Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Aktuális újdonságok a Wedco-tól: SGSP-Hicut

A szerszámokkal szemben támasztott folyamatosan növekvő követelmények, a piacon lévő kihívást jelentő alapanyagok és megmunkálási stratégiák újragondolt és továbbfejlesztett szerszámokhoz vezetnek a Wedco-nal. Ezért egy alapvető fejlesztésen estek át az SGSP széria gömbmarói.

A SGSP-Hicut újonnan kifejlesztett marói kifejezetten edzett anyagok forgácsolására alkalmas ultrafinom szemcséjű keményfémből készülnek, ami a legkisebb szemcseméretnél fogva, nagy keménységgel rendelkeznek, ami az éltartam és teljesítmény növekedését eredményezi. Ez a fejlesztés mind a házi teszteken, mind pedig az ügyfeleinknél folyó jól bejáratott termelési folyamatokban is akár 30%-os éltartam növekedést eredményezett  és ezzel összefüggésben a folyamatbiztonság is jelentősen nőtt.

Az új gömbmarók olyan optimálizalt élgeometriával rendelkeznek, aminek köszönhetően jobb forgácselvezetés és nagyobb szerszámstabilitás jön létre.

További tényezők, mint például a bevonat és a VSO (elpreparacio) optimalizálása által az új SGSP-Hicut marótípus optimális, akár 70 HRC keménységű anyagok megmunkálásához is.

A gyártási eljárás során különös figyelmet kap a gömb geometria vonalvezetése, hogy a munkadarabon optimális kontúrhűséget érhessünk el.

Az edzett marásnál a járatosabb  forgácsolasi folyamatokban hűtés nélkül marnak. Mivel normál esetben optimális előtolás mellett nem szükséges a hűtes-kenés, a forgácsok felveszik a hőt és eltávolítjak a marási folyamatból. Biztosítani kell azt, hogy a forgácsot csak a levegő, vagy az MMS (minimálkenés) távolítsa el a forgacskepző zónából. Az emulzíóval végzett hagyományos hűtésnél azonban sűrűn keletkeznek repedések a bevonatban, mert magas hőmérséklet-különbség jön létre a kopásvédelmet adó bevonaton belül, az úgynevezett termo-sokk. Itt feszültségek lépnek fel a bevonatban, amelyet a magas forgácsolási hőmérséklet, és az azt követő  hirtelen hűtés okoz.

Az idő előtti kopás megakadályozása érdekében az új SGSP-Hicut gömbmaró-szériánál új bevonatolasi eljárás kerül alkalmazasra. Ez lehetővé teszi a szerszám hűtesét anélkül, hogy a bevonatot gyengítenénk. Ezzel a hűtés minden előnye kihasználható a megmunkálási folyamat során, illetve segíteni lehet a forgácselvezetést. Továbbá, ez a bevonat nagyobb sűrűségű, finomabb szerkezetű és simább  felületet biztosít, mint a hagyományos többrétegű bevonat rendszerek, és ez hosszabb éltartamot is eredményez.

További felületi beavatkozasok által az utolsó szemcsék is kiküszöbölhetőek a bevonatolási folyamat után, ezáltal még simább lesz a bevonat, ami jobb forgácselvezetést eredményez.

A SGSP-Hicut széria mindegyik szerszámát a Wedco által VSO-nak nevezett további kiegészítő eljárással kezelik, ami által további előnyök is elérhetőve válnak.

Wedco VSO eljárás

A Wedco VSO eljárása az elmúlt években folyamatos fejlesztésen ment keresztül. Az eljárás során homogénebb vágóél keletkezik, ami magasabb vágóél-stabilitást eredményez. A mikrocsúcsokat, amik a köszörülés közben keletkeznek a vágóélen, elsimítják és homogenizálják és ez stabilabb vágóéket biztosít. A VSO eljárás által javul a bevonatréteg tapadása a vágóélen, így az határozott szerszámsugárral fog rendelkezni, ami stabil alapot biztosít, hogy minden előny kihasználható legyen és a bevonat minden technológiai fejlesztését optimálisan lehessen használni. A VSO kezelés által az él- és mikrokitörések minimalizálása érhető el, a súrlódási együttható csökkentése a forgácsképző zónában, és a horony is a jobb forgácseltávolitást támogatja.

Minden egyes ilyen javulás összege egy jelentősen magasabb szerszám-élettartam és óriasi folyamatbiztonság növekedes a forgácsolási eljárás során.

www.wedco.at

Wedco

Hirdetés

További cikkek a témában