Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

TRUMPF, ahol az élhajlítók születnek

Újságokat olvasva, videókat nézve, vagy akár ismerősök, barátok beszámolóit hallgatva biztos, hogy valaki „más szemüvegén keresztül” fogjuk látni a világot. Ha valóban első kézből származó tapasztalatra akarunk szert tenni, akkor személyesen kell elmennünk és megnéznünk magunknak a világot! Az úticél ezúttal: Pasching, Ausztria, TRUMPF!

Családias hangulatban, havas reggelen indult útnak a TRUMPF Hungary vecsési irodájától a magyarországi TRUMPF képviselet szervezésében a hazai lemeztechnológiai vállalatok minden szegmensét felvonultató csoport. Itt első kézből ismerhette meg minden résztvevő a TRUMPF technológiáinak fejlesztését és a TRUMPF gyárakban folyó munka minőségét.

Az ausztriai Pasching-ban található TRUMPF gyárban az élhajlítógépek fejlesztése és gyártása folyik. A szakmai út során a résztvevők először a gyár mindennapi munkájába nyerhettek betekintést. Nem kis telephelyről van szó, mivel a gyárban több mint 600 fő dolgozik, összesen több mint 32.000 négyzetméteren, és további bővülés is kilátásban van!

TRUMPF

A résztvevők megtudhatták, hogy az élhajlítók vázát a TRUMPF házon belül készíti, úgynevezett lézerhibrid hegesztési eljárással, amit egy zárt kabinban 8kW-os TruDisk lézer végez, teljesen automatizált módon. A kifejlesztett eljárásnak köszönhetően elkerülhető a hegesztés utáni vetemedés, így nincs szükség további feszültségmentesítési eljárásra.

A felületkezelt, majd festett hegesztett gépvázak csatlakozó felületeinek forgácsolása következik, ahol minden itt készülő gép, még a legnagyobbak vázait is a lehető legpontosabban, egy felfogásban(!) tudják megmunkálni. A gépváz felkerül az összeszerelő sorra, ahol modern gyártásfilozófia szerint állomásonként, az egyes részegységek kiegészítő összeszerelő állomásaival együtt haladva készülnek el a gépek. Ezzel a rendszerrel évente 1.200 gépet gyártanak, ráadásul minden piacra azonos soron!

A hagyományos gépek mellett ezen a gyártelepen készülnek az elektromos élhajlítók és a félautomata lengő-hajlítógépek is, valamint a magas fokon automatizált élhajlító cellák is, melyeket a megrendelőkkel szorosan együttműködve alakítanak ki.

A gépek mellett az élhajlítószerszámok is esszenciális elemei az élhajlítási folyamatnak, ezért a gépgyártással párhuzamosan folyik az élhajlítószerszámok gyártása is. Évente 30 kilométernyi(!) élhajlító szerszám készül az üzemben, melyből azonnal elérhető raktárkészleten hozzávetőleg 4-5 kilométernyi található, a legkülönfélébb típusokból. Az élhajlító szerszámok edzése és feliratozása – a név kötelez – a TRUMPF lézeres felületedzési és lézergravírozási eljárásával készül.

Fontos megemlíteni a legújabb fejlesztéseket is, amelyek a folyamatos, kifogástalan minőségű termelést szolgálják – már a legelső darabtól kezdve. Az ACB élhajítási szögmérő rendszer – legyen akár lézeres, akár a hajlítószerszámba integrált, ami közvetlenül a hajlítási zónában méri az élhajlítás szögét – biztosítja, hogy minden egyes TRUMPF gépen gyártott alkatrész megfelel a pontossági követelményeknek.

A gépek minősége mellett nem szabad megfeledkezni a korszerű tudással rendelkező szervizes- és alkalmazástechnikus kollégák szerepéről sem. A kilátogató csoport tagjai személyesen győződhettek meg arról, hogy a TRUMPF mennyire komolyan veszi a munkatársak képzési feladatait. Egy dedikált, külön üzemrészben folyik a szakembereik képzése a régebbi típusokon és a legújabb fejlesztésű gépeken.

Mellettük, a gyárral szerves egészet alkotva a következő, fiatal generáció a duális képzés keretében sajátíthatja el a szakma alapjait, úgy, hogy már a kezdetektől bekapcsolódhatnak a gyár mindennapi, valós termelési feladataiba. A fiatal szakemberek nagy számát és lelkesedését látva garantált, hogy a TRUMPF gépek a jövőben is egyet fognak jelenteni a kimagasló minőséggel.

www.trumpf.com

Rékasi Endre
CNC Media

Hirdetés

További cikkek a témában