Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

M+E 20 éve a szerszámgép piacon

Cégünk 1997-es alapítása óta töretlen sikereket ér el a szerszámgép kereskedelem területén és mára az elsők közt tartják számon ezen a piacon! Több mint ezer eladott gépet és több mint 500 elégedett vevőt tudhatunk magunkénak! – kezdi beszélgetésünket Péter Szabolcs, az M+E ügyvezetője.

Ez az alapító tagok több mint 30 éves szerszámgép-gyártásban szerzett tapasztalatán túl a széles körű termék- és szolgáltatás-palettának, a képzett szakember bázisnak, valamint a stabil pénzügyi háttérnek köszönhető.

Filozófiánk, hogy nem csak szerszámgépeket adunk el, hanem teljes körű és megfelelő megoldásokat egy-egy feladatra, problémára. Ez így volt már a kezdetekkor is. A négy alapító, tulajdonos maguk is szakmabeliek, így teljesen tisztában voltak már ekkor a szerszámgép piaccal: hogy mit is várnak el a vevők, mi lehet a legjobb megoldás egy-egy feladatra. Ez a szakmai hozzáállás gyorsan meg is hozta az eredményét, a kezdeti 3 szobás csepeli lakást követően hamarosan egy bemutatóteremmel egybe kötött irodában (ami eredetileg egy építőipari cég ebédlője volt) folytatta a tevékenységet.

szerszámgép

Folyamatos növekedés

Új helyen új partnerek találták meg a céget, így elindult egy folyamatos növekedés. Ekkor a portfólióban a Colchester-Harrison esztergagépei és az Okuma esztergái és megmunkálóközpontjai szerepeltek. Ezeket a 2000-es évek elején a japán Okamoto, Brother és az angol Bridgeport egészítette ki.

A következő mérföldkő a cég életében a saját telephely felépítése volt. Akkor még nem volt EU támogatás, kölcsönt nem akart a cég felvenni, így maradt a spórolás. Majd vettünk egy telket. Megint spórolás, és lassan felépült a jelenlegi épület 2005-ben. Ez 400 m2 iroda és 700 m2 csarnok. Átköltözés után a vevők felöl érkező igények kielégítésére felvettük a kapcsolatot néhány tajvani és kínai szerszámgépgyártóval. Ám idővel kiderült, hogy sajnos néhány forgalmazó nem tud megfelelő támogatást nyújtani az európai kereskedőjének, így szelektálódott a márkaportfólió. A mai portfóliónkban ezek közül csak a Hartford maradt, aki viszont minőségben és támogatásban is eléri azt a szintet, ami szükséges a hosszú távú sikerhez.

A következő „izgalmas” időszak volt, a 2008-as, 2009-es válság, ami a céget is érintette, eleinte jelentős visszaesés volt tapasztalható, de a tartalékoknak köszönhetően senkit sem kellett elbocsátani. Illetve a piac is „magához tért”, így ismét növekedést produkáltunk évről évre. A Colchester-Harrison és a Bridgeport márkákat a ROMI esztergái váltották fel ebben az időben.  Erre az időszakra tehető, hogy a tulajdonosok, akik egyben egy-egy terület vezetői is voltak, kezdték átadni a stafétát. Én korábban kereskedelmi vezetőként dolgoztam a cégnél, majd az ügyvezető posztra is bizalmat kaptam a tulajdonosoktól. –teszi hozzá Péter Szabolcs.

Bővülő paletta

Ez évben kezdődött egy újfajta szemlélet: egy termék- és szolgáltatás-paletta bővítés.

Ennek kialakítása során figyelembe vettük a hazai piac igényeit és törekedtünk arra, hogy olyan megbízható szerszámgépgyártó cégekkel lépjünk partneri kapcsolatba, amelyek világszínvonalú gépeket gyártanak elérhető áron. 2015-ben megújítottuk szerszámgép kínálatunkat, hogy még szélesebb körben állhassunk partnereink rendelkezésére.

A már meglévő márkák: a japán Brother és Okamoto, a brazil Romi, valamint a tajvani Hartford mellett újdonságként megjelentek a palettában a Toyoda megmunkálóközpontok, köszörűk és Nakamura-Tome esztergák, valamint a Mitsubishi szikraforgácsolók.

Az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. 2015-től immár 7 márka kizárólagos magyarországi forgalmazójaként minden forgácsolási igényre megoldást tud nyújtani!

