Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Önjáró vízmentő a jövőért

Az iskolás gyermekekből álló TövisCsapat a budapesti Vízművekkel és a Robotépítők Magyarországi Egyesületével (HURBA) együttműködve önjáró szivárgásdetektort fejleszt.

33 milliárd forintot takaríthatna meg a főváros évente azzal, ha az összes vízszivárgást meg tudná szüntetni. Azonban a pazarlás helyének és mennyiségének megállapítása sem egyszerű feladat. A csapat által fejlesztett konstrukció egy kis méretű járműszerű eszköz, amely a csőhálózatot lekövetve hangeltéréseket vizsgálva képes megállapítani a szivárgás helyét. Mivel működése hosszú távon nem igényel közvetlen emberi beavatkozást, egy jól automatizálható, és akár nagyobb területeken is hatékonyan alkalmazható megoldásról beszélünk.

TOWIS (The Original Water Innovative Saver) egy talajmikrofonból, a hangátalakításra alkalmas elektronikából, egy miniszámítógépből és egy akkumulátorból áll. Sebességét és megbízhatóságát tekintve körülbelül 10-szer akkora vezetékrendszer feltérképezésére képes, mint az emberek által kezelt jelenleg alkalmazott szivárgásdetektorok.

Pénzmentő TOWIS

A vízszivárgás megszüntetésével jelentős összeget takaríthat meg a Főváros, ráadásul a talajba áramló víz által okozott károk is elkerülhetők lehetnének így. A TOWIS használta a jelenleg alkalmazott megoldásnál nemcsak gyorsabb, hanem jelentősen olcsóbb is. Mindemellett pedig nagyobb hatótávolsággal rendelkezik, ráadásul működése alig, vagy egyáltalán nem igényel emberi beavatkozást. A csőhálózat rendszeres vizsgálata lehetőséget teremthet arra, hogy lokális fejlesztésekkel, az elavult, gyakran meghibásodó szakaszok felújításával hosszútávú megoldás születhessen a szivárgás problémájára.

önjáró

A fiatal csapat fejlesztésével tehát nemcsak értékes vizet, hanem igen nagy mennyiségű pénzt is megtakaríthatunk, arról nem is beszélve, hogy a tervek szerinti további fejlesztésekkel egy teljesen automatikus, önvezető konstrukció jöhet létre.

További információ

A TövisCsapat facebook oldalán.

Hirdetés

További cikkek a témában