Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Festo-Együttműködő robotika a jövő gyártásához

A 2017-es „Hannover Messe” kereskedelmi vásáron a Festo a BionicCobot rendszerrel megmutatta, hogyan működhetnek együtt az emberek a kis súlyú pneumatikus robotokkal.

Idén a Bionic képzési hálózat mérnökei további jövőbemutató koncepciókkal együtt forradalmian új munkakörnyezetet mutatnak be az ember-gép közötti együttműködéshez. Tovább bővítették a BionicCobot képességeit: az egyszerű kezelésnek, a pozíciófelügyeletnek és a beszédalapú vezérlésnek, továbbá a gépi tanulásnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően az emberek és a robotok intuitív módon és hatékonyan tudnak egymással együttműködni.

A robotokat kisegítő rendszerként tudnánk felhasználni elsősorban arra, hogy kiváltsuk az emberi kezelőszemélyzetet a monoton, illetve veszélyes munkafolyamatokban. Az emberek és a robotok feladatainak szigorú szétválasztása egyre inkább előtérbe helyezi az együttműködésen alapuló munkaterületet. A kis súlyú bionikus robotok természetes mozgási mintáiknak és az eredendően rugalmas pneumatikának köszönhetően ideálisak a biztonságos ember-robot együttműködésre. Így a jövőben a klasszikus robotrendszerek költséghatékony alternatíváit jelenthetik.

Mesterséges intelligencia a hatékony együttműködésért

Ezért a BionicCobot fontos összetevő a Festo által a Hannoveri Vásáron bemutatott jövőorientált munkakörnyezetben. A robot a mesterséges intelligenciát képviselő informatikai rendszerekhez kapcsolódik, amelyek értik és képesek értelmezni az emberek által feltett kérdéseket. Így a kezelő rendkívül intuitív módon tud együttműködni a robottal. A tanulási rendszer csatlakoztatott kamerarendszerekről is fel tud dolgozni és össze tud fűzni képeket, a munkakörnyezetben található egyéb eszközökről származó helyzetadatokkal és más információkkal együtt. Ily módon létrejön egy úgynevezett szemantikai térkép, amely a gépi tanulás során folyamatosan bővül. Ezután a rendszer automatikusan kiosztja a feladatokat a robotnak és az egyéb eszközöknek, hogy az ember ideális segítséget kaphasson a munkájához.

festo

 

BionicCobot – pneumatikus, kis súlyú robot emberi mozgási dinamikával

A BionicCobot mozgási mintáit az emberi kéz mozgása alapján modellezték le, a válltól kezdve a felkaron, könyökön, orsó- és singcsonton át a szorító kézig. Mind a hét csuklóelem a bicepsz és a tricepsz természetes működési mechanizmusát – a flexor és extenzorizmok hatékony kölcsönhatásait – használja fel. Így a biológiai modelléhez hasonlóan nagyon finom mozgásokra képes.

A BionicCobot mozgásai finoman szabályozatók: lehetnek erősek és dinamikusak, illetve érzékenyek és engedékenyek; így a rendszer még ütközés esetén sem veszélyeztethet embereket. Ezt a „Festo Motion Terminal” – egy, a precíziós mechanikát, érzékelőket, komplex vezérlést, valamint méréstechnológiát nagyon kis helyen egyesítő pneumatikus automatizálási platform – teszi lehetővé.

A BionicCobot az elvégzendő feladattól függően különböző fogórendszerekkel szerelhető fel. Külön erre a célra kifejlesztett grafikai felhasználói felülettel intuitív módon kezelhető: a használó megtaníthatja a BionicCobotnak illetve paraméterezheti a végrehajtandó lépéseket. A meghatározott munkalépéseket drag-and-drop módszerrel átviheti egy szekvencer pályára, a kívánt sorrendben történő végrehajtás érdekében. A mozgássorrendet virtuálisan ábrázolja, és közben szimulálja is. A tablet és a Festo Motion Terminal közötti interfész az ROS (robot operációs rendszer) platform, amelyen a kinematikus út számítása is történik.

A Bionic Learning Network

A Festo több mint tíz éve vezette be a Bionic Learning Networköt, amely szorosan kapcsolódik a vállalat innovációs folyamataihoz. Diákokkal, ismert egyetemekkel, intézetekkel és fejlesztővállalatokkal karöltve a Festo projekteket, tesztkörnyezeteket, technológiai platformokat támogat. A cél, hogy előnyökre tehessünk szert az új technológiák forrását jelentő bionika jóvoltából, és hogy ezeket meg is valósítsuk az ipari automatizálásban.
 

www.festo.com/bionics

 

További cikkek a témában