Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Önvezető reptéri buszokat tesztelnek Stockholmban

Az Ericsson telekommunikációs vállalat összeállt a helyi svéd közlekedési vállalatokkal és technológiai fejlesztőkkel, hogy hat hónapon át teszteljenek két elektromos, övezető reptéri busz-t Stockholm közutain.

A teljesen elektromos buszok 11 utas szállítására alkalmasak, “nem ideális időjárási körülmények között” is akár 24 km/h-s sebességgel. Mindezt a teszt időtartama alatt ingyen kínálja az utasoknak. Az önvezető technológiát az Ericsson nyílt API-ja, a Connected Urban Transport (CUT) platformja biztosítja, ami megengedi a buszoknak, hogy szenzorokkal ellátott buszmegálókkal, közlekedési lámpákkal és útjelző táblákkal tudjanak kommunikálni. Az Ericsson célja, hogy először tesztelje élesben, hosszú ideig, hogy miként reagál a busz a való világ körülményeire, mint az autók, biciklisek, vagy gyalogosok.

Önvezető reptéri busz

Hasonló rendszereket már szolgálatba állítottak máshol is a világon, az egyik nagyon hasonló busz épp Hollandiában szállítja az embereket. Az Ericsson platformja az adatokat megosztja más személyszállító cégekkel is, hogy azok el tudják kerülni a forgalmi dugókat.

A reptréri buszok tesztelése a Drive Sweden innovációs projekt egyik lépcsője. A projektet még a svéd kormány kezdeményezte 2015-ben, hogy megoldják az önvezető autók kapcsán felmerülő problémákat, mint az útbiztonság, infrastruktúra, és törvényhozás.

A busz egy korai prototípusát ebben a videóban lehet megnézni.

Forrás: Tisztajövő.hu

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában