Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Víz és lítium tengervízből

Ausztrál és amerikai kutatók kitaláltak egy új szűrőrendszert, ami az eddig használt fordított ozmózis eljárásnál sokkal hatékonyabban állít elő víz-et, miközben az akkumulátor gyártás egyik legfontosabb alapanyagát, a lítium-ot is összegyűjti.

Ennek az új módszernek az alapját a fém-szerves szerkezetek adják, melyek arról híresek, hogy hatalmas a belső felületü, és egyetlen grammnyi anyag kihajtogatva elméletileg befedne a futballpályát. Az anyagot MOF, metal-organic framework néven ismeri a szakirodalom. A különleges struktúrájú anyagot használják metán vagy szén-dioxid tárolására, kémiai szenzorként, és anyagok szétválasztására.

Ahogy a tengervíz áthalad ezen a MOF-on, meghatározott ionokat tudnak kivenni belőle, így többek közt a tengervízben nagy mennyiségben megtalálható lítium is fennakad a rostán. Ez a Monash Egyetem, a CSIRO és a Texasi Egyetem kutatói által kifejlesztett módszer egyik fő előnye, hiszen az elektromos autóktól a telefonokig mindenféle eszköz akkumulátorához erre az alapanyagra van szükség. Ezt pedig most egy nem túl hatékony kémiai eljárással nyerik ki kőzetekből és sós oldatokból.

litium

A módszer másik előnye, hogy a vizet elég átereszteni a MOF-on, ezért az eljárás sokkal energiahatékonyabb, mint a fordított ozmózisos módszer, amelynél nagy nyomáson kell átpréselni a vizet a membránon.

forrás: https://index.hu/tudomany/2018/02/12/aksi_es_ivoviz_keszul_a_tengervizbol/