Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Hollandia e-teherhajói

Hollandiából indulnak útra a világ első elektromos, zéró károsanyag-kibocsátású teherhajói, melyek megújuló energiával szelik majd a vizeket.

A járműveket a Port-Liner gyártotta uniós támogatásból, összesen öt kerül bevetésre augusztustól. Egyenként 52 méter hosszúak és 6,7 méter szélesek, legfeljebb 24 darab szabványméretű konténert bírnak el, legfeljebb 425 tonna súlyig. A hatméteres beépített akkumulátor 15 órányi útra elegendő energiával látja el a teherhajót, a telepet pedig az Eneco parton kihelyezett állomásain lehet feltölteni. Az e-szállítóhajó 8%-kal több hasznosítható hellyel rendelkezik, mint a hagyományos teherhajók. Később hat további hajót is tesztelnek majd, amik sokkal több konténert és súlyt bírnak el, és akár 35 órát is kibírnak a vizeken egyetlen töltéssel.

Bár a tesztutakon eleinte lesz legénység, de a később teljesen önjáróan fog közlekedni a teherszállító flotta, hiszen eredetileg is így tervezték azokat. A Port-Liner állítása szerint évente 500 hajót is képesek lennének legyártani, ami rengeteg károsanyag-kibocsátástól védené meg környezetünket. A cég szerint az új típusú teherhajókkal évente 18 ezer tonna széndioxid kibocsátása is megelőzhető, többek közt azért, mert az utakon sokkal kevesebb dízeles, benzines kamionra lenne szükség.

forrás: 24.hu

Hirdetés

További cikkek a témában