Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Energia hatékony Scania öntöde

Azt tervezi a Scania, hogy körülbelül 1,5 milliárd euró értékű beruházással egy új öntödét hoz létre a svédországi Södertälje városában, hogy megháromszorozza termelési kapacitását, valamint ötven százalékkal csökkentse az energiafelhasználás mértékét a jelenlegi öntödében használt technológiához és eljárásokhoz képest.

A hatékonyabb anyagkezelés és újrahasznosítás révén jelentősen csökken majd az egy gyártmányra jutó szállítási igény is. Az öntöde megújuló energiaforrásokból előállított elektromos árammal üzemel majd.

A fosszilis energiaforrások használatától mentes társadalmi berendezkedésre való átállás folyamatában még inkább energiahatékony belső égésű motorokra, valamint bioüzemanyagokkal és gázzal üzemelő belső égésű motorokra lesz szükség. Különösen a távolsági szállításokat végző tehergépkocsik és autóbuszok esetében. Az új öntöde jelentős szerepet játszik majd az ilyen motorok gyártásában” – mondta Ruthger de Vries, a Scania termelésért és logisztikáért felelős alelnöke.

A teljesen új öntöde felépítése a Scania egyik legnagyobb beruházása az új ipari üzemek létesítése terén. Az erről szóló döntést különféle alternatívák átfogó elemzése előzte meg, szóba jött például a külső beszállítóktól való beszerzés mennyiségének növelése, valamint a meglévő öntöde átalakítása és kibővítése is.

Egy teljesen új üzem létrehozása a legköltséghatékonyabb megoldás, valamint a környezetvédelem és a minőség szempontjából a legjobb alternatíva ahhoz, hogy a jövőben stratégiai jelentőségű alkatrészeket biztosíthassunk a motorgyártásunk számára. Továbbá ezzel a beruházással megtarthatjuk az öntöde fontosnak számító közelséget a kutatás-fejlesztési szervezetünkhöz, amelynek központja Södertäljében található. Ezáltal tehát továbbra is Södertälje lesz az európai motorgyártásunk központja” – mondta Ruthger de Vries.

Hővisszanyerés és még hatékonyabb anyagkezelés

Az új öntödében az egy tonna gyártmányra jutó energiafelhasználás várhatóan ötven százalékkal kisebb lesz, mint a meglévő létesítményben. A legnagyobb energiamegtakarítástöntési eljárás továbbfejlesztése és az ennek során keletkező hő visszanyerése eredményezi majd.

Az anyagkezelés és az újrahasznosítás új módszereinek bevezetésével a legyártott darabszámra vetített szállítási igény is csökken majd. A legnagyobb energiamegtakarítást azonban az öntőformák, illetve magok előállításához használt homok újrahasznosításával érik majd el, amelynek során a homok hetven százaléka is újra felhasználható lesz. A jelenlegi öntödében alkalmazott technológia egyáltalán nem teszi lehetővé a homok újrahasznosítását. A homokot nagy távolságokról tehergépkocsival szállítják. Ez a szállítási mennyiség azonban a termelés megháromszorozódásával sem növekszik majd.

A fenntarthatóság szempontjából ez azt jelenti, hogy csökkentjük egy véges forrás felhasználását, miközben a homokszállítás klímaváltozásra gyakorolt hatása nem növekszik majd a termelési mennyiség megháromszorozódása ellenére sem” – mondta Ruthger de Vries.

www.scania.hu

További cikkek a témában