Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

karrier és képzés

Mérnök képzés az óvodától

A népességcsökkenésből fakadó demográfiai okok, a felnövekvő generációk érdeklődésének változása és a közoktatásban tapasztalható kihívások egyaránt szerepet játszanak abban, hogy napjainkban visszaesett a mérnök pályát választó fiatalok száma.

A magyar gazdaság egyik legjobban bővülő szektoráról van szó, ahol több mint húszezer szakember máris gond nélkül elhelyezkedhetne karriert és egzisztenciát teremtve magának, hiszen a mérnöki fizetések idehaza is a TOP 10-be tartoznak a szakmák közti összevetések alapján.

„A helyzet megoldása, a mérnöki hivatás rangjának helyreállítása a gyerekek korai edukációjában rejlik.” – hangsúlyozta Dr. Ábrahám László, hazánk jelentős nagyvállalatainak együttműködésével létrejött Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) elnöke. Kiemelte: „Az élmény alapú oktatás elterjesztésével a műszaki tudományok iránti érdeklődés fokozható, és már az óvodában indíthatóak olyan fejlesztő programok, amelyek keretein belül a kicsik az alapkészségeik használatával modelleket, különféle szerkezeteket építhetnek, vagy programozhatnak. Az általános iskolában és a középiskolai képzések során az élményt nyújtó oktatási programokkal tovább bővíthetőek a diákok műszaki ismeretei azáltal, hogy robotokat tervezhetnek, vagy éppen olyan alkalmazásokat programozhatnak, amelyek egy–egy jól körülhatárolható feladatot hajtanak végre. Ez utóbbinak azért is lenne jelentősége, mert így a fiatalokban kialakulhatna a projektszemléletű gondolkodás, ami a mérnöki munka alapja”.

Mérnök

Az egyetemeken, főiskolákon pedig annak a lehetőségét kell megteremteni az elnök szerint, hogy a diákok az alapképzés után 1-2 évet vállalatoknál töltsenek el. Ez hasznos lenne a cégeknek, amelyeknél a diplomázók gyakorlati jártasságot szerezve új munkavállalóként jöhetnének számításba, illetve jó a diákoknak is, akik valóban naprakész és piacképes tudással léphetnének ki a munka világába.

Pilot jelleggel már több program is fut az országban, ahol már az EJMSZ elnöke által körvonalazott módon foglalkoznak a következő generációkkal. Ebben a folyamatban a Szövetség saját és tagvállalati vállalásain, programjain keresztül a jövőben is tevékeny szerepet vállal majd, mert a fő cél az, hogy idehaza mind több jól képzett, elkötelezett, sikeres és kreatív mérnök adja át egymásnak a stafétát.

Az EJMSZ azért jött létre, hogy közvetlen tapasztalataival segítse és támogassa, még intenzívebbé tegye az oktatási intézmények, a gazdasági szereplők és a mérnökszakma képviselői közötti kapcsolatot; tanácsaival hozzájáruljon egy sikeres és kreatív mérnöknemzedék kimunkálásához.

www.ejmsz.hu

Hirdetés

További cikkek a témában