Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Robotika: Hagyjuk a csomagolást (is) a kobotokra!

A valódi gyárak összekapcsolása a virtuális valósággal meghatározó szerepet fog betölteni a robotika jövőjében. Az olyan akadályok leküzdésére, mint például a komplex működtető rendszerek vagy az adatok inkompatibilitása, a gyártók robotokat fognak beépíteni a már működő gépek és rendszerek hálózatába. A professzionális alkalmazásokban a robotok már jelentős hatással vannak az olyan területeken, mint például az összeszerelés, csavarozás, hegesztés vagy a csomagolás.

 A gyártó cégek nem térhetnek ki az alól, hogy becsomagolják termékeiket, még akkor sem, ha ez egyhangú vagy akár megerőltető az alkalmazottaik számára. Ezen a ponton léphet be a folyamatba az automatizáció, amelynek köszönhetően a vállalatok érdekesebb és kreatívabb feladatok elé állíthatják alkalmazottaikat, miközben az ismétlődő munkákat más gyorsabban és olcsóbban végzi el.

Pár éve az automatizáció még azt jelentette, hogy a gyártóknak egy vagyont kellett költeniük méretes és nehéz ipari robotokra, amelyeket biztonsági kerítéssel kerítettek el, nehogy baleset érje az alkalmazottakat. Ma már viszont kisméretű, rugalmas és könnyűsúlyú robotokat – más szóval együttműködő, azaz „kollaboratív robotokat”, röviden „kobotokat” – használnak arra, hogy ismétlődő feladatokat automatizáljanak, méghozzá jóval megfizethetőbb módon.

A norvég hústermelő Nortura-nak szüksége volt például a palettázási folyamatának optimalizálására, de korlátozott alapterülettel és szűkös költségkerettel rendelkeztek. A megoldást a Universal Robots UR10 típusú robotjában találták meg, amely a mennyezetre szerelve nagyteljesítményű raklapozó rendszert biztosított a normálisan szükséges hely egyötöd részén. „Megközelítőleg 10-20%-át használtuk fel annak az alapterületnek, amelyre egy hagyományos robotnak szüksége lett volna.” – mondta Lars Bårdgard Åstveit, a közreműködő Rocketfarm AS fejlesztője.

A Universal Robots azon ügyfelei, akik a csomagolási feladatokat a kobotokra bízták, több száz emberi munkaórát spórolnak meg évente, ezzel is csökkentve az ideiglenes munkaerőre való támaszkodásukat. Emellett nem csak a helykihasználás gazdaságosabb, hanem a munkahelyi balesetek száma is csökken, a termelékenység pedig egyre csak javul.

robotika

De akár csomagolásra, akár más feladatok ellátására használják őket, nem csak a piacvezető vállalatok engedhetik meg őket maguknak, hanem a kis- és közepes méretű vállalkozások is kihasználhatják az általuk nyújtott előnyöket. 

A Universal Robots-ról:

A Universal Robots a robotikai területen végzett sokéves kutatás eredménye. A vállalatot 2005-ben két társával Esben Østergaard, a vállalat műszaki igazgatója alapította a dániai Odensében. A célja az volt, hogy a robottechnológia mindenki számára elérhetővé váljon, és hogy létrehozzanak egy olyan egyedi, ipari robotot, amely képes bármilyen ipari folyamat automatizálására és ésszerűsítésére, emellett megfizethető, rugalmas, könnyen használható és biztonságos. A termékportfólió magába foglalja a UR3, UR5 és UR10 robotokat, melyek teherbírásuk után kapták a nevüket. Mióta az első UR-robot 2008 decemberében megjelent a piacon, a vállalat jelentős növekedést mutatott a felhasználó-barát robotok területén, és immár világszerte több mint 50 országban értékesít. A UR-robotok átlagos megtérülési ideje – csupán 195 nappal – a legrövidebb az iparágban. A boston-i Teradyne Inc. részét képző vállalat székhelye a dániai Odensében van, emellett pedig leányvállalatokkal és regionális irodákkal rendelkezik az USA-ban, Spanyolországban, Németországban, Szingapúrban, Csehországban, Indiában és Kínában. Az Universal Robots világszerte több mint 400 embert foglalkoztat.

További információért látogasson el a vállalat weboldalára: http://www.universal-robots.com/.

Hirdetés

További cikkek a témában