Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Aventics Hungary- Növekedési pályán az egri pneumatikagyártás

Évértékelő sajtótájékoztató keretében foglalta össze a tavalyi év céges eredményeit és jubileumi eseményeit az Aventics Hungary Kft.

A vállalat folyamatos fejlődése a 2017-es számok alapján is megfigyelhető. A nemrég létrehozott termékfejlesztési és nemzetközi pénzügyi szolgáltató részlegek is tovább erősödtek: az Egerben létesült szolgáltató központ az anyacég tíz európai értékesítési képviseletének végez pénzügyi adminisztrációs feladatokat, 2018 során pedig valamennyi Magyarországon gyártott AVENTICS termék felelőssége a hazai fejlesztési osztály gondozásába kerül majd.

Az egri pneumatika üzem az Év Gyára cím birtokában ünnepelhette múlt évben pneumatikagyártásának ötvenedik évfordulóját. Tavalyi évét 15,6%-os növekedéssel, 20,8 milliárd forint teljes árbevétellel zárta az Aventics Hungary Kft. Az elmúlt évben 4,4 millió darab késztermék készült az egri pneumatika üzemben, ahol jellemzően az ipari automatizálási, élelmiszer- és csomagolóipari, valamint a vasúti- és tömegközlekedési területek megrendelési számítottak a legerősebbnek 2017 gyártási adatai alapján. „Fontos hangsúlyozni, hogy mi nem egy tömeggyártó cég vagyunk. Csaknem harmincezer féle alapanyagot és alkatrészt használunk fel a gyártásunk során, amelyet több mint hatszáz beszállítótól vásárolunk s ebből több mint húszezer féle, gyakran egyedi vevői igények szerint előállított, sokszor több paraméterében is konfigurálható készterméket állítunk elő. Megrendeléseink kilencvenkét százaléka ötven darab alatti tétel – e miatt kivételes komplexitás jellemez bennünket” – nyilatkozta Gödri István, az Aventics Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. „Ezt a sokszínűséget csak folyamatos innovációval, szabványosítással, digitalizációval lehet kezelni. Ezen törekvéseinknek köszönhető, hogy bár folyamatosan növekszünk – például komplett gyártósorok Svédországból, Németországból vagy Franciaországból történő áttelepítésének köszönhetően – jelenleg mégis jelentős szabad terület áll rendelkezésre gyárunkban, ezzel is inspirálva a tulajdonosi döntéseket”– tette hozzá a vezető a cég évértékelő sajtórendezvényén.

A magyar piaci értékesítés közel 1 milliárd forint bevételt ért el, ami 5,2%-os növekedést jelent a megelőző év eredményéhez képest. Az értékesítő-mérnök kollégák több mint 1.500 ügyféllátogatásának köszönhetően 7%-ra növekedett az új ügyfelek aránya a magyarországi termékértékesítésben. „Fejlődésünk egyik záloga, hogy tartsuk ezt a tendenciát, értékesítői aktivitásainkkal pedig hatékony alternatívákat kínáljunk vevőinknek – vélekedett Hegymegi István, az Aventics Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója. „A hazai értékesítésből származó bevétel a négy egész hatvanhárom század százalékát tette ki a gyár teljes árbevételének egy olyan kötött szegmensben, ahol az ipari automatizálás területén gyakran a végfelhasználók határozzák meg a beépülő komponenseket” – tette hozzá a vezető.

Miközben a cég árbevétele 2016-ról 2017-re közel 16%-kal nőtt, a dolgozói létszám ezzel nem egyenes arányban, mindössze 11%-kal bővült, amely az automatizálás és a hatékonyság-növelés terén elért eredményeknek köszönhető. Az egri pneumatika üzemben jelenleg 545 fő dolgozik.

A több mint egy éve működő hazai termékfejlesztési és nemzetközi pénzügyi szolgáltató részlegek is tovább erősödtek. A Nemzetközi Pénzügyi Szolgáltató Központ (SSC) kialakításának lehetőségét egy belső tenderen nyerte el tavaly a hazai leányvállalat. Az így létrejött csoport mára tíz európai ország értékesítési képviseletének, a nemzetközi pénzügyi- és számviteli szabályok szerinti feladatainak ellátásáért felel.

„Azon piaci szereplők közé tartozunk, akik törekszenek a helyi fejlesztésekre, fiatalos és dinamikus mérnökcsapatunk pedig – erős központi támogatás mellett – folyamatosan kimagasló eredményeket produkál” – mondta el Gödri István, ügyvezető igazgató az AVENTICS hazai termékfejlesztési osztályának munkájáról. A 2017-es év e részleg életében az alapozás éve volt. Jelenleg már tizenkilenc mérnök dolgozik az osztályon, ami a feladatok bővülésével várhatóan tovább növekszik majd. Ezek között első helyen minden, Magyarországon gyártott AVENTICS termék fejlesztési feladatának és felelősségének Egerbe hozatalát említette az ügyvezető, ami még 2018-ban megtörténik. Ezt az idei évben a termék-áttervezések és ráncfelvarrások (ún. facelift) tevékenységek megkezdése jelenti, a későbbiekben pedig a saját termékek és vevőspecifikus megoldások kialakítása követi majd.

A termékek és szolgáltatások területén a pneumatikagyártó AVENTICS a standard igények kiszolgálása mellett az Ipar 4.0 irányelvei mentén mozdul a rendszerszintű megoldások irányába. Az új adatgyűjtő egységnek (Smart Pneumatics Monitor, azaz SPM modul) köszönhetően például már folyamatos rendszerállapot jelentéseket érhetnek el a gépgyártók a hatásfok, a levegő-felhasználás, illetve különböző, akár potenciális veszteséget is jelentő paraméterek észlelése és kezelése mellett. Külön figyelmet kapnak majd a következő években a levegőfogyasztást érintő szolgáltatások is, illetve 2018 második felében élesítik az AVENTICS új online webshopját Magyarországon, mellyel a vállalat célja az iparági szereplők magas színvonalú s minél gyorsabb kiszolgálása.

www.aventics.hu , www.pneumatika.hu , www.pneumobil.hu

Hirdetés

További cikkek a témában