstock

forrás: www.portfolio.hu

További cikkek a témában