Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Fejlesztés az National Instruments Debrecenben

Az amerikai National Instruments (NI) debreceni leányvállalata 5,44 milliárd forint értékben újabb fejlesztést valósít meg a megyeszékhelyen, amely 210 új, magas hozzáadott értékű munkahely létrehozását teszi lehetővé, ezáltal elősegítve az NI globális szolgáltatóközpontjának kapacitásbővítését.

A két évvel ezelőtt elhatározott beruházásnak köszönhetően a vállalat új, negyedik épülettel bővül, amelynek alapkőletételére 2018. március 9-én került sor Debrecenben. A várhatóan 2019. év végén átadásra kerülő legújabb létesítmény 250 fő befogadására lesz alkalmas és a meglévő háromhoz hasonlóan kiemelkedő munkakörnyezetet biztosít majd az ott dolgozók számára.

Alex Davern a National Instruments Corporation elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy 1989-ben a magyarországi rendszerváltást követően az NI volt az első modern gyártócég, amely letelepedett Debrecenben. Azért döntöttek úgy, hogy első tengerentúli gyártóbázisukat itt és nem Kínában hozzák létre, mert meggyőző volt számukra a tehetséges magyar munkaerő, az egyetemi oktatás kiemelkedő színvonala és a támogató önkormányzati és kormányzati környezet. Az azóta eltelt időszak a döntés megalapozottságát igazolta. Az eredeti terveket messzemenően túlszárnyalva, a gyártóegység jelentős bővítése és fejlesztése mellett olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok is itt működnek, mint az informatikai fejlesztői részleg, a jogi és a pénzügyi csoportok, valamint a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység. Mindezek eredményeképpen az NI ma Magyarországon közel 1500 főt foglalkoztat. Az elnök-vezérigazgató az eddig elért siker kulcsának tartja a magyar munkavállalók tehetségét, elkötelezettségét és munkához való hozzáállását, amelyek mind hozzájárultak a magas hozzáadott értéket képviselő ipar megerősítéséhez.

Papp László Debrecen polgármestere először megköszönte Alex Davernnek, hogy 17 évvel ezelőtt az NI úgy döntött, hogy itt építi meg első tengerentúli gyártóüzemét, melynek a város fejlődése szempontjából óriási jelentősége volt. A városvezető kiemelte, hogy az NI ezen döntésével a modern, 21. századi debreceni gazdaság alapjait tette le 2001-ben. Az amerikai vállalat által képviselt szemlélet ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen nagy lehetőség rejlik az innovatív, tudásalapú gazdaságban azzal az egyetemi háttérrel, amellyel Debrecen rendelkezik. Különösen az elmúlt 4 esztendő gazdaságfejlesztési sikerei tükrében ma már az a cél, hogy Debrecen ne csak Magyarországon vívjon ki jelentős gazdasági szerepet, hanem nemzetközi szinten is elismert befektetési helyszín legyen. Papp László kiemelte, hogy ezt a törekvést ismerte el a világszerte meghatározó, nemzetközi, gazdasággal és pénzügyekkel foglalkozó napilap, a Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó egysége. Az fDi Intelligence szerint Debrecen ugyanis kategóriájában a legkiemelkedőbb tőkevonzási stratégiával rendelkezik, ezért 2018-2019-ben “A jövő európai városa” címet viselheti.

www.ni.com

www.ni.com/hu-hu.html

További cikkek a témában