A gépek mellé kiegészítő termékként olajköd elszívásra megoldást nyújt a Filtermist, szerszámtartóként az Eppinger termékeit, míg a szikraforgácsolókhoz a BEP kiegészítőket és az Easymetal ionizáló berendezéseit ajánljuk.

Természetesen önmagában a termék még kevés, olyan teljes körű szolgáltatásokat kell kínálnunk ügyfeleinknek, melyek már a felméréstől az üzembe helyezésen át az oktatásig terjednek. Ezért cégünk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy komplett szolgáltatást nyújtson: kereskedő és technológus kollégáink segítenek a megfelelő géptípus kiválasztásában, konkrét igény esetén időtanulmány készítésében, akár a gyártó szakembereinek bevonásával is.

A gépek értékesítésén túl elvégezzük az üzembe helyezést, a kezelés és programozás betanítását, a garanciális és garancián túli szervizszolgáltatást, illetve biztosítjuk a gépek javításához szükséges alkatrészeket is. Igény esetén kezelési és programozási tanfolyamot is tartunk bemutatótermünkben, vagy akár a partner telephelyén.

Mindemellett javítóműhelyünkben akár komplett gépfelújításra is van lehetőség.

Ezeken a szolgáltatásokon túl azon kevés szerszámgép forgalmazók egyike vagyunk, akik vállalják gépek komplett felmérését, a legmodernebb lézeres pontossági mérőeszközökkel, rezgés diagnosztikával és hő-kamerás hibafeltárással állunk partnereink rendelkezésére.

Ipar 4.0 újdonságok

Természetesen a napjainkban igen népszerű fogalmak, mint az Ipar 4.0 és az automatizálás megjelenik nálunk is. Hisz az igény, hogy erőforrások szabaduljanak fel, valamint egyszerűen és gyorsan tudjunk adatokat kinyerni a termelésről és ezeket integrálni egy vállalat irányítási rendszerbe, ma már nem ördögtől való gondolat. A teljesség igénye nélkül az alábbi megoldások, újdonságok jelentek meg gyártóinknál.

A Brother kiadta az első saját robotos adagolóját Feedio néven, ami folyamatosan biztosítja a gépek ellátottságát, azaz „a gépek etetését”, felszabadítva erőforrásokat!

A Hartford az első és jelenleg az egyedüli tajvani gyártó, akinek saját vezérlője van (Hartrol plus), mely már az Ipar 4.0 szellemében készült és alkalmas a termelési adatok egyidejű kinyerésére, illetve a munkatérbe elhelyezett kamera segítségével a megmunkálás nyomon követésére. Az automatizálás szintén főszerepet kapott náluk a Robocell néven futó rendszer révén.

A Mitsubishi beszédes nevű „Connect” vezérlőjének köszönhetően a termelési adatok könnyedén kinyerhetőek és integrálhatóak a vállalati rendszerbe.

Ugyanezt a lehetőséget a Nakamura-Tome – akik egyébként a világ egyik leggyorsabb felsőpályás adagolóját kínálják – esetében Smart X névre hallgató vezérlő biztosítja!

Míg a Toyoda-nál a TOYOPUC-Touch és az IoE (Internet of Everything) révén valósul meg az Ipar 4.0.

Ám akármennyire is gépekkel foglalkozunk, az egyik legnagyobb erőforrás a munkatársakban rejlik, így mi megbecsüljük és értékeljük kollégáinkat. Stabil szakembergárdánk tudását folyamatosan fejlesztjük, hogy a technikai/technológiai újdonságok kapcsán is napra készek legyenek. A munkatársak mellett megbecsüljük a visszajelzéseket is (az esetleges negatívat is, hisz abból lehet tanulni), visszacsatolásokat is.

Így ami nagy sikerként könyvelhető el számunkra ebben az évben a 20. születésnap és a forgalom növekedés mellett az, hogy az M+E megkapta a Bisnode AAA (tripla A) tanúsítványt, mellyel Magyarországon csak a cégek 0,63%-a büszkélkedhet, és azt jelenti, hogy cégünk pénzügyileg legstabilabb cégek egyike.

szerszámgép

Ezek a visszacsatolások megerősítenek minket abban, hogy jó úton haladunk, hogy lehet így is működni a piacon, és arra sarkallnak, hogy a jövőben is ezen értékek mentén dolgozzunk!

www.eszterga.hu

Hirdetés

További cikkek a témában